CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Клеопатра: загадъчната Първа част

04/01/19 / ИСТОРИЯ
Ум, чар и жестокост

nlo-mir.ru

Кой не е чувал за нея! За жената, която успява да докаже, че може да управлява държава не по-зле от всеки мъж. За царицата с невиждана красота, в чиито крака са падали най-силните мъже в света.
Клеопатра и днес си остава най-известната египтянка. Но историята, както знаем, не е от най-точните науки. Ето някои факти, които го доказват.

КЛЕОПАТРА НЕ Е ЕГИПТЯНКА

Въпреки че Клеопатра управлява Египет двадесет години и се прославя като мъдра, проницателна царица на Египет, тя не е египтянка. Както е известно, тя произхожда от рода на Птоломеите. Самата династия на Птоломеите пък е филиз от родословното дърво на Александър Велики.
Съгласно историческите данни, членовете на монаршеската фамилия на Птоломеите не само не били египтяни, но и не уважавали традициите на египетския народ, макар че го управлявали триста години. Фараоните съблюдавали гръцките обичаи и дори разговаряли на гръцки. Клеопатра е първата в рода, която решава да изучи езика и традициите на Древен Египет.


ПЛОД НА КРЪВОСМЕШЕНИЕ
Днес инцестът е не просто табу, но и престъпление. Но преди няколко хиляди години подобни връзки са били норма, особено в семействата на монарси. Митът разказва, че бог Озирис се жени за сестра си Изида. Египетските фараони следват техния пример. Но Озирис и Изида са богове, така че поколението им едва ли са го заплашвали някакви генетически мутации.
Сред членовете на Птоломейската династия браковете между родственици се смятали не само за нормални, н и за необходими – само така можело да се съхрани чистотата на кралското родословие. Говори се, че жената на Птоломей XII – майката на Клеопатра, май е била негова сестра.

КРАСИВА ЛИ?
Прието е да се смята, че красотата на царицата можела да затъмни слънцето. Но едва ли по този начин хронистите са възхвалявали физическите й достойнства. През 2007 г. бе намерена старинна монета с гравиран на нея портрет на Клеопатра – да, доста по0неврачна е от Елизабет Тейлър…
Историкът Плутарх говори, че външността й не била толкова възхитителна. Мъжете тя поразявала не със съвършени черти на лицето и съблазнителна фигура, а с изумителния си ум и обаяние. Всичко, което правела или изричала, било заразително.
За времето си Клеопатра е невероятно образована жена. Тя изучава история, медицина, математика, алхимия, икономика, география, дипломация и други предмети. Тъкмо това я отличава от останалите жени на епохата.

ВЛАДЕЕ ДЕВЕТ ЕЗИКА
Клеопатра е първата владетелка от рода на Птоломеите, която говори египетски. Нещо повече: някои исторически източници твърдят, че тя е владеела най-малко девет езика и е можела да общува пряко практически с всички етнически групи, които населявали Египет, и то на техните наречия. Освен това, за разлика от своите предци, Клеопатра се придържа към египетските традиции, винаги се появява публично в национални одежди и се покланя на местните богове. За простия народ не било трудно да повярва, че царицата им е истинска инкарнация на Изида.УБИВА БРАТЯТА И СЕСТРА СИ
Клеопатра била не само умна, практична и очарователна – при нужда тя проявявала и жестокост. Съгласно египетските традиции, фараоните можели да управляват само в двойка – семейно. Тъкмо затова царицата се омъжва за своя брат Птоломей XIII. Известно врече тя управлявала от негово име, но новоизпеченият съпруг въстава против подобна тирания. Тогава Клеопатра се обръща към Юлий Цезар. Враждата между брат и сестра завършва с въстанието и гибелта на Птоломей.
След това господарката се омъжва за втория си брат. Той скоро след това умира при странни обстоятелства: шушне се, че Клеопатра г го отравя. По-късно царицата заповядва да бъде наказан със смърт сестра й Арсиноя, която застава на страната на Птоломей в семейните свади и дори се осмелява да обяви себе си за господарка на Египет. 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.