CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Как Лев Термен учи Ленин на „небесната музика“

09/30/21 / НАУКА
И как легендарният учен, изобретател и музикант работи и в САЩ, и в СССР

culturespace.bg

Наричали са го „човек на бъдещето“, защото ученият-изобретател Лев Термен изпреварва времето си в много отношения.
За своите 97 години той успява да изживее няколко живота: прави научни разработки в СССР и създава алармена система за сигурност, завършва консерваторията и става пионер на електронната музика, занимава се с индустриален шпионаж в САЩ, след завръщането си в родината си е арестуван и служи в лагерите на Магадан.
За неговия живот може да се направи многосериен екшън филм.

ЧОВЕК НА БЪДЕЩЕТО
Лев Термен е роден в благородническо семейство с френски корени и руски традиции и е подложен на многостранно домашно образование. Баща му, известният адвокат Сергей Термен, обзавежда лаборатория по физика и обсерватория в апартамента си за своя син, а поканва и учител, от който Лев взе уроци по виолончело. Физиката го очарова школаря в същата степен, както музиката, и след като завършва мъжка гимназия, той влиза в Санкт-Петербургската консерватория и Физико-математическия университет.
През втората си студентска година Лев е призован в армията и изпратен на офицерски курсове по електротехника. Когато революцията избухва година по-късно, Термен служи в резервния батальон по електротехника и се занимава с поддръжката на радиостанцията „Царское село“ край Петроград. По-късно е изпратен във военна радиолаборатория в Москва.


ТЕРМЕН УЧИ ЛЕНИН НА „МУЗИКАТА НА НЕБЕСНИТЕ СФЕРИ“
През 1919 г. преподавателят, при когото е учил Термен, легендарният професор Абрам Йофе, му предлага да оглави лабораторията на Физико-техническия институт и Лев се заема с научни изследвания. След две години той представя своето изобретение „Терменвокс“, електро-музикален инструмент, който по-късно му донася световна слава. На него може да се свири с леки движения на ръцете във въздуха, като ги приближавате и отдалечавате от двете антени, които създават електромагнитни полета, а те пък променят капацитета на трептящата верига и честотата на звука.
Преди това учените вече са се опитвали да създадат електронни музикални инструменти, но методът за извличане на звук, предложен от Термен, е абсолютно новаторски – на терменвокса може да се свири, без да се докосва самият инструмент. Съвременниците на учения смятат това откритие за революционно и реагират с ентусиазъм: Рьорих нарича звуците на терменвокса „музика на небесните сфери“, Шостакович и Рахманинов говорят ласкаво за него. Това изобретение полага основите на съвременната електронна музика.
През 1922 г. изобретателят е поканен в Кремъл да се срещне с Владимир Ленин. Ученият му демонстрира принципа на терменвокса, а Ленин се опитва да свири „Чучулига“-та на Глинка на този инструмент. Племенницата на Термен казва: „Ленин му се сторил много умен човек. Той успял да разбере необичайните, луди идеи на младия изобретател. Освен това Ленин бил добре запознат с музиката и се опитал сам да свири на терменвокса – със значителен успех. Това впечатлило Термен“.
Ленин смята, че подобно изобретение може да служи за популяризиране на идеите за електрификация и затова изпраща учения на голямо турне в цялата страна. Термен предизвиква фурор. В продължение на две години той посещава няколкостотин града с лекции и концерти и навсякъде е посрещнат от тълпи ентусиазирани зрители. След това той заминава на чуждестранно турне в Европа и САЩ, където наричат изобретението му „вълшебна музика от въздуха“.

ПОКОРЯВАНЕТО НА ЗАПАДА
В Съединените щати на учения е предложен договор за серийно производство на изделието, а през 1929 г. започват да се произвеждат първите в света електронни музикални инструменти. Те обаче са твърде скъпи, доста трудно е да се свири на тях, а и скоро настъпва срив на борсата, който бележи началото на Голямата депресия, през която разработките на Термен не са от полза за никого.
Алберт Глински, авторът на „Термен: Небесна музика и шпионаж“, пише: „Донасяте инструмента у дома и изведнъж се оказва, че дори с максимални усилия не е възможно да извлечете нищо освен вой и шум от него. Така че производството на терменвокс не беше търговски успешно. Това се дължи на комбинация от два фактора. Първо, само професионални музиканти можеха да се научат да свирят сами. Второ, имаше икономически спад“.


Термен обаче остава в САЩ и продължава развитието си. Освен това целите му не са само научни – в Америка ученият се занимава с промишлен шпионаж в полза на СССР. Пускането на терменвоксите е само прикритие за тази дейност. Изобретателят е приет добре във висшето общество на Ню Йорк, запознава се с много политици и учени, разкривайки чрез тях тайните на най-новите разработки. Потомците на учения обаче наричат това шпионска фантастика и твърдят, че той е твърде известен човек, за да направи това.
Успоредно с това Термен продължава да работи върху изобретенията си: създава автомата ритмикон – прототип на барабанна машина, изобретява електрически механизъм за отваряне на вратите, разработва алармена система за сигурност и т.н. През 1938 г. се жени за чернокожа танцьорка в САЩ, но скоро двойката трябва да се раздели завинаги.

ГОДИНИ НА РЕПРЕСИИ И НЕИЗВЕСТНОСТ
През същата година Термен се завръща в СССР. В различни източници решението му се нарича доброволно или принудително. Както и да е, ходът има драматични последици за изобретателя. Той се връща в родината си в разгара на Сталинските репресии и веднага е арестуван по изфабрикувано дело по обвинение в контрареволюционна дейност и осъден на осем години трудови лагери.
Термен обаче няма да е Термен, ако не се захване с нововъведения дори в Колима. Отначало той служи в Магадан, където работи като бригадир на строителна бригада. След като обръщат внимание на неговите предложения за рационализиране, решават да го изпратят в конструкторското бюро на Туполев, където ученият работи по създаването на подслушвателни устройства и радиоуправляеми безпилотни летателни апарати.
През 1947 г. Термен е реабилитиран и продължава да работи в затворнически проектантски бюра. За разработването на системи за подслушване той дори е удостоен със Сталинската награда, но тази информация не е оповестена публично, тъй като лауреатът е бил затворник, освен това работата му е секретна. В средата на 60-те години Термен работи в лабораторията на Московската консерватория, където отново се занимава с разработването на електрически музикални инструменти.
Въпреки това, след няколко години той е уволнен заради това, че дава интервю на американски журналист и в САЩ научават за съдбата му след неговото завръщане в СССР. След това ученият получава работа в лаборатория във Физическия факултет на Московския държавен университет, където е посочен като механик и провежда семинари за желаещите да се научат да свирят на терменвокс.
В края на 80-те години. изобретателят най-накрая има възможност да пътува в чужбина и той свири в Станфордския университет и на фестивали за електронна музика. През 1991 г., точно преди разпадането на СССР, 95-годишният Термен се присъединява към КПСС: според него това решение е продиктувано от факта, че е обещал да го направи на самия Ленин.
През 1992 г. неизвестни лица нахлуват в студиото на Термен и унищожават цялото му съоръжаване и инструменти. Обстоятелствата около това произшествие така и не са разкрити. Година по-късно легендарният изобретател почива. Вестниците пишат: „На 97 години Лев Термен отиде при онези, които бяха лицето на епохата – но зад ковчега не пристъпваше никой, освен дъщерите му със семействата си и няколко мъже, които носеха ковчега…“.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.