CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Историята на един роман

08/05/19 / ИЗКУСТВО
Автобиографичен ли е романът на Чарлз Дикенс„Дейвид Копърфийлд”?

the-criterion.com

Чарлз Дикенс, големият викториански романист, е роден в Лендпорт, квартал на Портсмът на остров Портсий, на 7 февруари 1812 г. Детството муе изпълнено с големи трудности, с малко възможности за образование.Баща му поради сериозни финансови затруднения се озовава в затвора заради дълг. Чарлз е болнав ипрезповечето времечете, отколкотода спортува.Докато трябва да е в училище, остававкъщи и когато баща му отива в затвора, той започва работа във фабрика за шест шилинга седмично.Тозиживот,пълен с предизвикателства, намира израз в много от произведенията на писателя.
Има много силни иясни доказателства за присъствието на личния живот на Дикенс в романите му и той самият признава това.Например Дикенс е увековечил някои от чертите си в лекия оптимизъм на м-р Макобър.Мизернотоположениев детството муподходящо е изобразено в преживяванията наДейвид Копърфийлд в склада за вино на Мърдстоун и Гринби.Също така, когато по-възрастният Дикенсстава парламентарен репортер, синът му, подобно на Дейвид Копърфийлд, се учи на стенограми и поощрява неговото четене с оглед да следва същото занимание.Ще покажем автобиографичните елементи, които се появяват в романа „Дейвид Копърфийлд“, както и какДикенс променя личните елементи, за да отговорина литературната цел, да се увери, че романът не се превръща в автобиография.

Ако разгледаме романите на Чарлз Дикенс,то„Дейвид Копърфийлд“ е най-автобиографичният.За този роман обикновено се казва: „Писалката, която написа „Дейвид Копърфийлд“, често беше потопена вътре В собствената му кръв“. Преживяванията на Копърфийлд в голяма степен са преживяванията на Дикенс.За тази книга самият Дикенс пише: „В сърцето си имам любимо дете.А неговото име е Дейвид Копърфийлд“и„интересът ми към него беше толковасилен, че имаше опасностда уморя читателя с лична увереност и лични емоции“.
Първият фактор, който прави романа автобиографичен, е самоличността на лицата, които живеят в него…
Дейвид, главният герой, е самият Дикенс и това личи от много събития и чувства.Най-показателен ефактът, че романът започва като разказ от първо лице,и това не е случайно.Освен това страданията, борбите и постиженията на Дейвид и неговото обкръжение може да бъдат проследени в различни аспекти от живота на Дикенс.
Директорът на „Салем хауз“, Крекли, много прилича на жестокия директор наАкадемия „Уилингтън хаус“.А изобразяването на господин и госпожа Макобърмного наподобява собствените му родители.Мистър Макобър е беден, слаб и безотговорен човек като Джон Дикенс, който е бил затворен за дългове,както Макобър. Любовните преживявания на Дейвид, първо с Дора, а след това и с Агнес, представляват двете фази на любовта на Дикенс.Любовта на Дейвид към Дора Спенлоу всъщност е любовта на Дикенс към Мария.Борбите намладостта, описана в Дейвид Копърфийлд, са вариации на собствените борби на Дикенс.Тези събития показват сърдечните чувства и мъки на Дикенс.
В „Дейвид Копърфийлд“ Дикенс се опитва да хвърли светлина и върху злините, преобладаващи в обществото по това време.
Това е време, когато властта е концентрирана само в ръцете на няколко капиталисти и богатството дава сила и престиж. Състоянието на затворите и къщите на работниците е окаяно.Да се образоваш, струва много пари. Нонай-лошо еположението на децата.Те са използвани за нелегална работа, жестоко са експлоатирани във фабриките от зори до здрач за няколко монети.
Дейвид губи майка си в ранна възраст, той губи и медицинската си сестра Пегготи.Тъкмо тогава той се чувстванапълно сам и решава да се довери на милостта на Бетси Тротууд.Дейвидима късмет и е осиновен от Бетси Тротууд.Това го спасява от улицата, от жестоките другари, които може да срещнете там;от пороците, които се практикуват там, от нещастнитепоследици, които те носят, дори докато си млад.След като е осиновен от мис Тротууд, всичко върви добре в живота му.Получава добро образование в Академията на д-р Стронг,намира симпатичен и привързан другар в лицето на Агнес.Тогава се влюбва в Дора, дъщеря на г-н Спенлоу, у когото е чирак, исе жени за нея.Но любимата му жена умира след кратко боледуване и Агнес идва да го утеши, двамата се женят и живеят щастливо до края на дните си.
Дори когато ползва събития от личния си живот, Дикенсне описва нещата такива, каквито са били.Той ехудожники използва този материал от собствения си живот, който най-добре отговаря на целта му.Тойчерпи от собствения си опит и наблюдение, но го представя с помощта на въображението си. Идеализира някои събития от своите любови и сантиментализира някои. Използва своята личност и опит визкуството си, така че романите му да са и автобиографични, и социални документи.
Сега може да се каже, че докато голяма част от историята на Дейвид Копърфийлд е автобиографична, тя не е истинската история на живота му. Всичко е сътворено от писателя, но през личния му опит и чувства.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.