CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Имагинерно“

06/24/23 / ВАРНА
Съвместна изложба на Пламен Монев и Цветана Векова

Ирена ДИМИТРОВА

На 25 юни (неделя), от 18:00 ч., в рамките на Десетото издание на фестивала за визуални изкуства „Август в изкуството“ (22.06. – 02.08.2023 г.), ще се открие съвместната изложба „Имагинерно“ на Цветана Векова и Пламен Монев. Домакин на изявата е галерия „Юка“ – една от първите частни галерии във Варна.
Добре познатите на ценителите на изобразителното изкуство художници, със солидни творчески биографии, представят 10 живописни работи. Пламен Монев и Цветана Векова имат близко светоусещане. Това потвърждава първото впечатление при срещата с техните платна – ярки, наситени цветове и изразено пластично начало. Освен това и двамата автори се вдъхновяват от природните форми, оттласквайки се от тях при създаването на живописните образи.

 Худ. Пламен Монев


Худ. Цветана Векова

Пламен Монев се вдъхновява от фотографиите на скулптора и фотограф Карл Блосфелд, който заснема в началото на миналия век различни растения и така създава своеобразен фотохербарий. Според Пламен Монев, растенията от снимките на Блосфелд напомнят универсални символи. В изложбата варненският живописец представя етюди на три от тях с формата на сърце. За художника работният процес над флоралната серия е пример за това как, като разчита природните форми, човек може да създаде цял поетичен свят и дори да се докосне до божествения Разум. Изображенията са съчетани с латинските названия на растенията, като тази комбинация на визуален и словесен текст придава игрови характер на работите.
Цветана Векова показва маслени композиции, вдъхновени от скалните чудеса в местността Кападокия (Турция). Платната са решени в монохромната и полихромната гами, като би могло да се разделят условно на две серии: пейзажи от натура и сюрреалистични композиции. За това говорят и названията – „Изгрев в каменната пустиня“, „Вечен покой“, „Небесни библиотеки“, „Заедно“ и т.н. Мистичното въздействие на „скалните“ композиции на Цветана Векова напомня работите на големия литовски художник-символист Микалоюс Черльонис, създавал през миналия век близки по настроение фантастични пейзажи. Според художничката, природната „архитектура“ на Кападокия с нейните изразителни и причудливи форми предизвиква въображението и е прекрасен материал за твореца.
Изложби като „Имагинерно“ ни връщат към идеята за хармоничното начало в изкуството, която остана до голяма степен на заден план при художниците от ХХ и началото на ХХI век. Работите на Пламен Монев и Цветана Векова показват, че тази идея съвсем не е изчерпана.

Изложбата ще продължи до 2 август. Работно време на галерия „Юка“: понеделник – петък, 13:00 – 18:00 ч.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.