CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Истинската история на „Зелената книга“ Втора част

03/22/19 / ИЗКУСТВО
Как сценаристът на филма е бил вдъхновен да напише сагата

Time.com
Рейчъл Е. ГРИЙНСПАН
Тони Лип излиза от това пътуване друг човек

„Зелената книга“ не спира да изобразява Лип като расист, както преди да се впусне в пътуването, така и по време на първата част от пътуването на двамата. Той се изказва за черните, като използва расови обиди, и изхвърля чашите, от които черните военнослужещи са пили, докато са работили в дома му. Той често налага своите нагласи към Шърли – за музиката, която той трябва да харесва, за храната, която трябва да яде – въз основа на стереотипите за неговите „хора“.
„Баща ми беше продукт на времето и на средата – но това не е извинение“, казва Валелонга. Всичко това си отиде, след като стана приятел с д-р Шърли и след това лудо пътуване, което предприеха заедно и случилото се с тях.
Валелонга обяснява личното израстване на баща си в резултат не само на неговото разцъфтяващо приятелство с Шърли, но също така и на жестокостите на Джим Кроу (отявлен расист в началото на ХХ век: „Законите на Джим Кроу“ – б.пр.) от първа ръка. „Вижте, това не е просто нещо, за което сте чули – той го е видял, той е бил свидетел на това“ - казва Валелонга. Лип вижда как се отнасят към Шърли, от унизителната дискриминация до бруталното насилие. Баща ми беше възмутен от това – казва Валелонга за многократните побои на Шърли в Юга; фактът, че не можеше да използва тоалетната или да яде в ресторанти, където имаше изпълнения; фактът, че Лип трябва да използва Negro Motorist’s Green Book (пътна карта за възможностите на афроамериканци-шофьори по време на сегрегацията б.пр.), по чието име е кръстен филмът, и да намира за Шърли хотели „само за негри“.
Няколко сцени във филма, които често се случват в синята кола на двойката, показват как Шърли ограмотява Лип по някои елементи от собствените му расистки наклонности. Това е аспект на филма, който някои критикуваха : чернокожият трябва да научи белия човек как да не бъде расист, и накрая – доброто чувство, когато изглежда, че всъщност е преобърнал тези наклонности веднъж-завинаги. (Някои от тези критики отбелязват, че и тримата сценариста на филма са бели.) Все пак Валелонга настоява, че баща му вече никога не е бил същият.
„Това пътуване наистина го докосна и го промени. Той промени начина, по който ни възпитаваше - казва той, – че всички са равни и всички са еднакви.”


Ник Валелонга
Година и половина на път
Пътуването, което създава връзка за цял живот, в действителност продължава година и половина, а не само два месеца, както показва филмът. По същество това е единствената творческа намеса, която създателите на филма са внесли в историята, казва Валелонга. Някои градове и събития са несъвместими с хронологията на реалния живот, но събитията в „ Зелената книга“ са се случили в един момент през годината и половина, когато двамата герои пътуват заедно.
Във филма Шърли и Лип завършват в затвора, след като Лип удря полицай, разгневен от използването на унизителен жаргон за италианците. Шърли ги изважда от затвора, като се обажда на тогавашния главен прокурор Робърт Кенеди.
Валелонга казва, че целият този епизод се е случил година по-късно, по време на друго пътуване (след коледната почивка, в края на филма). В реалния живот, когато Шърли се е обадил на Кенеди, за да освободи Лип от затвора, е било през есента на 1963 г. – само няколко дни преди убийството на брат му, президента Джон Кенеди.
Робърт Кенеди е един от многото важни приятели, които Шърли е имал, обяснява Валелонга, но много от тези високопоставени връзки са били скрити в частния живот на Шърли. „Той беше приятел и с д-р Мартин Лутър Кинг-младши“, казва Валелонга, „но той избра да устоява гражданските си права без много шум“.
През десетилетията след пътуването на двамата, тяхното приятелство се задълбочава. Валелонга си спомня как снима артефактите в апартамента на Шърли над „Карнеги хол“. Музикалната кариера на Шърли продължава, макар че той никога не е постигнал статут на институция. Лип продължи да работи в „Копата“ за известно време, преди да намери пътя си в развлекателната индустрия, да играе както във филми, така и в телевизионни предавания от 70-те до началото на 2000-те години - дори е имал постоянна роля в „Семейство Сопрано“.
Може би помощта на Шърли при писането на писма от името на Лип наистина е имала влияние: през 2005 г. Лип, – чийто здравословен апетит , който филмът изобразява, – е съавтор на книга, подходящо озаглавена „Shut Up and Eat!” („Мълчи и яж!“).
Доживотно приятелство
Тони Лип, с неговата личност, по-голяма от живота, колоритен език и борчески дух, не би могъл да бъде по-различен от Дон Шърли, виртуоза, който седи мълчаливо на „трон“, както го определя Лип, след като той отказва да яде с ръце и говори с аристократична дикция.
Но те бяха толкова близки, колкото само приятели могат да бъдат“, казва Валелонга. Слушаше д-р Шърли – казва Валелонга – и цялото ни семейство го слушаше.
„Зелената книга“ завършва с цялото семейство Валелонга, което посреща Шърли за коледна вечеря в дома си. От този момент всичко се промени – обяснява Валелонга. Той се надява, че тази истинска история ще вдъхнови зрителите да отворят сърцата си, точно както Лип и Шърли.
„Мисля, че затова намира отклик – защото е истинска“, казва той.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.