CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Как Коледа се е развивала през вековете

12/26/21 / КУЛТУРА
Историята на емблематичните рождественски символи от коледните елхи до Дядо Коледа.

Ерин БЛАКМОР

В историята е имало много „копия“ на Дядо Коледа. Например на една унгарска коледна картичка от ХХ век Дядо Коледа е в синьо палто и шапка с кожена гарнитура и носи чувал с играчки и кошница с плодове.
Английска щампа от XIX век изобразява Дядо Коледа, натоварен с подаръци и осветено коледно дърво. Повечето историци проследяват произхода на коледната елха в Германия, но традицията става популярна през XIX век, когато е приета от британското кралско семейство.
Френска коледна картичка от 1900 г. показва, че Дядо Коледа носи подаръци на децата.
Зимните фестивали съществуват по целия свят от древни времена и в крайна сметка много от традициите на тези фестивали се свързват с Коледа. Например германският празник на слънцестоенето Юл включва банкети и празненства, а келтските друиди провеждат двудневен фестивал на слънцестоенето, по време на който запалват свещи и украсяват домовете си с остролист и имел.

КОГА Е РОДЕН ИИСУС ХРИСТОС?
Картината, наречена „Поклонението на влъхвите“ от Хуан Кореа де Вивар, изобразява трима мъдреци, които посещават новородения Иисус Христос и му дават подаръци. Въпреки че сега се празнува на 25 декември, евангелията не споменават датата на раждането на Иисус.
Карл Велики е коронясан за християнски император на запад в катедралата „Св. Петър“ в Рим, на Коледа, 800 г. сл.Хр. По това време християнската църква е започнала да празнува Коледа на 25 декември — въпреки че историците не нямат представа как църквата е установила тази дата.
Декември и празникът на Коледа са описани подробно отстрани на каменен стълб, който е издълбан през XII век в Сувини, Франция.
Историците не са съгласни как 25 декември се свързва с Коледа. Въпреки това, до 336 г. сл.Хр. Коледа се празнува от християнската църква в Рим на този ден, който съвпада с римския празник на зимното равноденствие на Сатурналиите.

СРЕДНОВЕКОВНИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ
С течение на времето Коледа се сдобива с популярност и с нови традиции. В средновековна Англия Коледа е 12-дневен фестивал, който включва всички видове гуляи – от пиеси до диви празници и конкурси, празнуващи раждането на Иисус. Музиката, подаръците и декорациите се превръщат в норма.
Най-екстравагантните празници били празнувани от монарси като Хенри III, чиито гости били нахранвани с 600 вола на един коледен празник от XIII век. Университетите коронясват „Коледен крал“ или „Крал на боба“, който „управлява“ своите връстници през празничния сезон и дори най-скромните тържества включват химни и коледни песни.
Коледните празници – като пищните коледни вечери в Германия от 15-ти век - отдавна са традиция в Европа. Коледно писмо от 1984 г. казва „Весела Коледа“ на немски. Коледната елха не е единствената традиция, чийто произход може да се проследи в Германия – лешникотрошачките и рождественските календари също първоначално са били част от типичната немска Коледа.
Млада жена стои с кукли и коледно дърво в илюстрираната корица на художника Фридрих Щал за немското списание „Moderne Kunst“.
Но не всички се наслаждават на тържествата. През 1644 г. английските пуритани забраняват фестивала, което предизвиква бунтове и помага за разпалването на втората гражданска война в Англия.

ВЛИЯНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ ВЪРХУ КОЛЕДА
Англия не е имала монопол върху Коледа. Празнуващите по целия свят включват обичаите от своите зимни фестивали в празника – може би не колкото германците.
Въпреки че Коледа има религиозен произход, тя се превръща във все по-светски и комерсиализиран празник.
На Германия е заслуга за раждането на един универсален символ – коледната елха, която се е развила от езическата традиция да се украсява с клони на дървета. Германците наричат своята версия – бор, украсен със свещи и подаръци, Tannenbaum. Традицията начева през XIX век, когато британското кралско семейство, което има немски корени, поставя коледно дърво и започва световна тенденция.
В Германия – инициаторът на много други традиции, като рождественски венци, лешникотрошачки и коледни базари – Коледа също е оформена от политически сили. През 30-те години на миналия век нацистите се опитват да предефинират празника като нехристиянски празник на Третия райх.

