CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Каква е връзката между Варна и Антарктида?

08/22/18 / ИСТОРИЯ
Това е Дарзалас - скалиста, ледена канара, която се издига до 1300 м в южното подножие на Детройтското плато на брега на Нордънскйолд в Греъм Ланд

Димитър ЩЕРЕВ

Далече, далече... Някъде на юг, в студения, негостоприемен континент Антарктида, има нещо, което се отнася до любимия ни град Варна.
Е, то навсякъде може да се намерят връзки, биха помислили мнозина от вас – като се тръгне от това, че и двете места се намират в една галактика, в Слънчевата система, на една планета...
Но, шегата настрана. На белия материк се намира връх, чийто име е свързано с Варна.
Това е Дарзалас - скалиста, ледена канара, която се издига до 1300 м в южното подножие на Детройтското плато на брега на Нордънскйолд в Греъм Ланд, Антарктида. Върхът се намира между ледниците Bombardier и Dinsmoor и пресича Mundraga Bay на югоизток.
Върхът е кръстен на тракийския бог Дарзалас.
Това е тракийско божество на подземния свят и плодородието, сходно с Кабир.
Култът към Дарзалас е засвидетелстван в древния градОдесос, днешната ни любима Варна.
Дарзалас е главното божество на Одесос, почитано като покровител на града. Представян е като зрял мъж с брада, държащ в ръката си рога на изобилието. В чест на Дарзалас били устройвани мистерии, шествия, игри и състезания, за които свидетелстват старогръцки и латински извори. В Одесос е имало и храм на Аполон, покровител на гръцките колонисти.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.