CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Изложба живопис и графика на Ана-Мария Николова

01/16/24 / ИЗКУСТВО
20 януари 2024 г., Галерия „Видима“

culturespace.bg

Галерия „Видима“ започва новата година с представяне на самостоятелна изложба на младата и талантлива художничка Ана-Мария Николова от София. Тя е големият победител в раздел „Живопис“ в организирания от нас конкурс „Следващите 25“ от края на 2022 г., а наградата включваше и възможност за самостоятелна изява в галерията. Предстоящата изложба е озаглавена „Спомен“ и творбите за нея Ана-Мария подготвя в продължение на изминалата година. Зрителите ще се потопят в близо 15 голямоформатни пейзажни платна, наситени с емоции и чувства, интериори и натюрморти. Към експозицията ще се присъединят и няколко от най-новите ѝ графични произведения.


Младата авторка имаше своята успешна дипломна защита през 2023 г. в Националната художествена академия с част от произведенията, които ще покаже в Севлиево, а в момента продължава своето обучение там с магистратура „Графика“. Бакалавърската си степен по живопис получава при професорите Ивайло Мирчев и Десислава Минчева.Преди това е завършила Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София. Успоредно със своето следване Ана-Мария Николова показва и завидна активност на артсцената в България през последните няколко години, като е допусната за участие до повече от 20 национални изложби и пленери, където показва творбите си редом с някои от най-известните ни художници. Нейни картини са излагани в галерии в София, Монтана, Габрово, Сливен, Пловдив, Варна, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Нова Загора и, разбира се, Севлиево. Още през 2019 г. талантът ѝ беше забелязан от компетентното жури на конкурса за живопис „Създаваме заедно“ по случай 85 години „Идеал Стандарт“ – Видима.

"Червена буря"

"Буря"

В настоящата изложба, втора самостоятелна за художничката, нашите гости ще попаднат буквално в „окото на урагана“ – безопасно място с относително спокойствие, заобиколено от всички страни с гръмотевични бури и силни ветрове. Ана-Мария Николова използва умело в своите творби метафората, за да пресъздаде емоциите, които бушуват в душата на една млада и чувствителна творческа личност.
„В тази серия се опитвам да овладея ,или поне да канализирам, собствените си бури. Да изкажа онова, което все ме следва, но не се изчерпва с думи. Да дам пластически израз на вътрешния ми хаос, деструкция, вакуум, любов, страдание, жажда и неспокойствие. Чрез тези картини изразявам своята експресивност и силната си емоционалност. Тези мощни движения на четката, разтечена боя и тъмни цветове са най-близки до мен.Вярвам, че бурята пречиства. Надявам се моите метафорични бури да изкоренят изсъхналите дървета, мъртвите цветя, да напоят земята и да дадат път на живота. Надявам се някои от вас да намерят парченце от себе си в тези платна“ – разказва Ана-Мария.
Всяка буря, всяко подобно преживяване оставя белег, своего рода „Спомен“ за себе си. „Темата за спомена ми е изключително лична. От много време пиша и рисувам, за да съхраня паметта си…“ – допълва художничката. Предстоящата изложба е разказ за преживяното, за преодоляното, за изгубеното. За силата да устоиш, да надмогнеш, да продължиш.

Отправяме своята покана към всички приятели, гости на Севлиево, ценители на изкуството и на поезията в картини – заповядайте на 20 януари (събота) от 18:00 ч. в галерия „Видима“.
Художничката Ана-Мария Николова ще остане в Севлиево и ще бъде на разположение за среща и разговор в неделя, в галерия Видима, в часовете между 11:00 и 16:00. Това е възможност за почитателите на изобразителното изкуство да пообщуват свободно с автора в по-спокойна и интимна обстановка, а също така и възможност за медиите да отразят на място изложбата и да зададат своите въпроси към авторката.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.