CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Жената на Тутанкамон - мистерия,

01/04/22 / ИСТОРИЯ
над която си блъска главата не един археолог

culturespace.bg

Името на Тутанкамон е познато на много хора. След откриването на гробницата му се пръкват много слухове около неговата самоличност. Учените провеждат много изследвания и обикновените хора шепнат за нещастията, сполетели онези, които са отворили гробницата на фараона. Шумът отклони вниманието от друга, не по-малко важна историческа личност - съпругата на Тутанкамон, кралица Анхесенамон. Познаваме образа ѝ от филма „Мумията“. Но се оказва, че измислицата във филма е прекалено далеч от истината.
• През 1922 г. светът е шокиран от новината за откриването на непокътнатата гробница на фараона Тутанкамон. Щастливецът, който намери уникалния артефакт, е археологът Хауърд Картър, посветил живота си да изучава тайните на Древен Египет.
• По време на задълбочено изследване на съдържанието на гробницата, Картър открива споменавания за съпругата на фараона. Името изненадва Хауърд, защото той никога преди не е виждал информация за тази жена. Вниквайки по-дълбоко в анализа, Картър успява да разкрие някои подробности от живота на младата кралица.
• Анхесенамон е третата дъщеря на Нефертити и Ехнатон; при раждането получава името Анхесенпаатон. Принцесата прекарва детството си в град Ахетатон, построен от баща ѝ, върху чиито барелефи има препратки към нея.
• След смъртта на Ехнатон тронът преминава към много младия Тутанкамон, който се жени за Анхесенпаатон. Предполага се, че три години след сватбата младият фараон извършва нова религиозна реформа и възстановява стария култ към бог Амон, след което кралицата променя името си на Анхесенамон. Младата двойка управлява Египет около 10 години.


• Техният съюз не е само политически. Тутанкамон и съпругата му са влюбени един в другиго. За трогателната им връзка свидетелстват много находки в гробницата на фараона. Например, една от фреските изобразява кралицата, която подарява на съпруга си букети от прекрасни лотоси.
• Двойката няма деца. Двете бременности на Анхесенамон завършват тъжно: преждевременно родените момичета не оцеляват. Техните останки, погребани с любов и грижа, са открити в гробницата на Тутанкамон, в основата на неговия саркофаг.
• Самият млад фараон е страдал от сколиоза и е изобразяван с бастун в много фрески. Не се знае със сигурност какво е довело до смъртта на управника. Учените смятат, че причината може да е малария или нараняване, получено при падане от колесница. Тутанкамон умира внезапно и Анхесенамон става последният представител на кралското семейство.
• Тутанкамон умира на 19 години, а младата му съпруга остава вдовица. Тя няма време да роди наследник, така че се впуска в нов брак, за да запази трона и да се предпази от интригите на съзаклятниците, жадни за власт.


• Най-подходящият изглежда първият съветник и наставник на Тутанкамон, везирът Ей. Но на Анхесенамон е гадно от идеята да се омъжи за стар чиновник. Според една версия тя написала писмо до хетския цар: „Мъжът ми умря, без да остави деца. Имаш много синове. Дай ми един от тях да ми бъде съпруг. Няма да се омъжа за нито един от поданиците си“.
• Хетският владетел бил възхитен и изпратил един от синовете си за жених за Анхесенамон. Историците не са успели да разберат какво се е случило с хетския принц. Известно е само, че той е починал на път към булката. Възможно е той да е станал жертва на заговорници, които не са искали да допуснат хетите до египетския трон.
• Анхесенамон, лишена от всякакъв друг избор, става съпруга на възрастния Ей. За това свидетелстват пръстените с техните имена, открити от археолози. Бившият съветник получава това, което толкова желае – египетския трон – и става законен фараон… Всички по-нататъшни открития показват, че Ей се е омъжил за жена на име Тей. В гроба му само тя се споменава като съпруг.
• Недалеч от погребението на Тутанкамон е открита друга гробница. Женските предмети, бижута и други артефакти, открити вътре, показват, че гробницата е била подготвена за Анхесенамон. Но останките ѝ не са открити там.


• В началото на XIX век археолозите откриват гробница с две женски мумии в Долината на царете. Повече от сто години тези останки не са идентифицирани, докато не е извършен ДНК анализ през 2010 г. Въз основа на получените резултати се предполага, че една от мумиите може да е биологичната майка на момичетата, намерени в гробницата на Тутанкамон. Следователно е възможно тези останки да принадлежат на Анхесенамон.
• Образът на кралицата е многократно използван в кинематографията. Най-известното ѝ екранно превъплъщение е принцеса Анкх-су-намун в „Мумията“ (1999). Но създателите на картината значително променят историята на кралицата и я правят отрицателен герой, който няма почти нищо общо с истинския човек.
• Анхесенамон е живяла кратък живот, изпълнен с трагични събития. Но въпреки трудностите, тя е любяща съпруга и подкрепа за младия си съпруг. До края на дните си кралицата запазва достойнството и гордостта, наследени от нейните велики родители – Нефертити и Ехнатон.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.