CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Коалиция „Синя България“:

05/28/24 / ВАРНА
Дясно-консервативната политика е работеща стратегия за развитието на страната

Днес разговаряме с проф. д-р Бистра Василева, която е на второ място в листата на коалиция „Синя България“ в III МИР Варна за предстоящите избори за 50-тото Народно събрание.

Какво Ви накара отново да се включите в политическата надпревара в листата на коалиция „Синя България“?
Коалиция „Синя България“ е дясно-консервативна политическа коалиция, която си поставя за основна цел да работи за развитието на България. Аз съм привърженик на дясната политика и смятам, че в днешната ситуация това е работещата стратегия, която може да обедини хората около няколко общи и споделени ценности, независимо от политическите им пристрастия.

Кои са тези ценности?
На първо място, това е свободата на икономическата инициатива и произтичащата от това необходимост от изваждане на държавата от несвойствените ѝ функции на търговец и инвеститор. На второ място, стимулиране на предприемаческите инициативи чрез намаляване на административния и бюрократичния натиск и произтичащата от това необходимост от трансформиране на ролята на държавната администрация от рекетиране към подкрепа. Това, разбира се, не означава липса на контрол. Напротив. Но контролът трябва да бъде с фокус върху целесъобразното използване на средствата, които държавата отпуска на определени сектори от икономиката. На трето място, подкрепа на компетентните, можещите и трудолюбивите хора във всички сфери на икономическия и обществения живот. Накратко казано, създаване на благоприятна среда за изява на професионалистите, инициативните и иновативните български граждани, които да имат възможност да се трудят, за да живеят достоен живот.

Кои партии участват в коалиция „Синя България“?
Официалната регистрация в ЦИК на коалицията включва седем партии:
КОД (с лидер Петър Москов)
Български демократичен форум (с лидер Жаклин Толева)
Движение „Демократично действие - Д3“(с лидер Стефан Иванов, бивш общински съветник от СДС в София)
НДСВ (в момента оглавявано от Станимир Илчев)
Движение „България на гражданите“ (основано от Меглена Кунева, в момента председателствано от кмета на Добрич Йордан Йорданов)
Партия „Консервативна България“ (бившата НФСБ на Валери Симеонов) с председател Борис Ячев
Радикалдемократическа партия в България (бивш член на коалицията около СДС, за последно участвала в изборите през април 2021 г. с „Воля“ и НФСБ)

Какво представлява дясно-консервативната политика?

Ако трябва с две думи да характеризирам дясно-консервативната политика, това е подкрепа за свободния пазар и предприемачеството. Не бих искала да перефразирам Маргарет Тачър, затова препоръчвам на всеки, който иска да разбере същността на дясната политика, да прочете превода на нейната реч в Брюж от 20 септември 1988 г. относно визията ѝ за Европа (https://conservative.bg/margaret-thatcher-bruges-speech/). Всичко, което е казано от нея преди повече от 30 години, е актуално и днес.

Купуването и продаването на гласове е престъплениеНачало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.