CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Как древните ни предци са измислили езика

07/19/21 / ИСТОРИЯ
… и са се научили да разговарят

culturespace.bg

През 2019 г. учените предположиха, че хората са се научили да говорят преди около 20 милиона години. Те са склонни да приемат, че първите езици в света са се формирали на основата на жестовете – хората сочат предмети с ръце и издават различни звуци, които по-късно се превръщат в пълноценни думи. Съществува също предположение, че първите думи са възникнали в резултат на ономатопея. Например, когато споменавали хищници, нашите предци може би са ръмжели, а за да посочат болка – са изобразявали страдание. Наскоро учените проведоха експеримент, в който установиха, че представители на различни езикови групи отлично разбират определени звуци. Това означава, че първите думи не са се появявали случайно – те са били съставени от строго определени интонации, които са били разбирани от предците на всички хора на нашата планета.
Може да изглежда, че преди 20 милиона години хора все още не са съществували. Така е – някъде тогава на нашата планета току-що са се появили човекоподобните маймуни хоминоиди. Очевидно учените искат да кажат, че хората са се научили да общуват помежду си от незапомнени времена. На някои цифрата „20 милиона“ се струва много неправдоподобна, но тя е, която учените цитират в научното списание „Science Advances“.

КОГА ХОРАТА СА СЕ НАУЧИЛИ ДА ГОВОРЯТ?
Преди това учените бяха сигурни, че хората са се научили да говорят преди около 200 хиляди години. Те вярваха, че способността за произнасяне на думи възниква след като човешкият ларинкс потъва и удължава гласовия тракт. Тази характеристика на гласовия апарат се появява у Homo sapiens и се смята за уникална, но учените решиха, че грешат. В хода на изучаването на животни беше установено, че ниският ларинкс присъства не само при хората, но и при елени, прасета и други същества. Също така беше забелязано, че някои маймуни са в състояние да извличат сложни звуци не по-лошо от вас и мен, и това – въпреки факта, че нямат нисък ларинкс. И като цяло учените вече не са сигурни, че тази характеристика на тялото играе ключова роля в способността да се говори.
Въз основа на това се предполага, че хората са се научили да говорят стотици пъти по-рано, преди 20 милиона години. Отначало нашите предци просто са издавали звуци, а след това започнали да ги свързват с определени предмети, явления и действия. Това се случва за много време, повече от хиляди или дори милиони години. В крайна сметка всичко завършва с факта, че към 2020 г. в света има около 7174 езика.

КАК ХОРАТА СА СЕ НАУЧИЛИ ДА ГОВОРЯТ?
Древните хора са започнали да издават звуци с цел комуникация отдавна, но първите пълноценни езици са наченали да се формират преди около 150 – 350 хиляди години. Има две правдоподобни теории как се е случило това.

ФОРМИРАНЕ НА ЖЕСТОВЕ
Както споменахме по-горе, в началото хората общували с помощта на жестове. Те можели да сочат с пръст предмети или да извършват действия, като същевременно издават различни звуци. С течение на времето определени гласови сигнали станали здраво свързани с това, което човек иска да комуникира. Най-вероятно така са измислени първите думи, които по-късно стават по-сложни по структура и носят по-голямо семантично натоварване.

ОНОМАТОПЕЯ
Втората теория твърди, че хората са започнали да говорят, като имитирали различни звуци от света около тях. Може би сте забелязали, че първите думи на малките деца също са по-скоро резултат от ономатопеята. Например, когато детето види кола, то я нарича „бип-бийп“, а когато види куче, казва „бау-бау“. Би могло първобитните хора да са се научили да говорят по един и същ начин, като са произнасяли прости думи като „бум“, „ъ-ъ“ и т.н.

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ ПО СВЕТА
Най-вероятно и двете предположения са правилни по свой начин – когато са развивали речеви умения, нашите предци биха могли да използват както жестове, така и ономатопея. Наскоро британски учени, водени от професор Маркъс Пърлман проведоха експеримент, чиито резултати допълниха и двете споменати по-горе теории. Като част от своята научна работа те избраха 30 прости думи, които бяха разделени в 6 семантични групи:
• мъж, жена, тигър (живи същества);
• нож, месо, камък (неживи предмети);
• събиране, лов, сън (действия);
• голям, остър, добър (характеристики);
• ... и т.н.
След това изследователите помолили случайни англоговорещи да обозначат тези думи с всякакви звуци. Например, те биха могли да опишат думата „голям“ със звука „Оу!“ и т.н. Записаните бяха поканени да слушат записите на говорещи 28 езика от девет езикови семейства. Учените искаха да разберат дали представителите на различни народи могат да разберат какви думи се крият под различни звуци. Всъщност участниците в експеримента си говореха на един общ примитивен език.
За изненада на изследователите, субектите разпознаха същността на маскираните думи с точност 64,6%. Звуковото описание на думата „сън“ е било разбираемо от почти всички хора (98,6% от субектите) – познаването на действията като цяло е било по-лесно за тях. В крайна сметка учените стигнаха до заключението, че всички езици по света имат своя собствена основа под формата на различни звуци.
Както споменахме, днес в света има повече от 7 хиляди езика. Повечето хора могат да говорят на собствения си език и малко английски. Но в същото време има и полиглоти, които са способни да научат 4 или повече езика, и то в изключително кратки срокове.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.