CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Какво предвещава срещата с черна котка според легендите в Ирландия?

08/10/22 / МИСТИКА
Котките: вълшебни същества от митологията на келтите

culturespace.bg

Знаем, че древните египтяни са боготворели котките, и сега повечето опитомени котки се разхождат наоколо, сякаш очакват да бъдат боготворени. В древната келтска митология обаче котките не са просто обект на поклонение; те са били вълшебни същества от приказното царство.
В келтската митология котката е същество, което едновременно е обожавано и внушава страх. За онези, които се страхуват от свръхестествени сили, които са вярващи, за тях котката е била знак, че ръката на дявола е близо. Тази идея в крайна сметка ще стане толкова широко разпространена, че самото притежаване на котка ще се разглежда като изключително опасно.
В келтския фолклор има магически набор от котки или „приказни котки“. В Шотландия те са известни като cait sith. В Ирландия се наричат cait sidhe. Cait sidhe е митично приказно създание в шотландския и ирландския фолклор. Независимо дали на келтски или на шотландски келтски, и двете се произнасят като „caught shee“. Cait sidhe не са вашите обикновени котки, те се смятат за феи, дори вещици, и като духовни създания , които просто приемат формата на котка.


Cat-sìth най-често се описва като черна котка с кичур бяла козина на гърдите, но се смята, че всички котки могат да бъдат „приказни“. Те можели да ходят на два крака и дори да говорят с хора, но тъй като повечето от тях работели под прикритие, прибягвали до ходене на четири крака и мяукане, и мъркане, за да общуват с хората. Мнозина вярвали, че cat-sìth може да открадне душите на наскоро починалите, като мине покрай тялото им, преди да бъде правилно погребано, така че семействата им организират feil fhadalach, или „късно събуждане“, за да ги държат настрана. Това включвало силна музика, игри и хорско стълпотворение, както и стратегическото пръскане на котешка билка, за да се обърка всяка дебнеща котка.
В някои приказки и фолклор cat-sìth са феи и вещици, които приемат формата на котки, за да могат смело да отидат в света на хората и да се занимават с бизнеса си незабелязани. Според фолклора една вещица може да се превърне в котка и обратно девет пъти, след което остава котка завинаги, което може да е причината да говорим, че котките имат девет живота. В други приказки котките-сит са пазители и често – символи на келтските воини, но те били могъщи и внушаващи страх, и с намерението да разкрият най-мрачните ви тайни.
Всяка cat-sìth можела и да предсказва бъдещето, да прогнозира времето и да носи късмет, обикновено в замяна на чинийка с мляко. Казано е, че ако се взрете в окото на котешкия сит, той може да види в душата ви и да открие желанието на сърцето ви и евентуално да бъдете възнаградени с внезапната способност да виждат приказния свят. В резултат на това древните келти гледали на всички котки с подозрение, което се засилило с разпространението на християнството в Ирландия и Шотландия. Срещата с котка, особено черна и особено ако дебне около църковния двор, се е смятало за лоша поличба.

Днешната черна котка с бяло петно - мила и сладка?

За cat-sìth - приказното създание от келтската митология, легендата разказва, че тъкмо като призрачна котка обитава Шотландските планини. Легендите около това създание са по-често срещани в шотландския фолклор, но няколко се срещат и в ирландския.
Поради широко разпространеното вярване, че срещата с черна котка предвещава неблагоприятни събития или трудни времена, може да откриете, че настроението ви се влошава, когато съзерцавате такава котка. В Ирландия обаче има особена черна котка, известна като Lucky Black Mot Cat, за която се смята, че носи късмет, богатство и щастие на всекиго, с когото влезе в контакт.
Говори се, че мистериозно създание, известно като Черната Блатна котка, според легендата било по-голямо от типичните домашни котки и е направило своя дом на бреговете на Лох Ний, сладководно езеро, разположено в Северна Ирландия. Блатната котка е хитра, бърза и огромна. Освен това не се знае много за нея от митологията или как се е появила. Хранела се с всичко, което намери за ядене, включително различни насекоми, малки животни и други подобни неща. Предполага се, че блатната котка носи огромен просперитет и щастие на хората, които имат късмета да се натъкнат на нея, което е в пряк контраст с остарелите и просто обидни концепции, които имаме за черната котка в нашето общество и до днес.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.