CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Какво знаем за прадедите си

02/26/21 / ИСТОРИЯ
6 древни ръкописи и документи, чието откриване промени погледа на човешката история

culturespace.bg

Поне засега писмените източници са най-информативните от всичко, което древният човек някога е оставял. И ако в повечето случаи находките на следващия текст или надпис може само да потвърдят данните, които вече са известни на изследователите, то някои от тях са в състояние, ако не да обърнат научния дискурс, да накарат учените да видят неизвестни досега подробности от живота и дейностите на древните ни предци.
Ето „шесторката“ древни ръкописи и документи, чието откриване промени погледа към човешката история.

1. ПЪРВОТО ОПИСАНИЕ НА СЛУЧАЙ, КОГАТО ЧОВЕК Е БИЛ МЕЖДУ ЖИВОТА И СМЪРТТА
През 1740 г. френски лекар на име Пиер-Жан дю Моншо записва историята на свой пациент, който е загубил съзнание след кръвопускане, а когато идва в съзнание, твърди, че е видял светлина. И тя е толкова чиста и ярка, че човекът е сигурен, че е посетил границата на света на живите и небето. Необичайният епизод е описан от Дю Моншо в книгата му „Медицински любопитства“. Това показание обаче стана известно едва наскоро, когато френският лекар Филип Шарлие купува тази книга от антикварен магазин буквално на безценица.
Записът на този любопитен случай представлява интерес не само защото се оказа най-старото оцеляло описание на смъртното състояние на пациент. Работата е там, че когато по онова време хората все още са обяснявали подобни случаи с религия, но Пиер-Жан дю Моншо подхожда към този процес чисто професионално. И така, той предполага, че в мозъка на пациента е настъпил кръвоизлив. И се оказва абсолютно прав, защото тази причина за отвъдни видения е напълно потвърдена от съвременната медицина.

2. ВУЛГАРНОСТТА В БАНЯТА
Какви ли не мозайки са редили древните римляни!
Често подовите мозайки се оказват отличен източник на голямо разнообразие от информация за миналото. А практиката показва, че дори в баните не можете да намерите нищо друго освен истински бисери на древния фолклор. И така, през 2018 г. на територията на древния турски град Антиохия ад-Крагум е намерена баня, чийто под не е украсен с орнаменти или шарки, а с истински мръсни шеги, противопоказни за непълнолетни.
Оказа се, че римските мъже, докато са посещавали тоалетната преди около 1800 години, са имали възможност да прочетат за приключенията на Нарцис и Ганимед – два митологични персонажа, чиито истории в този случай са били претълкувани в откровено вулгарен контекст. Да се каже, че археолозите са били шокирани от подобна находка, означава да не се каже нищо, но от гледна точка на науката откритото е много полезно. В края на краищата това е доказателство, че така нареченият „тоалетен хумор“ – както в преносен смисъл, така и буквално – съществува от древни времена.

3. ИЗОБРАЖЕНИЯ В КРЕСУЕЛ КРАГЗ
Проломът от варовик Кресуел крагз, разположен между Нотингамшър и Дербишър във Великобритания, отдавна е известен сред историците. На територията му са открити древни останки, които му придават голяма историческа стойност. Съдържа и единственото произведение от ледниковата епоха във Великобритания. Съвсем наскоро, през 2019 г., при разходка на туристическа група беше намерена най-голямата колекция от апотрофни знаци.
Намерените гравюри датират от доста обширен период – от ранното Средновековие до предишния век. Изследователите вече са успели да разпознаят някои от символите. Говорим за т.нар. знаци на вещици, които са били използвани за защита на хората от свръхестествени зли поличби. И тъй като всички тавани и стени на пещерите са покрити с такива надписи, археолозите предполагат, че местните жители явно са се страхували сериозно от нещо, което не са могли да обяснят.

4. БИБЛИОТЕКАТА НА НАГ ХАМАДИ
Преди около 1400 години в Египет е погребан съд, в който са поставени 13 кода, съдържащи гностическите записи на Иисус. И през 1945 г., близо до село Наг Хамади, те бяха открити и проучени. Тази находка е повлияла значително на идеите на изследователите за епохата на ранното християнство, преди всичко на самите гностически учения, които съвременната религия нарича еретични.
Повечето кодове, записани в папирус, са на коптски език, който тогава е бил езикът за общуване в Египет. Но един от тях – „Първият апокриф на Яков“ – историците за първи път намират в редакция на древногръцки език. Друга характерна черта, която интересува учените, е наличието на малки точки, които се използват като разделители на текста на срички. Тази техника е рядка и показва, че авторът на свитъците е използвал еретичното евангелие за преподаване на гръцки език.

5. УНИКАЛЕН ПАЛИМПСЕСТ
Феноменът палимпсест е документ, върху който е гравиран оригиналният текст, а отгоре е написан нов. Тази практика се обяснява с факта, че в миналото писмените инструменти по принцип са били скъпи и редки. Въпреки това, през 2018 г. д-р Елеонора Селард, докато изучава фрагменти от ръкописи с текстове на Корана, открива напълно уникален по рода си палимпсест. И всичко това – защото текстът на мюсюлманската светиня е написан върху пасажи от Библията, написани на коптски език.
Тази находка може да се нарече наистина безценна поради своята уникалност. Факт е, че палимпсестите, на които е написан Коранът, по принцип са доста редки. Но изтриването на християнски свитък, върху който да бъде наложен текстът на ислямската свещена книга, никога не е срещано от изследователите до този момент. Засега няма точна дата на датирането на тези текстове – поради лошото състояние на находката, тя не може да бъде подложена на въглероден анализ. Самият факт на подобно подреждане на текстовете обаче е от историческа стойност.

6. ОБЕТИ НА НИНДЖАТА
Дълго се смяташе, че този текст изобщо не съществува.
А се знаеше, че легендарният японски нинджа е имал собствена клетва и че съществува запис от нейния текст – от втората половина на ХХ век. Подобни слухове се смятаха само за спекулация, тъй като традициите на работата на истинските диверсанти, които се превърнаха в истински прототипи на мистични воини, почти винаги се предава устно. Съвсем наскоро обаче се появи потвърждение за съществуването на такава клетва. През 2018 г. уникални документи бяха дарени на музей от семейство Кизу, които в миналото са били клан нинджа от град Ига.
Дарените артефакти представляват колекция от сто и тридесет древни документа, датиращи от около три века, но именно текстът на клетвата се смята за най-ценен от гледна точка на изследователите. Той е съставен от някой си Иносуке Кизу, който изразява благодарност към своите наставници за преподаването на нинджуцу и се зарича никога да не разкрива тайните на учението, дори на членовете на семейството си. Освен това в текста се посочва и наказанието за нарушаване на тези правила. Според него както самият лъжесвидетел, така и всички негови роднини ще страдат от гнева на висшите сили в продължение на няколко века.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.