CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Какви тайни пазят мистериозните пирамиди на Тукума,

07/29/21 / МИСТИКА
съществували още преди инките

culturespace.bg

В Перу има древно и мистериозно място. Смята се, че има специална сила. Това са пирамидите на Тукума (градски терен, изписвана още като Тукум или Тукуме – бел.прев.), съществували тук още преди инките. Тук са скрити много древни артефакти, но историята на произхода на тези предмети и културата на съвременниците им все още е една от най-интересните загадки за археолозите и историците от Южна Америка.


Е, за туристите това е поредната екзотична атракция, която вълнува въображението.
Древният град Тукума се смята за последната голяма столица на кралство Ламбаеке, разположено на северното крайбрежие на Перу в подножието на Андите и възникнало около 700 г. сл.Хр. Представители на културата Ламбаеке бяха предшествениците на инките.
Тукума включва два района: южният е жилищен и индустриален, а северният е предназначен за религиозни ритуали – тук са пирамидите.
Изграждането на тези уникални обекти, според изследователите, е започнало около 1000 г., когато градът се е превърнал във важен регионален център след разрушаването на пирамидалния комплекс в Батан Гранде. Това било селище с площ от около две хиляди квадратни километра, върху което имало 26 големи пирамиди и могили. Те са били построени на няколко етапа и всеки такъв етап е принадлежал на определено династично поколение владетели. Древните строители са използвали глина като материал.
Външната повърхност на пирамидите е украсена в по-голямата си част с поредица от хоризонтални последователни издатини, които преминават по цялата обиколка на кирпичената конструкция.


Град Ламбаеке продължава да процъфтява в Тукума, докато кралството е превзето и заменено от силно развитата предколумбова култура на Чиму (1375), след това инките (1470), и дори по-късно (около 1532) – от испанските конквистадори.
По времето, когато испанският летописец Педро Сиера де Леон пътува между Яянка и Тукума през 1547 г., доиспанският център на града вече е бил разрушен и изоставен. Леон посочва това в своите бележки. Според учените пирамидите са били опожарени от испанските завоеватели, след което местните жители са напуснали това място, смятано вече за нечисто.
Интересно е, че пирамидите на Тукума (или по-точно онова, което е останало от тях) са открити случайно от чернокожи копачи, търсещи тук злато. През 1894 г. изследователят Ханс Хайнрих Брюнинг започва систематичното им проучване.
Обектите са подредени в строго определен ред, те са изградени около местна планина. Всяка пирамида има вътрешен двор и приложения за съхранение. Най-известната пирамида е Хуака Ларга. Дължината ѝ е 700 метра!


И когато изследователите отварят гробниците, вътре са открити много древни артефакти. Сега те може да се видят в местния музей. Благодарение на тези открития може да се научи много за различни аспекти от домашния живот на древните жители на града, за производствените процеси през онези далечни години (по-специално за овладяването на методите на металургията) и, разбира се, за култовете и вярванията на тази цивилизация – например за амулети.
Уви, след откриването на пирамидите много находки са ограбени от иманяри. В същото време, според учените, още повече артефакти все още не са разкрити – особено някои( които са скрити под буйната зеленина по тези места.
Местните шамани твърдят, че пирамидите на Тукума и самото това място имат лечебна сила. И досега тук се провеждат древни езически ритуали.
Достъпът до местността не е лесен: туристите могат да стигнат до мистериозните пирамиди от Лима или Трухийо по въздух или с автобус.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.