CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Как се привличат лековерни туристи с разкрасени легенди

10/06/21 / КУЛТУРА
Туристически примамки - забележителности, с които ни подлъгват

culturespace.bg

ДОМЪТ НА ШЕРЛОК ХОЛМ
Всички знаят, че Шерлок Холмс е измислен герой, но туристите все още се стремят да стигнат до „неговата“ къща-музей. По времето на Артър Конан Дойл изобщо е нямало къща 221В, тъй като на тази улица е имало само стотина сгради. Сега музеят се намира в къщата с номер 239, а за да се закачи табелата „Бейкър стрийт, 221Б“, е било необходимо да се регистрира фирма с такова име. Въпреки това читатели от цял свят все още изпращат писма до Шерлок Холмс на този измислен адрес.

ЗАМКЪТ НА ДРАКУЛА
Замъкът „Бран“ може да изглежда зловещ, но няма нищо общо с прототипа на граф Дракула - Влад Цепеш. Всъщност той е притежавал друг румънски замък – „Поенари“, от който за съжаление са останали само руини, така че истинската атракция се намира далеч от туристическите пътеки.

ГРАДЪТ НА РОМЕО И ДЖУЛЕТА
Стотици туристи посещават къщите на Ромео и Жулиета всеки ден във Верона. И, разбира се, им се показва „самият“ балкон, на който се разгръща ключовата любовна сцена на пиесата. Задължително в програмата е и посещение на гробницата на Жулиета. В същото време едва ли някой си спомня, че в действителност във Верона никога не са живели Ромео и Жулиета.

ВИНАРНАТА „ЧЕРТОВКА“
Винарната „Чертовка“ е противопожарен изход, сега известен като най-тясната улица в Прага. В средата на XV век има няколко такива прохода, но те не са оцелели до днес. Те са създадени предимно за да забавят разпространението на огън, който може да причини големи щети на такъв гъсто застроен град.

ШЕСТ РОДИНИ НА КОЛУМБ
В Генуа има къща, в която се твърди, че е живял малкият Христофор Колумб. Сградата обаче е построена през XVII - XVIII век, а Колумб е роден през XV век. Шест града в Испания и Италия претендират за титлата „родина на откривателя на Америка“ и няма основателни причини да се смята, че той е роден в Генуа.

СЪННИЯТ ОВРАГ
Селището Слийпи холоу(Сънният овраг) в щата Ню Йорк е известно като Северен Таритаун в края на XVIII век, но по-късно променя името си заради благоприятната асоциация с известната новела на Уошингтън Ървинг. Филмът на Тим Бъртън „ Слийпи холоу“ (1999) също подхранва интереса към селото, въпреки че е заснет далеч от селцето - във Великобритания.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.