CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Йемен: възход и падение

10/21/21 / ИСТОРИЯ
Защо родината на древни могъщи държави, където Библията и Коранът се пресичат, е заплашена от унищожение

culturespace.bg

Не случайно тази област е наречена „люлката на човешката цивилизация“. Тъкмо тук, между Североизточна Африка и Югозападна Азия, в така наречения Близък изток, където възникват най-ранните известни цивилизации в света.
Йемен със своя древен и красив град Сана е част от тази люлка. Тук са родени, израснали и западнали такива мощни държави като Сабейската, Арабската и Минайската. Какво са открили археолозите на това мистериозно място, стария град Сана, където учението на Библията и Корана се преплитат в тясна прегръдка?ДРЕВНИ ЦАРСТВА
Този район удивлява на пръв поглед със своята уникална архитектура и невероятни пейзажи. Когато започнете да се потапяте по-дълбоко в завладяващата история на тази страна, нейната невероятно трогателна култура, мястото започва да ви привлича като магнит. Просто нека се потопим в изучаването на региона, който е родината на най-древните и могъщи човешки цивилизации.
Всъщност от IX век пр.Хр. до VI век сл.Хр. Йемен е видял възхода и падението на няколко държавни цивилизации. За една от тях може да намерите споменаване в Библията, в историята за цар Соломон и царицата на Сава. Тези древни държави били приказно богати и проспериращи, не на последно място благодарение на легендарната търговия с подправки. Нищо чудно, че римляните ги наричат „Арабия Феликс“ (Щастливата Арабия).

САНА, ЙЕМЕН
Археологическите разкопки показват, че най-ранното човешко селище в Йемен е възникнало около 5000 г. пр.Хр. Град Сана се намира на надморска височина от 2200 метра, напреки планините на Йемен. Това е най-старият арабски град, сърцето на Арабия. Той е постоянно обитаван от VI век пр.Хр. В града има повече от 6000 жилищни сгради, построени преди XI век. Има и половин дузина бани (хамами) и повече от сто джамии. Всички здания напълно демонстрират цялото великолепие на древната арабска архитектура.
Високите каменни кули и спретнатите глинени къщи са отличителен белег на Сана. Всички градежи са украсени с печени тухли и бяла мазилка. Червено-кафявите сгради практически се смесват с цвета на земята. На фона на хипнотизиращите планински вериги, градът изглежда като красиво изваяние. Прекрасни градини, високи горди минарета придават на Сана несравним чар. Градът, въпреки значителната си възраст, е построен много мъдро и внимателно.


ХИМЯРИТСКО ЦАРСТВО
Кралството Химяр, което съществува от II век пр.Хр. до 525 г. сл.Хр., е последната предислямска цивилизация. Сана получава статут на град през периода от II век пр.Хр. до I век сл.Хр. Той е ключово средище от тогавашните търговски пътища. До 75 г. сл.Хр. градът се управлява от абисинците (древни етиопци), изповядващи християнската вяра. Християнското влияние върху Сана достига своя връх от 527 до 565 г. сл.Хр. В тандем с управлението на римския император Юстиниан.
Голямата джамия, проектирана и построена приживе на пророка Мохамед – през 630 г. сл.Хр., съдържала няколко християнски реликви. През VII век, когато Сана става ислямска държава, всички те са унищожени. Град Сана е обект на световното наследство от 2002 г. и оттогава е защитен от закона. Комитетът на ЮНЕСКО предложи да се изгради буферна зона около града за защита.

ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО
С окупацията на Египет през I век пр.Хр. римляните превръщат Червено море в основен търговски път. Това значително отслабва икономическото положение на тогавашния Йемен, който зависи главно от сухопътните търговски кръстовища. Тогава през IV век абисинците завладяват страната. Тяхното управление продължава около два века. В края на VI век държавата преминава под властта на персите. През VII век тези земи най-накрая стават мюсюлмански. Ислямът се разпространява много бързо от Мека и Медина, където възниква. Йемен напълно възприема исляма и започва да го разпространява в съседните страни.
Междувременно Сана е в упадък. Едва през XIII век, по време на османското владичество, градът заживява нов живот. Ислямската архитектура се възражда. Това ярко и ясно е отразено в организиране на пространствата. Градът е значително разширен и пейзажът му е подобрен. Къщите и обществените сгради са построени от местни материали и осигуряват уют и защита, когато е необходимо. Това е забележителна черта на цялата ислямска архитектура.


От средата на XVII до средата на XIX век Йемен остава практически изолиран от останалия свят. В началото на ХХ век страната е разделена на два щата: север за османците и юг за британците. Османците са принудени да избягат от Йемен, след като биват победени в Първата световна война през 1918 г. След поредица от сътресения и британско управление Арабската република Йемен окончателно се формира през 1990 г.
От август 2014 г. военната конфронтация между властите на страната и шиитските бунтовници хуси не спира в Йемен. Те превземат властта в столицата Сана. Пет години след избухването на въоръжения сблъсък Йемен лежи в руини, като милиони хора са разселени от домовете си. През декември 2018 г. представители на йеменското правителство и бунтовниците хуси подписаха споразумение за прекратяване на огъня и изтегляне, известно като Стокхолмското споразумение. Обещаха да възстановят Сана напълно.
Военните действия продължават така или иначе; в Йемен – тази арена за военни операции, мирът и до днес не е възстановен. Люлката на човешката цивилизация, мястото, където Библията и Коранът са толкова тясно преплетени, продължава да страда.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.