CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Изчезването на Деветият римски легион, или Legio IX Hispana

07/05/23 / ИСТОРИЯ
Все още неразгадана мистерия

Фрагмент от надпис с името на Девети; Музей на Йоркшир

culturespace.bg
Деветият римски легион, или Legio IX Hispana, е един от елитните полкове на Рим. Отрядът от около 5400 мъже прекарва век в границите на империята, водейки войни и потушавайки бунтове. И все пак тази скандална военна мощ изчезва от публичните регистри след 108 г. сл.Хр. Какво се е случило?
Историята на Деветия легион започва от времето, когато Юлий Цезар става управител на Цизалпийска Галия около 58–59 г. пр.Хр. Тогава той придобива шест легиона войници. Цезар използва тези войски в интензивна кампания против местните жители. Една от тези единици била Деветият легион, който става известен през следващите десетилетия.
Деветият легион се превръща в основната сила на Рим в ключови битки и за потушаване на бунтове. Войните му служат в Галските и Кантабрийските войни, в битките при Диракиум, Фарзала и Акциум и по време на римското нашествие в Британия през 43 г. сл.Хр.
Изчезването им тъне в мъгла. Историческите записи внезапно свършват през 108 г. сл.Хр. Надпис върху порта, намерена в Йорк, която се оказва, че е изградена в знак на почит към император Траян, гласи: „Императорът Цезар Нерва Траян Август… построи тази порта от агенцията на Деветия легион Hispana“. Това е последното писмено свидетелство за Деветия легион.

 Последният засвидетелстван запис на 9-ти в Британия е отбелязан при възстановяването на Еборакум през 108 г. сл. Хр. чрез каменна плоча, но при управлението на Марк Аврелий (управлявал 161-180 г. сл. Хр.), 9-ти вече не е посочен като мощен на римската армия и изчезва от всякакви военни списъци при управлението на император Септимий Север (управлявал 193-211 г. сл. Хр.).

Има теории, които са намерили своето място в литературата, вместо в историята. Британската писателка Розмари Сътклиф използва една хипотеза в своя бестселър „Орелът“. В тази книга (и по-късно във филма) Деветият става жертва на пустинята и на местната враждебност отвъд Стената на Адриан. Германският историк Теодор Момзен вече е популяризирал тази теория през 1800 г. Той вярва, че келтите в Северна Англия (особено бригантите) са причинили гибелта на Деветия легион.
Но въпреки честите сблъсъци между римляни и келти, никакви подкрепящи физически доказателства никога не са откривани. Единственото крехко доказателство идва от неясна кореспонденция между древен историк на име Фронто и император Марк Аврелий. В писмата си те описват силата на келтските войски и колко римски войници са загубили живота си. Момзен датира унищожението на Девети около 118 г. сл.Хр.
През 1866 г. преподобният Дж. Г. Джойс открива 15 см висок римски бронзов орел в Силчестър. Той датира от I или II век сл.Хр. и може да е бил прикрепен към по-голям предмет (като статуя) или носен в процесия по време на кампании или официални дейности. Важен символ на Римската империя, тези орли са били наричани Aquila. Някои изследователи смятат, че това може да е изгубеният орел от Деветия легион.
Сред спекулациите е и, че смъртта на Девети е довела до построяването на стената на Адриан през 122 г. сл.Хр.
Археологически доказателства, датиращи от 80 – 105 г., предполагат, че Деветият легион може да се е преместил в днешна Холандия. Разкопки от 1959 г. в Ниймеген откриват плочки и олтар с надпис с думите „Девети легион“ и „Векс Брит“.
Това кара някои историци да предположат прехвърлянето на легиона от Великобритания в Холандия. Трансферите са били много чести по това време. Освен това историкът Лорънс Кепи посочва, че легионът е имал кратък период на отсъствие около 105 г.
Друга теория предполага, че въстанието на Бар-Кохба около 132 г. е причинило гибелта на Девети. По това време Юлий Север отвежда няколко базирани в Европа легиони в Юдея, за да потуши въстание. Бунтът започва, защото римляните издигат езически храм на Храмовия хълм. Точните имена на легионите обаче не са посочени.

Римски легионери

Други изследователи предполагат, че Девети е бил активен до 162 г. Както при другите теории, доказателствата са оскъдни и спорни. Древният историк Касий Дио твърди, че партите са унищожили неназован легион в Елегея. Привържениците на тази теория също посочват конструкцията на Марк Аврелий от две колони, носещи името на всеки римски легион, на които Деветият легион забележимо отсъства. Това може да означава две неща: или легионът е бил унищожен, или е бил опозорен чрез бунт, предателство или дезертьорство. Декодирането на древни исторически източници може да бъде трудно, но Деветият легион вероятно е погинал в битка. Макар дезертьорства и бунтове да са се случвали, малко вероятно е Девети, със страховитата си репутация и дълга история, да извърши такова предателство. Предположения и хипотези – много, но засега истината остава една и е казана от английския историк и писател Пол Стратърн в книгата му „Възход и упадък“. След победата над Картаген…: „От този момент нататък римските легиони се оказали непобедими, докато стигнали до крайните части на Галия (Франция) и до нахлуващите германски племена от Рейн, които изчезвали в горите си и избягвали фиксирани битки, както и пиктите от Севрна Британия, където според легендата прочутият Девети легион (от 5000 мъже) тръгнал на север в мъглите на Каледония, за да не се върне; и до днес следа от тях не е открита“.
Може би не звучи логично, че 5000 мъже са изчезнали безследно, но групата, известна като „Призрачните войници на Рим“ – Legio IX Hispana (Испанският девети легион, деветият римски легион) очевидно са изчезнали и така са създали история.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.