CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

КИЛ („Култура, Изкуство, Литература“)

11/14/23 / ВАРНА
– вестникът на литературна Варна

Д-р Ваня КОЛЕВА
гл. редактор на в. КИЛ

Вестник КИЛ („Култура, Изкуство, Литература“) е представително печатно издание на Сдружението на писателите – Варна. Със своя първи брой вестникът излиза в началото на юли 1992 г. и 31 години вече пулсира с литературата и изкуствата на града и региона. Издаван благодарение на съдействието на Община Варна, през последните години той излиза с по четири броя годишно.
Вестник КИЛ е уникален като платформа орган на писателите, отворен към деятелността на творци и от другите области на изкуството – художествено-визуални и музикални. Той създаде около себе си общност, чужда на предразсъдъци и компромиси – кръг от демократично мислещи творци, хора с кауза, със свой стил и език, със свои естетически и културни критерии. Превърнал се хпрез времето в особен тип институция, вестник КИЛ е ефикасна и ефективна медия, откликваща и отразяваща важни за града културни събития и прояви. Бидейки гъвкав, лаконичен, експресивен, съзнателно търсещ експериментиране със словото, критично-иронични акценти, естетическа провокация спрямо читателското очакване, вестник КИЛ трайно отстоява своята активна позиция спрямо случващото се в съвременната ни реалност.


През 2023 г. вестник КИЛ отрази множество важни събития. Първият за годината брой отбеляза с уводния си материал – „Свобода, честност и любов“, 160 години от рождението на Алеко Константинов. Пространно и многоаспектно отрази градското честване за 150-годишнината от обесването на Васил Левски – с репортажен текст на Анатоли Атанасов и множество снимки от шествието, с обособена страница за поезия – под наслов „150 години безсмъртие“, а от младежкото творчество – с есето „Аз съм Левски“ на ученичката от Първа езикова гимназия Соня Щерева. С отделен текст КИЛ поздрави Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, за 140-годишнината от създаването ѝ, като подчерта, че от основаването си през 1883 г. до днес Библиотеката е неизменен център на духовността и културата на Варна. Представени бяха немалко книги. Като „Избор. Разкази без давност“ (2022) на Манол Манолов – от проф. Радослав Радев; „Евтерпософия“ (2022) на Димитър Калев – от Петър Стойков, както и „Закуска по обяд“ и „Сутрешни залези“ (2022) на Ангел Г. Ангелов – от Катя Вангелова, и др.
Вторият брой – с художник Георги Кенаров, бе посветен на Деветия национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев“ – чрез доклада на Катя Вангелова, председател на Сдружението на писателите, и отличения с първа награда разказ „Парцалива слава“ на Тодор Николов. Важна тема в броя бе морето – след изразителната презентация на Валентин Димитров за „Антология на българската маринистична лирика в периода 19. – 21. век: Морето в моя стих не е измислено“ (2022), бяха отпечатани множество стихотворения на морска тема – на Иван Доброгледски, Ванина Билчева, Георги Вълчев, Васил Дачев, Чони Чонев, Боряна Илчева – живи и покойници, свързани дълбоко и съкровено с морето. Редом с това, вълнуващ етюд на Руска Даскалова разказва за богатия творчески път на народната певица Величка Станева. Проф. Радослав Радев открои две книги на Владимир Димитров – „Гласът на реката“ и „До морето и назад“; Станка Бонева представи книгата на Йонко Йонков „Звезда заслиза към земята“ (2022), а Ваня Пенчева – книгата на Росица Бърдарска „Приказки на една кука“. Обширна хроника разкрива събитията, осъществени от Сдружението на писателите, успехи и награди на членовете му.
Третият брой е за музиката и поезията, за красотата – затова е наситен с поезия, с разкази. Посветен на XXII международно биенале на графиката, провеждано във Варна, броят предлага обширен информативен материал и много репродукции на картини от експозицията. И още една изложба – „Кристализация на солта“ на Радко Мурзов (с текст на д-р Ваня Колева), представя вестникът. Рецензии за книгата на Катя Вангелова „Кафенето на Хадърчалията“ и за романа на Даниела Паскова „За глътка въздух“.
Четвъртият брой е тържествено-пожелателен – за идещите коледно-новогодишни празници. Поезия и белетристика, хумор и сатира, картини от празничната изложба за св. Лука, покровителя на художниците, изпъстрят страниците на в. КИЛ.
По традиция всеки от броевете отразява съкровени и важни за Сдружението на писателите дати – кръгли годишнини и юбилеи на авторите, но и поклон, помен за онези, които вече принадлежат на Вечността. А с времето покойниците стават все повече… И приветствия към новоприетите, тези, които тепърва се присъединяват към екипа на Сдружението на писателите и вестник КИЛ.

Платена публикация за проекта „Издаване на вестник „КИЛ”– финансиран от Община Варна – Фонд „Култура”! 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.