CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Изгубеният ръкопис на Птолемей – най-значимият и влиятелен изследовател по астрономия от римско време,

09/08/23 / ИСТОРИЯ
намерен под латински текст в манастира на Бобио, Северна Италия.

culturespace.bg

Изследователите откриха скрит ръкопис върху възстановен пергамент, за който се смята, че е написан от гръцкия математик, астроном и географ от древната Римска империя Клавдий Птолемей.
След години на усърдна работа екип от учени от университетите „Сорбона“ и „Ню Йорк“ дешифрира отдавна изгубеното съдържание, което описва конструкцията и употребата на древен инструмент за проследяване на разстояния и звезди.
„Страниците в ръкописа с едва видимия гръцки текст бяха открити през 1819 г. от Анджело Мей, но той не успя да прочете повечето от страниците“, казва Александър Джоунс, един от водещите изследователи на открития ръкопис, пред „Newsweek“. „[Той също] направи ситуацията много по-лоша за следващите учени, като приложи химическа обработка на страниците, която трябваше да открои написаното, но всъщност просто ги оцвети в тъмнокафяво.“

Снимка на рециклирания ръкопис в Biblioteca Ambrosiana в Милано, подложен на обработка, за да се разкрие скритият текст. Страниците са открити през 1819 г. от Анджело Мей. LUMIÈRE TECHNOLOGY/PASCAL
COTTE И SALVATORE APICELLA

Векове наред съдържанието на пергамента остава загадка. „Само няколко думи бяха прочетени преди това от него, недостатъчно, за да е възможно да се каже повече от [описване] на нещо астрономическо“, казва Джоунс.
През януари 2020 г. екипът започва да анализира подробно ръкописа, използвайки техники за мултиспектрални изображения, за да открои избледнялото мастило.
„До март 2020 г., под локдаун и сътрудничейки си основно по имейл, успяхме да прочетем достатъчно, за да идентифицираме обекта като вид армилярен инструмент – сложна съвкупност от вложени и мобилни метални пръстени, които може да се използват за астрономически наблюдения и/или изчисления — и, условно, на първо място, да го идентифицираме като изгубената книга на Птолемей за инструмента с девет пръстена, който той нарича „Метеороскоп“, казва Джоунс.
Метеороскопът на Птолемей е бил инструмент за изчисляване на височини и разстояния, често по отношение на небесните тела. Споменава се в няколко древни текста, включително в собствената книга на Птолемей за картографиране, „Географията“. Досега обаче липсваха подробности за неговата конструкция и функциониране.

Опростената реконструкция на астрономическия инструмент с девет пръстена на Птолемей, наречен „Метеороскоп“, както е описано в скрития ръкопис. Това бил инструмент за изчисляване на височини и разстояния, често във връзка с небесни тела

Скритият ръкопис, изглежда, е написан в две части. „Първата част описва доста подробно как всеки компонент на инструмента трябва да бъде направен и как те трябва да бъдат сглобени“, казва Джоунс. „Втората част се състои от поредица от кратки глави, всяка от които описва как да използвате инструмента за конкретен вид наблюдение или изчисление.“
Джоунс казва, че тази форма е уникална сред оцелелите произведения на Птолемей – обикновено той описва структурата на инструмента и как да го използва много накратко, преди да се съсредоточи върху наблюденията и изчисленията, направени с устройството.
„Тук той дава достатъчно информация, така че с тази книга бихте могли да отидете в магазин за металообработване от висок клас… и да им дадете всички технически спецификации, необходими за производството на инструмента“, казва Джоунс.
„След това бихте могли да го използвате за множество приложения като определяне на вашата географска ширина в градуси от екватора, точната дата на слънцестоене или равноденствие или видимото местоположение на планета в зодиака.“
Съдейки по описанието му, Джоунс смята, че това не би бил особено голям инструмент, каквито са астрономическите инструменти. „Вероятно само около половин метър в диаметър“, каза той.
Пергаментът, върху който е бил изпълнен ръкописът, е намерен в библиотеката на абатството „Бобио“ в Италия и сега се съхранява в библиотеката „Амброзиана“ в Милано. „Монасите от абатството „Бобио“, откъдето идва нашият ръкопис, са били големи рециклиращи страници от излезли от употреба книги, тъй като пергаментът винаги е бил много скъп“, каза Джоунс.
Тези преработени страници се наричат палимпсести. На пръв поглед палимпсестът на „Бобио“ съдържа латински текст за „Етимологиите“ на Исидор Севилски, който е написан някъде през VIII век. Но скритият текст на Птолемей все още се криел отдолу.

Ултравиолетово флуоресцентно изображение на древния ръкопис, разкриващо гръцкия текст на Птолемей като по-светлокафяви следи между тъмнокафявия латински текст на“ Етимологиите“ на Исидор Севилски. Днес документът се съхранява в библиотеката „Амброзиана“ в Милано, Италия.
MONDADORI PORTFOLIO/VENERANDA BIBLIOTECA AMBROSIANA


„Особено удоволствие е да извличаме нови знания от фрагментарни и трудни за четене източници и да правим неочаквани връзки с нещата, които вече знаем за древната наука“, казва Джоунс.
„Нещо повече, имам специален интерес към Птолемей, който е не само най-важният и влиятелен писател по астрономия от римско време, но и забележителна интердисциплинарна фигура, която с работата си постига значителни резултати по картография, музикална теория, визуално възприятие, дори астрология.“
Джоунс казва, че въпреки че са постигнали значителен напредък, проектът все още не е завършен.
„Дори с новото изображение, някои от страниците са наистина трудни за четене, отчасти защото изтриването на гръцката писменост понякога е доста дълбинно, отчасти защото вторият, латински, текст понякога е точно върху гръцките следи, и отчасти заради химическата промивка на Мей“, казва той.
„С подобрени изображения и обработка на изображения и като се възползваме от познаването на темата и автора – Птолемей има отличителен стил и речник, с които е добре да се запознаем, – ние постигаме значителен напредък към възможно най-пълна и точна транскрипция, но ще отнеме известно време, за да стигнем до там.“

Обобщение на констатираното досега е било публикувано в „Archive of History of Exact Sciences“ на 9 март 2023 г.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.