CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Израелски археолози откриха нови фрагменти от свитък в Юдейската пустиня

05/21/22 / ИСТОРИЯ
Находките са първите от 60 години насам след откриването на свитъците от Мъртво море

culturespace.bg

В топ 10 на библейските археологически открития за миналата година на christianitytoday.com влизат направените от израелски изследователи разкрития на десетки фрагменти от свитък от Мъртво море, които съдържат библейски текстове, датиращи от близо 2000 години; те се прибавят към корпуса артефакти, които хвърлят светлина върху историята на юдаизма, ранния християнски живот и древното човечество. Находките, с размери от само няколко милиметра до миниатюра, са първите, открити при археологически разкопки в Юдейската пустиня през последните около 60 години. Израелският институт за антики обяви резултатите от четиригодишен проект за разкопки в труднодостъпни пещери с изглед към Мъртво море. Находките включват върхове на стрели, монети, гребени, мумифицирани останки на младо момиче и десетки изрезки от библейски текстове. Фрагментите на свитъка, които съдържат пасажи от Захария и Наум, не са свързани с текстовете на свитъците, намерени в Кумран, известни като Свитъците от Мъртво море. Въпреки това те хвърлят светлина върху дългата работа по превода и преписването на Писанието.

2000-годишни фрагменти от библейски свитък са открити по време на рисковата операция в Пещерата на ужаса на Мъртво море.

За археолозите най-удивителното откритие е кошница на 10 500 години. Кошницата е запазена, с непокътнат капак, датира от неолита преди грънчарството, което я прави най-старата намерена досега кошница в света. Напомня за библейските кошници, като тази, в която се е намирало бебето Мойсей в Изход, ти като ези, които носели остатъците, когато Христос хранил множествата в Евангелията, или тази, която помогнала на апостол Павел да избяга от преследването, когато е бил на стената на Дамаск.
„Екипът на пустинята показа изключителна смелост, отдаденост и целенасоченост, спускайки се до пещери, разположени между небето и земята“, казва Израел Хасон, директор на Израелския институт за антики, който е пазител на около 15 000 фрагмента от свитъците.
Той добавя в изявление, че работата им в пещерите включва „копаене и пресяване през сита, понасяне на гъст и задушаващ прах и завръщане с дарове с неизмерима стойност за човечеството“.

Откритите фрагменти от свитък с 2000-годишен библейски текст са с размери от 4-5 мм до миниатюра 

Свитъците от Мъртво море, открити през миналия век, съдържат най-ранните известни копия на части от почти всяка книга на еврейската Библия, с изключение на Книгата на Естер, написана на пергамент и папирус. Датиращи от около III век пр. Хр. до I век, библейските и апокрифните текстове се смятат за едни от най-значимите археологически открития на ХХ век и са обект на разгорещени академични дебати по целия свят.
Сухите условия на Юдейската пустиня осигуряват уникална среда за естественото запазване на артефакти и органични материали, които обикновено не биха издържали изпитанието на времето.

Сред находките е огромна непокътната кошница, датираща от неолита преди грънчарството, която е открита в пещерата Мурабаат в Юдейската пустиня. 

Последните фрагменти идват от свитък, който за първи път е открит в т.нар. Пещера на ужасите, южно от Ейн Геди на израелска територия. Написан на гръцки език от двама книжовници, тя датира от периода на бунта Бар Кохба, преди почти 1900 години, когато еврейските бунтовници избягали със семействата си и се скрили от римляните в пещерите.
Римляните открили и обсадили бежанците в Пещерата на ужаса, докато обитателите ѝ умрели от глад там. Първите археолози, пристигнали през миналия век, открили черепите и костите им, поставени в кошници в пещерата.

Монети от периода на въстанието на Бар Кохба срещу Рим.

Новите фрагменти съдържат стихове от Захария 8:16–17, включително част от името на Бог, написано на древен еврейски език, и стихове от Наум 1:5–6, и двата – от библейската Книга на Дванадесетте пророци.
Експертите успяват да възстановят 11 реда текст от Захария, включително стиховете: „Това са нещата, които трябва да правите: Говорете си истината един другиму, въздавайте истинска и съвършена справедливост зад портите си. И не измисляйте зло един срещу другиго, и не обичайте лъжесвидетелстването, защото всичко това са неща, които мразя – заявява Господ“.
Орен Абелман, член на екипа на Института за антики, който консервира и изучава новите фрагменти, описва артефактите като „поредното парченце от пъзела на миналото“.
В реч сред лабораториите на Музея на Израел в Йерусалим, където фрагментите са показани на репортери, той казва, че концепцията за еднаква справедливост за всички е изложена в тези стихове, които „се четат от хората и имат значение и за хората от днешния ден“.
Бедуински козар се натъква на първия от древните свитъци през 1947 г. Той ги намира съхранявани в буркани в пещера в Кумран близо до северния край на Мъртво море. Някои били продадени на манастир, а други – на търговец на антики във Витлеем. След като се установява автентичността им, археологически експедиции и иманяри на антики претърсват и обират от пещерите всичко, което намират там.
Но десетилетия по-късно Юдейската пустиня все още е имала тайни. На фона на признаците, че иманярите все още търсят и търсят артефакти от района, части от които са трудни за достигане и надзор, израелските власти решиха да извършат методично, изчерпателно проучване на скалите, клисурата и пещерите, започвайки през 2017 г.
„Археолозите винаги са преследвали иманярите“, каза Амир Ганор, който ръководи отдела за предотвратяване на кражби към Института за антики. „Решихме, че може би е време да ги изпреварим“.
Подпомогнати от модерни инструменти като дронове, които могат да претърсват всяко кътче, три екипа, съставени от по четирима души, картографират и претърсват около 50 мили скала по дължината на Мъртво море.
Достъпът до някои от пещерите е бил по-лесен в древността. Хората са знаели как да се движат по пътеките на животните, казва г-н Ганор, и вместо да се спускат,сигурно са използвали въжени стълби за отдалечените пещери. Но за 2000 години части от терена са се срутили, създавайки дълбоки пропасти“.
Западният бряг е под контрола на Йордания от 1948 г., докато Израел превзема района по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Сега той е разделен между израелски и частичен палестински контрол. Но границата от 1967 г. не е съществувала в древността, казва г-н Ганор, и за целите на проучването археолозите третират Юдейската пустиня като цялост.
В пещерите Мураб Баат, на днешния Западен бряг, археолозите откриват също множество артефакти. Това включва древната кошница и много на брой редки монети от дните на бунта Бар Кохба, сечени с еврейски символи като арфа и финикови палми.
Кошницата не прилича на тези, които днес може да се купят в магазина за домашно обзавеждане, но датира от предгрънчарския неолит. Намерена е заровена в земята.
„Бяхме много любопитни да видим какво има вътре, когато отворихме капака“, каза Наама Сукеник, куратор на органичните материали в Института по антики, –но тя се оказа празна, с малко пясък“.
Археологическото проучване разкрива също стрели и върхове на копия; парчета плат, боядисани с цветни ивици, за модни туники през римско време; семена; костилки от маслини и фурми; остатъци от сандали…
Директорът на Института за антики Израел Хасон казва, че откритията са „призив за събуждане“, за отделяне на повече ресурси, та да продължи проектът, и допълва, че досега е изследвана само половината от скалите.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.