CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Картата на Пири Рейс – световна мистерия?

03/11/20 / МИСТИКА
Факти, които не можем да прескочим

culturespace.bg

Митове и хипотези за неизвестна Южна земя (Terra Australis) съществуват от далечни времена. Много преди човешките очи някога да са видели Антарктида, древните са били убедени, че съществува. Птолемей, гръцки астроном, /живял около 100 – 170 г. сл..Хр., в римската провинция Египет/ предполагал, че трябва да съществува огромна далечна южна суша, за да се осигури планетен противовес на големите континенти на север.

Клаудиус Птолемей

Този хипотетичен регион, който никога не е бил виждан, дори е имал имена: Терминът „Антарктика“,измислен от гръцкия географ Маринус от Тир през II век се отнася до въображаема област срещу Арктическия кръг; и през V век римският учен Макробий включва в своите карти южна територия, наречена Australis (лат. „на юг“). По-късните средновековни препратки към Terra Australis Incognita, или „Неизвестна земя на юг“, допълват тези древни теории, а картите, съставени между XV и XVIII век, често я включват някъде в най-долната част на изображенията.
През 1773 г. корабите на Джеймс Кук преминават за първи път Антарктическия кръг, но въпреки че откриват близки острови, те не забелязват самата Антарктида. Континентът е видян за първи път през 1820 г. от руска експедиция, ръководена от Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев. Континентът остава почти непознат през целия XIX век заради своята враждебна природа, липсата на ценни ресурси и отдалеченост от населените части на света.
Но има карта, по-скоро част от карта на света, която остава загадка и до днес. Картата на Пири Рейс.
Картата на Пири Рейс е карта на света, съставена през 1513 г. от османския адмирал и картограф Пири Рейс. Оцелява приблизително една трета от картата; тя показва западните брегове на Европа и Северна Африка и бреговете на Бразилия с разумна точност.
Картата от средновековната епоха е открита в турски дворец през 1929 г. и е датирана 1513 г., но въпреки това показва познания за далечни земи извън областите, където са пътували европейските изследователи, и дори показва земни релефи, за които европейците не могат да знаят през 1513 г. … като Андите на Южна Америка и бреговата ивица на Антарктида под леда. За картата, нарисувана върху парче кожа от газела, се казва, че е дело на Пири Рейс, картограф и адмирал в османската армия. Невероятната точност на картата на Пири Рейс озадачава учените. Дали картата е доказателство за древна, но напреднала морска цивилизация?
Пири Рейс цитира своите източници. Когато съставя своята карта, Пири Рейс се консултира с още двадесет други карти, някои датирани от времето на Александър Велики. Картографът отбелязва източниците на картата си, която той датира от 1513 г. Но има един фундаментален въпрос - как картата на Пири Рейс показва земята на „ледения“ континент без лед. Но кога всъщност е замръзнала Антарктида? След кратко затопляне и стопяване на ледените шапки, когато Антарктида се разделя от Гондвана отпреди около 160 милиона години, започва отново да се охлажда. Допреди 23 милиона години Антарктида е предимно ледена гора, а през последните 15 милиона години е замръзнала пустиня под дебел (около 1.6 км) лед.

Фрагмент от картата с Антарктида

Континентът Антарктида е открит през 1818 г., няколко стотици години след изготвянето на картата на Пири Рейс, но въпреки това картата му показва тази земя без лед. Това само по себе си е удивително, но има още въпроси. Бреговата ивица на тази земя е била непозната и следователно се смята за неточно изобразена на картата на Пири Райс в продължение на стотици години – до 1961 г. Тогава капитан Лоренцо У. Бъроуз, капитан в отдела за картография на ВВС на САЩ, отбелязва, че очертанията на тази южна земя са точно изобразената брегова линия на континента под леда.
Как е възможно това, като се имат предвид ограниченията на геодезическите сечива през 1500-те? Една от теориите е, че картата е изготвена с помощта на информация от по-стари карти, които са направени, преди Антарктида да бъде покрита в лед. Ако случаят е такъв, това е доказателство за напреднала и много по-стара цивилизация.

Фрагмент от картата

Странна „неточност” в картата на Пири Рейс е, че върхът на Южна Америка е свързан с Антарктида. Една теория обяснява това с идеята, че всички континенти някога са образували гигантски континент, който се е разцепил на малки парчета и се движи до сегашните си места чрез тектониката на земните плочи. Теоретично е възможно Антарктида да е била свързана с Южна Америка, точно както показва картата Пири Рейс, но… в далечното минало, преди милиони години, след това се е откъснала от Южна Америка и се е формирал отделен континент. Това обаче означава, че праисторически морски поселници са изографисали тази част от земното кълбо. С възможностите на свръхнапреднала цивилизация!
Пири Рейс добавя бележки към създадената от него карта, където казва: „Научено е от португалския неверник, че в този момент нощта и денят са най-кратки – от два часа и най-дълги – от 22 часа“. Поради наклона на Земята, зимните месеци в полярните райони получават много малко дневна светлина. През лятното време обаче слънцето никога не залязва и в региона има постоянна слънчева светлина. Пири Рейс посочва, че той е научил за това от португалците, но никой известен португалски моряк не се е впускал толкова далеч на юг през 1500-те. Странно, Пири Рейс позиционира тази локация в близост до Южна Америка, много по-северно от регионите, засегнати от полярната зима. Възможно е той просто да добавя тези бележки там, където има място. Други експерти смятат, че Южна Америка някога е била пó на юг от сегашното си местоположение.
Друга особеност на картата на Пири Рейс е нейната точност. Крайбрежните линии на Южна Америка и Африка, както е показано на картата, са изненадващо точни… в рамките на половин градус дължина. Екваторът също е на точното място. Допреди 1790 г., когато е изобретен морският хронометър, моряците, навигаторите и картографите нямат точен начин да определят дадено място, но картата на Пири Рейс, изглежда, е направила това много преди да е било възможно.
Картата на Пири Рейс показва характеристики на земята отвъд бреговата линия. Дори ако навигаторите са плавали по крайбрежието на Южна Америка, Африка и Антарктида, тя би трябвало да указва само крайбрежните особености. И все пак планините Анди на Южна Америка са точно изобразени на картата. Нанесени са дори реки. Включването на тези подробности на сушата означава, че Пири Рейс е знаел повече от крайбрежните линии на континентите на своята карта.

Фрагмент от паметника на
адмирал Пири Рейс в Турция


Някои експерти твърдят, че картата на Пири Рейс е доказателство, че на Земята е имало напреднали в развитието си цивилизации на много по-ранна дата от известните цивилизации. Други твърдят, че картата показва, че движението на континентите се е случило по-скоро, отколкото смятат геолозите. А има и такива които са убедени, че картата е произведение на фантастиката и е глупав късмет, че се е оказала толкова точна. Тези хора са неспасяеми, за тях противодоводи няма. Те са същите, които вярват, че Земята е плоска. Разбира се, има и други, които бързо се насочват към извънземната технология. Може би никога няма да научим как е открита информацията за картата на Пири Рейс и древният портулан ще си остане историческа загадка и в бъдеще. Но трябва да се разбере, че не сме първите и единствените на Земята, които поназнайваме особеностите й.
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.