CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Какво се знае за тайното общество, за което „работи“ царският любимец Распутин?

08/17/22 / ИСТОРИЯ
„Зеленият дракон” или как се сбъдват предсказанията

culturespace.bg

Мнозина се догаждаха, че Григорий Распутин всъщност е ръководен от някаква организация. Феликс Юсупов твърди, че Распутин често споменава някои от приятелите си, които нарича „зелени“. Тези „приятели“ документират цялата информация, която „старецът“ им предава.

Император Николай Втори 

РАСПУТИН ШПИОНИН ЛИ Е?
Така Александър Керенски, ръководителят на временното правителство, чиито думи са цитирани в публикацията „Григорий Распутин без митове и легенди“ от Елвира Ватала, свидетелства: „Докато бях на власт, имах възможността да прочета много документи на полицейското управление във връзка с личността на Распутин. Четейки тези документи, човек остава поразен от техния чисто шпионски стил. „Шпионският стил“, според Керенски, се изразява например в настояването на Распутин да бъде обгрижван министърът на вътрешните работи Александър Протопопов. „Той (Протопопов) е наш, подкрепете го“, пише „старецът“ на Николай II.
Трябва да се отбележи, че Протопопов е известен като луд и назначаването му на горепосочения пост предизвиква у мнозина само пристъпи на смях. Предшественикът на Протопопов Александър Хвостов изпада в немилост. Хвостов, както пише Алексей Александров в книгата си „Разследване на цареубийството“, организира наблюдение на Распутин, в резултат на което се оказва, че „приятелят на царя“ е заобиколен от лица, заподозрени в работа за германското разузнаване. Хвостов докладва това на Николай II, поради което е уволнен. Княз Юсупов също многократно вижда непознати хора от „еврейски тип“ близо до Григорий Распутин, които напиват „стареца“ и след това започват да го разпитват. Всичко чуто непознатите записват в бележниците си.

ТАЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ
Н. А. Соколов, който по едно време разследва екзекуцията на Николай II и неговите роднини, пише в мемоарите си „Убийството на царското семейство“, че Юсупов веднъж се опитал да разбере от Распутин кои са странните хора с бележниците. Григорий отговаря: „Това са наши приятели. Те се наричат „зелени“. Трябва да се отбележи и това: началникът на Главната дирекция на пощите и телеграфите Похвиснев твърди, че телеграма, подписана „Зелено“, е дошла на името на съпругата на императора. В телеграмата, според Похвиснев, се казва, че в случай на уволнение на някого (може би става дума за Протопопов), който е част от „акционерното дружество“, те ще изискват и уволнението на целия съвет, което, от своя страна, би довело до смърт на ръководителя на дружеството.
По-късно Протопопов конфискува всички телеграми от Зелените, очевидно по заповед на началниците. „Главните“, както Распутин казва на Юсупов, се заселват в Швеция. Следователят Соколов отбелязва, че именно в Стокхолм се намира централната база, където са разположени „германските организации за борба с Русия“. Соколов не се съмнява, че от шведската столица „директиви са изпращани до онези хора, които заобикалят Распутин“. Михаил Хейфец в публикацията „Цареубийството през 1918 г.: версия за престъплението и фалшифицирано разследване“ твърди, че Юсупов също е бил сигурен, че Распутин е германски шпионин. Като доказателство за тази версия често се споменават прякорите, които хората около „старейшината“ носят: Щюрмер – „старец“, епископ Варнава – „молец“, а Протопопов дори има второ фамилно име – Калинин.

Императрица Александра Фьодоровна

„ЗЕЛЕН ДРАКОН“
Подобна терминология, според следовател Соколов, показва, че иде реч за конспиративна организация. Но още по-странен е фактът, че съпругата на Николай II също използва тези прякори. „Молец“ например се появява в кореспонденцията на императрицата с Вирубова. Знаейки с какъв трепет Александра Фьодоровна се е отнасяла към духовенството, е трудно да си представим, че „молецът“ е просто закачливо прозвище за епископа. Борис Романов в книгата си „Предсказания в живота на Николай II“ пише, че според предположенията представители на най-близкия кръг на царя също са били част от тайна организация и са използвали не само прякори, но и знаци и символи, сред които и свастика.
Тази организация, чиито членове са били близки до Адолф Хитлер, е наречена „Зеленият дракон“. Твърди се, че в нея е членувала и Александра Фьодоровна. Историкът Дмитрий Жуков, автор на публикацията „Тайнствени срещи“, твърди, че императрицата е имала икона с надпис на английски. Надписът е нечетлив, но генерал Кутепов успява да го разчете. „Зелен дракон. Вие бяхте напълно прав“, е написано върху изображението от ръката на Александра Фьодоровна. Съпругата на краля има фигурки на изумрудени дракони. Статуетките ѝ били подарени от Распутин, а по-късно били открити, пришити към корсета на императрицата, от пазачите на Ипатиевата къща. Въпреки това не са намерени значими доказателства, че съпругата на Николай II е работила за германците. Да, и Распутин в това отношение все още „невинен до доказване на противното“.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.