САЩ СЕ ВЛЮБВАТ В КОЛЕДА
Подобно на Англия, американските пуритани забраняват Коледа, в Масачузетс през 1659 г., като премахват забраната едва през 1681 г. В Съединените щати Коледа не се празнува с голямо удоволствие до Гражданската война, която засилва за мнозина значението на дома и семейството. През 1870 г., след края на войната, Конгресът прави Коледа първият федерален празник на нацията.
Междувременно, когато имигрантите нахлуват в САЩ през втората половина на XIX век, те донасят със себе си свои собствени традиции. Както пише историкът на Коледа Уилям Д. Кръмп в „Коледната енциклопедия“, това създава „един вид коледен котел за топене, с асимилация на различни култури в по-униформен и широко празнуван празник у дома със семейството“.
Една от онези културни икони, които имигрантите донасят, ще се превърне в отчетливо американска знаменитост – Дядо Коледа.

КАК СВЕТИ НИКОЛА СТАНА ДЯДО КОЛЕДА
Една от най-популярните фигури на съвременната Коледа е Дядо Коледа, патриарх с кръгло коремче и бяла брада, който взема шейна, задвижвана от елени, за да достави подаръци на добри деца по целия свят. Героят е базиран на св. Николай, гръцки епископ от III век, който се свързва с раздаването на подаръци през декември.
Дядо Коледа идва в САЩ с немски и холандски имигранти през XVIII и XIX век. Той е популяризиран в истории от американски автори като Уошингтън Ървинг и Клемент Кларк Мур — чието стихотворение „Посещение от Свети Никола“ е може би по-известно с началните си думи „Това беше нощта преди Коледа“.
Емблематичният външен вид на Дядо Коледа е разпространен от илюстратора Томас Наст, който използва европейските народни приказки, за да създаде Дядо Коледа, чиято популярност скоро се разпространява по целия свят. През 1890 г. търговецът Джеймз Едгар започва незаличим обичай, когато се облича като Дядо Коледа и поздравява децата по пътеките на своя универсален магазин в Броктън, Масачузетс.

ПРОИЗХОДЪТ НА ДРУГИТЕ КОЛЕДНИ ОБИЧАИ
Светлината винаги е била част от зимните фестивали, с техните знаменити дълги, тъмни нощи. Електрическите коледни светлини са модерно развитие на старомодните свещи, които германците поставят на дърветата си. Томас Едисън, изобретател на електрическата крушка, се смята за изобретател на първата гирлянда от светлини. През 1882 г. неговият бизнес партньор Едуард Х. Джонсън създава първото коледно дърво, осветено с цветни светлини.
Американско нововъведение дооформя и винаги популярната традиция за размяна на подаръци на Коледа. През XX век търговските опаковки за подаръци заменят опаковките с кафява хартия, когато Роли Б. Хол, чийто брат е основал Hallmark Cards, използва стилизирани френски подложки за пликове, след като хартията в магазина му свършва. Hallmark също участва в осъврeменяването на коледната картичка, използвайки малките отпечатани картонени картички от края на XIX век, за да създаде по-голям формат, подобен на книга, идеален за персонализирани чувства.
Подаръците, картичките и декорациите са хубаво нещо, но за мнозина Коледа не е пълнокръвна без любимите им храни. Джинджифиловите къщички придобиват коледна популярност в началото на XIX век, след като братя Грим публикуват „Хензел и Гретел“ – приказка за две деца, отвлечени от вещица, която живее в къща със стени от меденки и други сладки. От плодова торта до пунша от морска риба – всяка култура има свое собствено преобразуване на това, което се смята за коледна храна.

ВСЕ ПО-СВЕТСКИ ПРАЗНИК
Въпреки че Коледа има религиозен произход, тя се превърна в светски – и все по-комерсиализиран – празник. Това предизвиква безпокойство от векове, казва историкът Лиза Джейкъбсън. „Хората се оплакват от прекомерната комерсиализация на Коледа още от нейното [модерно] въплъщение в средата на XIX век“, казва тя пред бълетина „The Current“ на Калифорнийския университет в Санта Барбара. „Не мисля, че тази амбивалентност някога е изчезвала напълно.“
Тези, които се страхуват, че празникът се е отклонил от религиозните си корени, имат право. През 2019 г. повече от девет от десет американци, анкетирани от „Галъп“, споделиха, че празнуват Коледа, обаче само 35% казаха, че виждат празника като „силно религиозен“. Но със своята смесица от езически и религиозни традиции, празничният сезон предлага нещо – независимо дали е свято или не – за всекиго, който го празнува.
Превод от английски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2022, Всички права запазени.