CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Иисус Навин е бил прав!

04/07/21 / ИСТОРИЯ
Доказаха го библейски археолози с „единствено по рода си откритие”.

culturespace.bg

Йерихон, град, разположен на Западния бряг, е едно от най-ранните селища в света, датиращо може би от около 9000 г. пр.Хр. Според ЮНЕСКО, древният Йерихон е сред най-старите известни градове на Земята, като археологическите разкопки разкриват 23 слоя древни цивилизации на мястото.
Историческият обект Йерихон се намира в Източна Палестина. Районът е известен като Тел-ес-Султан или Тел Йерихо. Битката при Йерихон, както е описана в библейската Книга на Иисус Навин, е първата битка, водена при завладяването на Ханаан от израилтяните. Битката е известна с триумфалното падане на стените на Йерихон, предизвикано от маршируващи израилтяни, които свирят с тръбите си. Независимо от Библията обаче се води ожесточен спор дали стените на Йерихон са паднали по времето, описано от Стария завет.


Библейските археолози имат кауза: да търсят доказателства, че събитията, описани в Старозаветната библия и в Новия завет са се случвали действително. Археологическите разкопки в древен Йерихон са неубедителни, като през годините експерти публикуват противоречиви доклади.
Уилям Гуин Девър (роден на 27 ноември 1933 г. в Луисвил, Кентъки, американски археолог, специализиран в историята на Израел и Близкия изток през библейските времена), е уважаван професор по близкоизточна археология в Lycoming College в Пенсилвания. Той нарича падането на Йерихон измислено събитие, пълна фантастика. Други, като британския археолог Катлийн Мери Кениън (DBE: дама на Британската империя; FBA: стипендиант на Британската академия; FSA: член на Антикварното общество, основано през 1751 г.; живяла от 5 януари 1906 до 24 август 1978 г. – археолог на неолитната култура в Плодородния полумесец, област, закътана в Близкия изток, която обхваща днешен Ирак, Сирия, Ливан, Палестина, Израел, Йордания и Египет, както и югоизточната част на Турция и Западните покрайнини на Иран), ръководител на разкопките на Тел ес-Султан , мястото на древния Йерихон, предполага, че в историята на Стария завет има исторически неточности. Не са забравени и „извънземните“.Стените на Йерихон са унищожени от „извънземна технология“, казва друг експерт.


Затова едно миналогодишно откритие бе възприето като „археологическа бомба“. Новите археологически издирвания в Свещената земя може да докажат разказа от Стария завет за падането на Йерихон, убедено твърди библейски експерт. 
Професор Том Майер (бакалавър на Shasta Bible College и Graduate School в Рединг, Калифорния, по Библия и теология, с две магистърски степени – география и археология на Израел и Близкоизточната култура и религия от Йерусалимския университетски колеж) е убеден, че археологическите открития са в подкрепа на библейския разказ. Професор Майер заявява пред Express.co.uk: „Йерихон, макар и сравнително малък град по нашите съвременни стандарти, е бил силно укрепен древен ханаански град. Унищожаването му е било от съществено значение за израилтяните, след като са преминали река Йордан, за да навлязат в Ханаан. Падането на Йерихон през 1400 г. пр.Хр. е отличен пример за сътрудничество между текстови и археологически доказателства“.
Според Библията, израилтяните обикаляли стените на Йерихон с кивота в пълна тишина в продължение на шест дена. На седмия ден свещениците свирели с тръби и войниците крещели, за да срутят укрепените стени. Според Библията, редът на събитията е бил следният: първо стените са паднали, след това градът е бил опожарен и накрая е бил изоставен.


Какви са последните открития на археолозите?
Ето няколко изказвания-анализи на проф. Майер:
„На каменната подпорна стена от времето на Иисус Навин – части от която все още може да се видят и днес – някога е стояла стена от калцирани тухли (технология от 7200 години).
„Според археолозите, стената от калцирани тухли е паднала навън и надолу до фундамента на основната каменна стена.
„Археолозите, които са копали в основата на каменната подпорна стена, са открили купчина рухнали червеникави калциеви тухли по цялата част на подпорната стена, която са открили“.
Диаграма на падналите тухли може да се намери и в докладите на г-жа Кениън за разкопките.
Според професор Майер древният Йерихон е единственото място, където археолозите са открили стена, която е напълно рухнала.
Библейският експерт казва: „Падналата стена образува рампа за израилтянските воини да превземат в града и да го запалят“.
„Археолозите също откриват доказателства за масивно унищожаване от огън – около 90 см дълбочина – от същия период“.
„В изгорения слой с дебелина три фута археолозите Джон Гарстанг и по-късно Катлийн Кениън намират стаи, пълни с пепел, рухнали дървени покриви и горели големи буркани за съхранение, пълни със зърно“.
„Това е важно, защото не само Иисус Навин заповядва на войниците да не правят набези в падналия град, но Библията казва, че израилтяните са нахлули в Ханаан по време на жътва.
„Слоят земя, отсъстващ от първичната структура, който беше на върха на пепелния слой, показва, че градът е бил изоставен за продължителен период от време“.
„Всеки доклад на археолозите доказва, че стените са се срутили първо, след това градът е бил опожарен и впоследствие е бил изоставен, както се казва в Библията“.
Библейските археолози доказаха още едно събитие, случило се действително и описано в Стария завет.

 Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.