CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Какво не знаем за Александър Велики

03/23/22 / ИСТОРИЯ
15 факта за Александър Македонски, които не се преподават в училище


culturespace.bg


Може би всеки човек от училищната скамейка помни кой е Александър Велики.
Именно при Александър Велики започва цял исторически период, известен като елинистическата епоха, а културното влияние на Гърция върху Европа, Азия и Африка по време на неговото управление достига своя връх.
Нека обгледаме някои малко известни факти за този невероятен човек, който е живял само 32 години, но успява да промени света до неузнаваемост.

1. АЛЕКСАНДЪР III: ИМЕ И ТИТЛИ
Александър Велики, известен още като Александър III Велики, е цар на древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и персийски цар.
Принадлежи на древногръцката династия Аргеад от Пелопонес. Името му идва от гръцките думи ‘Алекс’ (защитавам) и ‘Андр’ (човек). Така името му означава „защитник на народа“.

2. АЛЕКСАНДЪР Е ОБУЧАВАН ОТ АРИСТОТЕЛ
Бащата на Александър, Филип II Македонски, наема Аристотел, един от най-великите философи в историята заедно със Сократ и Платон, за учител на тринадесетгодишния Александър.
Аристотел учи Александър на всичко, което знае, в продължение на три години (до шестнадесетия рожден ден на Александър,  той се възкачва на престола на Македония прз 336 г. пр. Хр. на 20 години). Майката на Александър, Олимпиада от Епир, е дъщеря на епирския цар Неоптолем I.

Александър Велики

3. АЛЕКСАНДЪР ИМА ДВЕ ДЕЦА
Досега има спорове относно сексуалната ориентация на Александър Велики. Той обаче има три съпруги: Роксана, Статира и Парисат.
Смята се, че Александър е имал две деца: Херкулес (незаконен син от любовницата му Барсина) и Александър IV (син от Роксана). За съжаление, след смъртта на Александър, децата му са убити, преди да навършат пълнолетие.

4. ОСНОВАНИ ГРАДОВЕ
Александър основава над седемдесет града, от които поне двадесет наименува на себе си (най-известният е Александрия в Египет).
Освен това, недалеч от мястото на битката край река Хидасп (днес известна като река Джелам в Индия), Александър основава град Буцефал, кръстен на любимия му кон, който е смъртоносно ранен в битка.

5. ПОКЛОНЕНИЕ ДО ГРОБА НА АЛЕКСАНДЪР
Той е една от най-почитаните чуждестранни фигури в Рим, дори много години след смъртта му. Юлий Цезар, Марк Антоний и Август са отивали на поклонение до гроба на Александър в Александрия.

6. АЙЛУРОФОБИЯ
Малко хора знаят какво е общото между Александър, Чингис хан и Наполеон. Първата мисъл, която идва на ум е, че това са кроежите им за световно господство, но всъщност всички тези хора са страдали от айлурофобия – страх от котки.

7. НИТО ЕДНА ЗАГУБЕНА БИТКА
Тактиката и стратегията на Александър Велики все още се изучават във военните академии. От момента на първата си победа на осемнадесет години до смъртта си (на тридесет и три години) великият военачалник не губи нито една битка.

Александър Велики начело на силите си срещу оттеглящата се персийска армия,
водена от Дарий III в битката при Исус през 333 г. пр. н. е., детайл от мозайка
от Дома на Фавна, Помпей; в Националния археологически музей, Неапол, Италия.


8. ГРЪКО-БУДИЗЪМ
Малцина са чували за гръко-будизма. Терминът се отнася до културния синкретизъм между елинистическата култура и будизма, който се развива между IV и V век сл.Хр. в Бактрия и Индийския субконтинент (днешните Афганистан, Индия и Пакистан).
Тази необичайна култура е последица от дълга верига събития, започнали с гръцките набези в Индия по времето на Александър Велики. По-нататък тя се доразвива по времето, когато се създава Индо-гръцкото царство и при разцвета на Кушанската империя.

9. ГОРДИЕВ ВЪЗЕЛ
Една от най-известните легенди, свързани с Александър Велики, е легендата за Гордиевия възел. Митовете разказват, че фригийският цар Гордий завързал най-трудния възел и заявил, че който успее да го развърже, ще стане следващият цар на Фригия.
През 333 г., когато Александър завладял Фригия, той, без да мисли дълго, разрязал известния възел с меч.

10. ПЪРВАТА МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА
Република Северна Македония няма историческа връзка с древногръцкото македонско царство. Първата македонска държава е основана през VIII век пр.Хр.

11. СЪСТЕЗАНИЕ НА ПИЯЧИ
Един ден Александър провел състезание по пиене сред своите войници. Въпреки че войските били възхитени от такова начинание, в крайна сметка четиридесет и двама войници загиват от алкохолно отравяне.

12. ТОЛЕРАНТНОСТТА НА АЛЕКСАНДЪР
След победата над персите Александър започва да се облича като персийски цар и получава две персийски съпруги. Причината за това е проста – той вярвал, че покорените от него народи ще се чувстват по-удобно, ако новият им владетел се придържа към техните обичаи.

13. ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА НА АЛЕКСАНДЪР
Въпреки факта, че през годините е имало какви ли не теории, истинската причина за смъртта на Александър остава една от загадките на древния свят.
Съвременните медицински експерти твърдят, че причината може да е малария, белодробна инфекция, чернодробна недостатъчност или коремен тиф. Никой обаче не може да каже нищо със сигурност.

14. ГЕРОИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР
Любимите му книги са „Илиада“ и „Одисея. От детството си Александър Велики е вдъхновен от героите на Омир, той дори спи с „Илиада“ под възглавницата си. Въображението на бъдещия велик владетел е покорено от гръцкия воин Ахил, който се бие в Троя.

15. ИДОЛЪТ НА АЛЕКСАНДЪР: ХЕРКУЛЕС
Въпреки това най-големият идол на Александър, който оказва значително влияние върху него, е Херкулес (Херакъл).
Възхищението му от най-известната гръцка митологична фигура на всички времена било толкова дълбоко, че Александър се нарича „син на Зевс“ (точно като своя кумир) и винаги се хвали, че е потомък на Херкулес.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.