CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Интересни факти за сънищата

12/01/18 / МИСТИКА
Парализирани ли сме, докато сънуваме?

През ноември 1899 г. Зигмунд Фройд публикува книгата си "Тълкуването на сънищата", като Die Traumdeutung („Значение на сънищата“). В нея той твърди. че нашите мечти не са нищо повече от желания, които искаме да изпълним в нашия буден живот. Това е най-известната - и може би скандална – теория за сънищата в нашия свят. Защото невинните желания в сънищата се реализират сравнително точно, но има други желания (сексуални, агресивни), които не можем да признаем, които са подсъзнателни и неприемливи за нас; тогава нашите сънища ги цензурират и така се раждат кошмарите.
Десетки теории има за това, че ние сънуваме, обработвайки нашите емоции или спомени за социални или застрашаващи ситуации... Но никоя теория вече не доминира, както е било по времето на Фройд.

Ето и интересни факти за съновиденията, така както са ги видели в Mirfactov.com:
Ние сме парализирани по време на сън.
Вярвайте или не, тялото ни е почти парализирано по време на сън, главно заради това, да не повтаря движенията в действията, които се случват в съня.
Външните стимули оказват влияние върху нашите сънища.
Всеки от нас го е преживял поне веднъж: подсъзнанието прави част от съня физическо усещане, което изпитваме в момента. За хората, които са жадни, подсъзнанието „поднася“ образа на чаши вода. Те се опитват да се напият (разбира се, в съня си), пак са жадни, виждат отново чаша вода и така нататък - докато се събудят и осъзнаят, че наистина искат да пият вече в реалния свят. По този начин подсъзнанието Ви „казва“, че трябва да се събудите.
Бившите пушачи виждат по-ярки сънища.
Бившите пушачи имат по-интензивни и истински сънища. Най-често те сънуват, че отново започват да пушат и се чувстват виновни за това.
Сънищата не са буквални.
Нашето подсъзнание използва езика на знаците и символите. Следователно, не бива да приемате всеки сън, дори и с най-логичното и богато съдържание, буквално. Подсъзнанието ни изпраща сигнали, а не ясни образи.
Не всеки може да види цветни сънища.
Около 12% от зрящите виждат само черно-бели сънища. Останалите сънуват цветно. Има хора, които виждат всичкo без изключение: ситуации в училище или на работното място, опитват се да избягат от преследване, падат от височина, смърт на човек, загуба на зъби, полет, неуспех при прегледи, инцидент и др.
Сънуваме само това, което сме видели.
В нашите сънища ние често виждаме непознати, но нямаме представа, че умът ни не измисля лицата им. Това са лицата на истински хора, които сме виждали през живота си, но не помним.
Сънищата предотвратяват психозата.
Наскоро учените направиха експеримент: субектите бяха оставени да спят в продължение на 8 часа, но бяха събуждани в началната фаза на поредния сън. След три дни всички участници в експеримента, без изключение, са имали трудности при концентрацията, халюцинации, необяснима раздразнителност и първи признаци на психоза. Когато на пациентите най-накрая им било позволено да имат сънища, учените забелязали, че мозъкът компенсира липсата на сънища от предишните дни.
Сънища имат всички.
Всички хора (с изключение на пациентите с тежки умствени нарушения) сънуват, но мъжете и жените виждат сънищата по различен начин. Мъжете най-често сънуват представители на собствения си пол, докато жените в сънищата виждат представители и на двата пола в приблизително равно съотношение.
Забравяме 90% от сънищата си.
Пет минути след събуждането ни вече не помним половината от нашите сънища и след десет минути едва можем да си припомним 10% от тях. Има случаи, когато поети, писатели и учени имат сънища, в които пишат стихове, проза или изобретяват нова научна теория. Тъкмо в съня се ражда стихотворението на Самюъл Коулридж „Кубла хан“, историята на д-р Джекил и г-н Хайд на Робърт Люис Стивънсън, Франкенщайн на Мери Шели, както и знаменитата таблица на химичните елементи, известна като Периодичната таблица на Менделеев.

Може би е така, а може би не е...
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.