CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Когато четката е в ръката на съдбата

03/08/19 / ИЗКУСТВО
Любопитни моменти от творческия път на известни художници

Източник: kulturologia.ru

Пабло Пикасо рисува един от известните си портрети за по-малко от 5 минути

Един от познатите на Пабло Пикасо, докато разглеждал новите му творби, искрено казал на художника: „Съжалявам, но не мога да ги разбера. Такива неща просто не съществуват“. На което Пикасо отговорил: „Ти не разбираш и китайски, но все пак той съществува“. Пикасо обаче много не са го разбирали. Веднъж той предложил на руския писател Еренбург, негов добър приятел, да нарисува портрета му. Той с радост се съгласил, но не успял да седне на стола, за да позира, когато художникът казал, че всичко е готово.
Еренбург изразил изненада от скоростта на изпълнение на работата, след като не са минали и 5 минути, на което Пикасо отговорил: „Познавам те от 40 години. И през всичките тези 40 години аз се учих да рисувам портрети за 5 минути“.

Шишкин и мечките в известната му картина

Сред художниците има негласен закон за професионална взаимопомощ. Все пак всеки от тях има не само любими истории и силни страни, но и слаби страни, така че защо да не си помагат. Известно е със сигурност, че в картината „Пушкин на море“ на Айвазовски фигурата на великия поет е нарисувана от Репин, а в картината на Левитан „Есенен ден, Соколники“дамата в черно е нарисувана от Николай Чехов. Пейзажният художник Шишкин, който можел да нарисувал картините си всяка тревичка и хвойна, при създаването на картината „Сутрин в боровата гора“ не сполучвал с мечките. Ето защо мечките на известното платно на Шишкин са нарисувани от Савицки.

Джаксън Полък и плискането на бои

Една от най-скъпите картини се превърна в парче влакнеста дървесина, върху което боята беше просто отлята.
Най-скъпата картина в света през 2006 г. е картината на Джаксън Полък „Номер 5, 1948“. На един от търговете картината е била продадена за 140 милиона долара. Може да изглежда смешно, но художникът не си е дал много труд, за да създаде тази картина: той просто изливал бои върху парче фибролит, поставено на пода.

Рубенс и датировките

Изкуствоведите и учените от много време не успявали да установят датата на създаване на една от най-известните картини на Рубенс – „Празникът на боговете на Олимп“. Загадката била решена едва след като астрономи разгледали картината. Оказало се, че героите на картината са подредени точно в същия ред, както планетите са били разположени в небето през 1602 г.

Да Винчи: Христос и Юда – близнаци

Говори се, че създаването на картината „Тайната вечеря“ е изисквало титанични усилия от Леонардо да Винчи. Човекът, който е нарисуван като Христос, бързо е намерен от художника. Подходящ се оказал един от певците на църковния хор. Но Юда Да Винчи търси три години.
На улицата художникът видял пияница, който безуспешно се опитвал да излезе от помийната яма. Да Винчи го завел в една кръчма, седнал и започнал да го рисува. Каква била изненадата на художника, когато, започвайки да откровеничи, пияницата признал, че преди няколко години вече е позирал на художника. Оказало се, че това е същият певец, позирал за Христос.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.