CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Клеопатра: загадъчната Втора част

04/02/19 / ИСТОРИЯ
Ум, чар и жестокост

nlo-mir.ru

ЗНАМЕНИТИЯТ Й ГРИМ НЕ Е ЗА КРАСОТА, А ЗА ДА ПАЗИ ОЧИТЕ Й ОТ ИНФЕКЦИИ

Трудно е да си представим Клеопатра без фирмения й макияж – „котешките очи“. Боята, използвана за сенки, съдържала няколко компонента, в това число и олово. Така царицата защитавала очите си. Работата е там, че по онова време очните инфекции били много разпространени. Оловните съединения предпазвали очите от патогенните бактерии, макар че едва ли подобни съединения може да се нарекат полезни (но през онези времена за вредата от оловото никой си нямал и представа).


КЛЕОПАТРА — ЛЮБИТЕЛКА НА КОМПАНИИТЕ
Да, и Клеопатра, и Марк Антоний били умни политици. Но и не пропускали да се развличат. Двойката създава своего рода кръжец – клуб, посветен на бога на виното Дионис. Членовете на братството периодично се събирали, веселили се и, разбира се, изразявали уважението си към бога, като поглъщали много вино. Говори се, че Антоний и Клеопатра обичали да излизат но улицата пийнали и да разиграват простите александрийци. Добре че тогава не е имало „Туитър“ и „Фейсбук“ – нито един съвременен политик днес не би си позволил подобно поведение.

СОБСТВЕНИК НА ПАРФЮМЕРИЙНА ФАБРИКА

Да, Клеопатра изучавала алхимия, но била невероятно веща и в истинската химия. Тя смятала, че парфюмът не е просто козметично средство. Нещо повече – вярвала, че с помощта на правилно подбран аромат човек може в някаква степен да манипулира хората. Знае се, че когато се приготвяла за среща с Марк Антоний, Клеопатра заповядала да оросят корпуса на кораба му с нейния парфюм, за да почувства пълководецът първо неговия мирис и едва след това да види царствения й лик.
Така или иначе, Клеопатра притежавала своя фабрика, която често посещавала, за да приготви един и ли друг парфюм.

ЕДВА ЛИ УМИРА ОТ УХАПВАНЕ НА ЗМИЯ
Вероятно помните сърцераздирателната сцена от фирма, в която великата управничка, не желаейки да попадне ръцете на Октавиановия лекар, повелява да й донесат жива змия, след което позволява на животинката да я ухапе. Историците са единодушни, че Клеопатра сама, доброволно е посегнала на живота си. Но най-вероятно просто е изпила ампула с отрова (между другото тя и с отровите е била на „ти“).

ВАНИ С МАГАРЕШКО МЛЯКО

За млечните вани на египетската господарка са чували всички. Клеопатра действително се грижела за себе си и с всички сили се опитвала да отсрочи остаряването. През времена, когато ботоксът и пластичната хирургия не са съществували, да съхраниш младостта си не било никак лесно.
Съгласно легендата, за да се напълни ваната на Клеопатра с мляко, трябвало да бъдат издоени 700 магарици. Да, такъв метод за подмладяване не е достъпен дори за днешен милионер. Но през онази епоха магарешкото мляко се е смятало за еликсир на здравето и младостта – то запазвало равния бял оттенък на кожата и я предпазвало от появата на бръчки. Говори се, че жената на император Нерон пътешествала с „ескорт“ от непременно с огромни стада магарици, за да е сигурна, че във всеки момент може да приеме целебна вана.


НЕЙНА СТАТУЯ ДВЕ СТОЛЕТИЯ СТОИ В СРЕДАТА НА РИМСКИ ХРАМ

През онова време разводът не бил „опция“, затова на римските съпруги се налагало да се примиряват с измените на своите мъже. Само си представете унижението на Калпурния, съпругата на Юлий Цезар, който не криел романа си с египетската фараонка. Още повече, че в римския храм на Венера Ханатрикс императорът издигнал позлатена статуя на своята възлюбена, която стояла редом със статуята на самата богиня на любовта. Тази скулптура престояла в светилището повече от два века – тя не била премахната дори след като Клеопатра била обявена за враг на Рим.

МОЖЕ ДА ИМА ЖИВИ ПОТОМЦИ НА КЛЕОПАТРА И МАРК АНТОНИЙ

Точни доказателства за съще8ствуването на такива потомци няма. Но някои източници сочат, че в крайна сметка поне един от синовете на Клеопатра и Марк Антоний доживява зряла възраст, след което е убит. Истина е, че той успява да се ожени и да натвори деца. Разбира се, да се оправим в родословното дърво в момента няма възможност. И дори да ни се удаде да намерим предполагаем потомък, без тялото на царицата няма как да се направи ДНК-тест, който да потвърди наличието на родствена връзка.
Единствената, която открито заявява, че е наследничка на Клеопатра, е сирийската Зарица Зенобия, която нахлува с войските си в Египет. Но историците смятат, че Зенобия просто се е опитала да убеди всички, че има право да седне на египетския трон.
Впрочем, казват, че Клеопатра и Марк Антоний са погребани в общ гроб, за да останат заедно и в отвъдното.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.