CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Живописни“ загадки

10/22/20 / ИЗКУСТВО
9 неразгадани мистерии, свързани със световни шедьоври на изкуството

culturespace.bg

Колкото по-внимателно историците изучават наследството на великите автори от миналото, толкова повече мистерии се появяват на повърхността. Докато изучават една от класическите картини на Робърт Рид, учените с изненада установяват, че тя е нарисувана върху друга картина, която по този начин остава скрита. Самоличността на момичето с перлената обица, изобразена на най-известната картина на Вермеер, също си остава тайна. Около известната Мона Лиза има още повече загадки. Всъщност има три Мона Лизи и с каква цел Да Винчи е създал три платна, учените могат само да гадаят.

МОМИЧЕ С ПЕРЛЕНА ОБИЦА

Картината на Вермеер „Момиче с перлена обица“ сама е причина за нейния непреходен успех. От XVII век, когато е нарисуван този шедьовър, никой не може да разпознае самоличността на изобразеното момиче. Излишно е да казваме, че дори личността на художника, който е живял в Делфт и е имал 15 деца, е много загадъчна. Следователно не е известно коя е била негов модел, защо е била толкова необичайно облечена, за какво би могла да мисли. Само 36 творби се приписват на Вермеер, но тази остава най-известната. Както казват критиците, тя отдавна щеше да бъде забравена, ако мистерията беше разгадана.

ОЩЕ ДВЕ МОНА ЛИЗА
Най-известната картина на всички времена и народи – „Мона Лиза“ от Леонардо да Винчи, е и най-загадъчната.
Но малко хора знаят, че всъщност има три пъти повече мистерии. Истината е, че в музея „Прадо“ в Мадрид съществуват още два портрета на тази жена. Един от тях е нарисуван от Леонардо и се казва „Мона Лиза от Айлуърт (Islеworth е малко градче от саксонски произход, днес в западните покрайнини на Лондон – бел.прев.). Това определено е същата жена, която е изобразена в Лувъра. А третата Мона Лиза има малко по-различна перспектива и не е копие на истинската, но все пак много прилича на нея. Това дава възможност да се предположи, че е изрисувана ако не от самия Леонардо, то от един от неговите ученици.

ДВЕ В ЕДНО ОТ РОБЪРТ РИЙД

По време на реставрацията на една от картините на американския импресионист от началото на ХХ век Робърт Рийд е открито, че той е скрил една от картините си под друга. Таци друга картина бе наречена „В градината“. На нея се вижда как млада жена пие чай в градината. Никой не може да обясни защо художникът е трябвало да спотаи готовия шедьовър под друг. Едва ли липса на пари за ново платно или недоволство от работата. Най-вероятно по този начин той се е опитал да запази колкото се може повече от своето наследство.

УОЛИ
Тази картина изобразява и мистериозна муза. Този път австрийският художник Егон Шиле използва загадъчния образ в няколко от своите картини. Известно е, че това момиче се казва Уоли Нойзил. Тя живее с художника около 4 години, но изведнъж той се жени за напълно непознат, която през цялото това време наблюдава от прозореца. Коя е била Уоли за него – любовница, муза или просто икономка? С брака си майсторът оставя много въпроси за личността на момичето, което неведнъж се появява на портретите под неговата четка.

ИИСУС СЪС ЗЪБИ

Веднъж в малък мексикански град е намерена статуя на Иисус на около 300 години. Находката е ценна, но не толкова изненадваща предвид историята на католицизма в района. При изследването на статуята обаче се установява, че Иисус има истински човешки зъби в устата си. Изследователите не са успели да разберат дали тези зъби са принадлежали на един човек, дали той е бил жив или мъртъв по време на раздялата с тях. Все пак се потвърди дългогодишната хипотеза, че често вярващите са дарявали частици от собствените си тела, за да пресъздават предмети за религиозно поклонение.

ПИКАСО ИЛИ НЕ?

Учените все още спорят дали картината, открита под известния му шедьовър „Гладач“, принадлежи на четката на майстора. Картината, нарисувана във втория слой, показва мъж с мустаци. Освен това, спрямо горния слой, той е обърнат с главата надолу. Съмненията, че не Пикасо го е нарисувал, се основават на „синия период“ на художника. Цветовата схема на портрета не съответства на мрачните цветове, които Пикасо използва тогава. Не е ясно и кой точно е изобразен на портрета.

ПРОУЧВАНЕ НА СВЕЩИ

Тази картина на Винсент ван Гог все още не може да намери мир между стените на музея, тъй като не всеки е сигурен дали принадлежи на четката на великия художник, или е сръчна фалшификация. Всъщност изображението прилича на автопортрет, но в долната част на платното може да се види странна фигура, която прилича на персонаж от японския театър кабуки.

ИЗЧЕЗНАЛАТА БАЛЕРИНА

Този шедьовър, който принадлежи на великия Едгар Дега, се е скитал от един собственик при другиго, и то при мистериозни обстоятелства. Първо картината изчезва от апартамента на Хюгет Кларк, която събира произведения на изкуството, а след това също толкова внезапно се появява в къщата на Хенри Блок. Този инцидент е разследван от ФБР, но конците са така оплетени, че краищата им не се виждат, тъй като Кларк не съобщава за кражбата, но твърди, че картината на Блок принадлежи на нея.

НАБЕГ В МУЗЕЯ НА ИЗАБЕЛА СТЮАРТ ГАРДНЪР
Двама души се престорват на полицаи и открадват картини на Дега, Рембранд и Вермеер от Музея на Изабела Стюарт Гарднър. Това се случва през 1900 г., но все още има определена награда за онзи, който би могъл да даде ключ към тайната на тази кражба Работата е там, че за повече от сто години не се е намерила нито една диря която да доведе до обирджиите.

 Превод: Г. ВЕНИН
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.