CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Из залите на ХГ „ Христо Градечлиев“ – Каварна

09/13/21 / ИЗКУСТВО
Три изложби са открити в залите на галерията в морския град

Керанка ДАЛАКМАНСКА

Изложба-вернисаж на Антон Антонов представиха ХГ „Христо Градечлиев“ – Каварна, и Галерия „АРТ МАРКОНИ“ – Варна.


За първи път своя проглед в интимността да прегърне себе си и почитателите на живописното изкуство чрез картините си показва художникът Антон Антонов. Роден в София, но детските му години минават в Дряново, където завършва своето средно образование в гимназията „Максим Райкович“. По-късно завършва ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ специалност „Живопис“. През 1989 г. прави първата си изложба в Сливен. През годините Антон Антонов се утвърждава и със самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, Австрия; излага торбите си във Виена в дом „Витгенщайн“ и продължава своето пътуване до Париж. Творбите му се отличават с търсене на себе си, на времето, в което живеем, в което се разпиляваме, рисуват личен, битов, задушевен, вътрешен свят и сякаш потъваме в непринуден разговор с ветровете, утринния хлад, мечтите – ключ към свободата и проглед към света в себе си и извън нас. Майстор на четката, той вълнува, кара ни да се вглъбим в себе си, да разчетем нюанса на уловеното време и природа, да отворим очи за красивото, вълнуващото, носещото радост. Затова е нарекъл и изложбата с живописни картини „ИНТИМНО“ и тя заема достойно място в каварненската галерия.

Изложба и на икони на румънският художник Доринел Коман обгръща пространството на една от залите на ХГ „ Христо Градечлиев“.


Характерни по своя замисъл, иконите привличат с верния рисунък на това изкуство образите на отделни светци, а в „Иконата на моята душа“ Коман влага образите на близки до сърцето и мисълта му любими хора, които носи в себе си като икони, даващи му сила, вдъхновение, радост и упование по пътя му към светлината, духа и стремежа към съвършенство. Това е незаменимият образ на майката, на любимата, на природата, които са верният ключ към неговите сътворения. В творческата си биография Доринел Коман е нарисувал повече от 500 творби, а икони рисува от 34-годишен. Той разказва с увлечение за срещата си преди 15 години, по време на освещаване на църковен храм в Румъния, с митрополита на Доростолската епархия Иларион, който му предложил да дойде в България и да рисува в български църкви.Получил тази благословия, румънският художник изографисва храм „Св. Константин и Елена“ в с. Царевци, община Аврен, по повод 150-годишнината на храма. Коман е зографисал и църквата в Каблешково „Св.св. Павел и Петър“. Сам споделя, че на територията на нашата страна е зографисал 45 църкви. В началото е ползвал екип, но впоследствие рисува сам. Пътят му из нашите закътани и красиви места го вдъхновява и той продължава общуването си с църкви, на които дава нова сила с иконите и църковните картини, които придават нов облик на храмовете.
В Каварна, в ХГ „ Христо Градечлиев“, от иконите ни гледат очите на вярата и смирението, на истината за живота ни…

„Вятър – Море“ – международен пленер в с. Камен бряг

Подадената ръка от природата с нейните най-силни стихии – Вятъра и Морето, години наред намират подслон в една къща с голям двор в с. Камен бряг, известна като Къщата на Пленера, Къщата на Венчарски. Години наред в нея се събират майстори на изкуството в неговите разновидности от Сърбия, Румъния, Турция, Македония и България – като домакини, за да черпят вдъхновение от многоликата природа на скалистия Камен бряг. Прилагането на характерни техники в живописта и графиката, скулптурата, керамиката, дърворезбата, каменоделството, стъклопластиката, металообработката и японската техника „раку“ (т.нар. стресово напукване на глазурата), доказват от 2001 г. търсенията на майсторите в изкуството да се сътворяват експонати, които оставят следа не само в изложбената зала на ХГ „Христо Градечлиев“, но и у публиката, която се радва на сътвореното. От 30 юли до 6 септември включително петима румънски и петима български творци успяха да подчинят въображението си ,за да създадат произведения на тема „ Движение“. И успяха. Оживотвориха движението на въздуха, на светлината на слънцето, на метала и дървото, на керамиката. Новите експерименти се оказаха привлекателни и любопитни за посетилите изложбата. Кристина Будоар от Румъния изработи фантастичен „ Капан за сънища“ – тя е носител на Първа награда при завършване на Художествената академия в Букурещ, Румъния. Погледа привлече и Владимир Веселинов с „Кинетична инсталация“ – дърво и метал. Имената на творците в тазгодишното издание на пленера са: Владимир Веселинов, Владимир Венчарски, Мария Милитару, Кресетна Будар, Виктория Финала, Чиприян Аричу, Мадалина Телер, Джорджиана Енаке, Ина Бъчварова, Вероника Венчарска, Радко Вълчев, Джорджиана Енаке и Дана Турдеян.

Вероника Венчарска, дъщеря на художника и ръководител на Пленера в с. Камен бряг, изсвири на цигулка Испански танц „Хабанера“ от Сарасате. Тя присъства на почти всички пленери досега и изпитва радост от досега с невероятната природа на Камен бряг. А природата е източник на вдъхновение – на художници, музиканти и други творци на изкуството.
Международният пленер „Вятър – Море“ ще дари на каварненската галерия творби за фонда, а догодина отново ще събере в култовата къща творци, подирили нови предизвикателства в изкуството, предизвикани от неповторимата природа, които да отразят своя досег с Вятъра, Морето, Скалите, Безкрайността…

Снимки: Община Каварна
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.