CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Изследователи откриват най-старите известни неандерталски гравюри

01/24/24 / ИСТОРИЯ
Значението на знаците вероятно ще остане загадка

culturespace.bg

Проучване, публикувано в списанието „PLOS ONE“, предостави доказателства за датиране на възрастта и произхода на гравюри, открити върху стена на пещера във Франция. Проведено от екип от изследователи, ръководени от Жан-Клод Марке от университета в Тур, Франция, проучването потвърждава, че тези гравюри безспорно са изработени от неандерталци, което ги прави най-старите известни примери за подобно артистично изразяване, приписвани на този древен човешки вид.
Пещерата, известна като Роше-Котар, в централната долина на Лоара във Франция, съдържа серия от нефигуративни маркировки по стената, които се тълкуват като пръстови флютинги (белези, направени от човешки ръце).
Пещерата се състои от четири свързани камери и е открита през 1846 г., когато каменоделци в района се натъкват на един от входовете. Първите разкопки са от началото на ХХ век, но задълбоченото проучване на камерите, които достигат повече от 100 фута в брега на реката, започва едва през 70-те години. От 2008 г. изследванията на пещерата се ръководят от Жан-Клод Марке.
В първата камера са открити инструменти и кости, които свидетелстват, че пространството е използвано за живеене, а в третата камера са открити гравюри, направени чрез натискане и влачене на пръсти в покритата с тебешир стена от глина. Гравюрите се различават значително по стил, някои представят поредица от точки, други показват криви линии, които се събират в точка, а една прилича на ветрилоподобен модел.
Примери за гравюри или „канелюри с пръсти“, открити в пещерата Roche-Cotard. (снимки: Жан-Клод Марке)

За да докажат, че гравюрите са направени от неандерталци, изследователите анализират утайката, която е блокирала входа. Тя показа, че пещерата е била запечатана преди около 57 000 години, а се е смятало, че хомо сапиенс е стигнал до тази област на съвременна Европа преди 40 000 години. Гравюрите може да датират и отпреди 75 000 години.
„Антропогенният произход на пространствено структурираните, нефигуративни белези, намерени в пещерата, е потвърден“, пише водещият автор Жан-Клод Марке в статията. „Ние заключаваме, че гравюрите „Роше-Котар“ са недвусмислени примери за неандерталски абстрактен дизайн.“
Разбирането на науката за неандерталците се е разширило значително през последните години, разсейвайки дългогодишните представи, че нашите „братовчеди“ са примитивни. Това включва изследване на социалните структури на неандерталците и използваните от тях инструменти. Предишни доказателства за техни гравюри обаче са малко и до голяма степен се ограничават до маркировки върху кости, които датират отпреди между 40 000 и 50 000 години.
Проведеното от екипа от на Жан-Клод Марке проучване потвърждава, че тези гравюри безспорно са изработени от неандерталци, което ги прави най-старите известни примери за подобни артистични изрази, приписвани на този древен човешки вид.
Напредъкът в научните изследвания през последните години предоставя ценна представа за сложния културен свят на неандерталците. Въпреки това царството на символичното и художествено изразяване остава до голяма степен неизследвано.
Докато само малък брой символични артефакти са били свързвани с неандерталците, тяхното значение и послание продължават да бъдат обект на текущи научни дискусии.
Изследователите са направили анализ на графиката и са използвали фотограметрия, за да създадат 3D модели на тези белези, сравнявайки ги с известни и експериментални човешки маркировки. Въз основа на формата, разстоянието и разположението на тези гравюри, екипът заключава, че те са съзнателни, организирани и умишлено създадени от човешки ръце форми.
За да установи цялостно разбиране на историята на пещерата, изследователският екип надхвърля художествените аспекти и провежда оптично стимулирано луминесцентно датиране на пещерни седименти.
Резултатите разкриват значимо събитие, случило се преди около 57 000 години, когато пещерата е била ефективно запечатана от натрупване на утайки, предшестващо установяването на Хомо сапиенс в региона.
Този времеви контекст, съчетан с изключителното присъствие на мустерийски каменни инструменти в пещерата – технология, тясно свързана с неандерталците, – представлява солидно доказателство, категорично утвърждаващо неандерталците като създателите на тези гравюри.
Наличието на енигматични нефигуративни символи в пещерата „Роше-Котар“ представлява завладяваща мистерия по отношение на предвиденото им значение. Въпреки това, тяхната времева корелация с пещерни гравюри, произведени от Хомо сапиенс в различни места по Земята, добавя още една интрига. Този нарастващ набор от доказателства сочи към богат букет от поведение и дейности, проявени от неандерталците, който подчертава тяхната забележителна развитост и разнообразие, успоредни на творческите начинания, наблюдавани при нашите човешки предци.
Значението на ивиците, петната и успоредните линии, гравирани в стените на пещера в Централна Франция преди повече от 57 000 години, вероятно ще остане примамлива мистерия.


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.