CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Издадоха българо-ромски етимологичен речник

08/21/18 / КУЛТУРА
В него има думи на повече от 600 години. Интересното е, че думата Мадара на ромски означава: Не се страхувай. Аапиида е лунен венец, азгъ`ни - любовчия, кеж - коприна, мас - плът.

Единственият в света Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес бе издаден в България. Това стана ясно на пресконференция, провела се във Варна. Тригодишният труд на ромския писател Димитър Атанасов - Кабули (Доброжелателният), е събран в близо 600 страници. Издателството е "График".
В речника има думи на повече от 600 години. Интересното е, че думата Мадара на ромски означава: Не се страхувай. Аапиида е лунен венец, азгъ`ни - любовчия, кеж - коприна, мас - плът. Само с първа буква А думите са 1415, а с първа буква Б в речника - 1229.
На пресконференцията, на тема: „Ромската култура и език - пътеводител на ромите по пътя към Европа”, провела в клуба на Стопанския деятел във Варна /адвокатската градинка/, с организатори Народно Читалище „Явин 2004” и ромския писател Димитър Атанасов – Кабули, бе представена и книгата му "Пуруша", съдържаща приказки, притчи, разкази, мисли за циганите и вярата им в Бог.
Кабули е на 66 години, родом от Варна. До сега е издал 4 книги. Той твърди, че ромите са на Балканския полуостров от повече от 1500 години, като причината е пътя на търговията.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.