CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Kой е открил Америка: истинската история

07/26/21 / ИСТОРИЯ
Христофор Колумб или Лейф Ериксон

culturespace.bg

На 12 октомври през далечната 1492 г. генуезкият мореплавател и търговец Христофор Колумб, след като прекосява Атлантическия океан под флага на Кастилия, официално стъпва в Америка и претендира за земята в полза на Испания. Той слиза от „Санта Мария“ заедно с другите двама капитани, кралски пратеник и… нотариус. Собствеността на земите трябва да се узакони.
Всички знаем, че „Колумб е открил Америка“. Но може би би било по-точно да се каже, че той е направил Америка достояние на Западна Европа по време на четирите си пътувания до региона между 1492 и 1502 г. Също така може да се каже, че той е проправил пътя за масовия приток на западноевропейци, които в крайна сметка образуват няколко нови държави, включително САЩ, Канада и Мексико.
Но да се каже, че е „открил“ Америка, е малко погрешно, защото когато той пристига в непознатите земи, там вече живеят много племена.
Кои са хората, които наистина заслужават да бъдат наречени първите американци? Редакторът на списание „Американска археология“ Майкъл Бавая казва пред VOA (Voice of America), че първите хора са дошли на континента от Азия вероятно „не по-късно отпреди около 15 000 години“. Те са преминавали през сухопътния мост Беринг, който по онова време свързвал сегашния американски щат Аляска и Сибир. Преди 15 хиляди години равнищата на океана са били много по-ниски, а сушата между континентите е била широка стотици километри. Районът вероятно е изглеждал подобно на земята на полуостров Сеуард в Аляска днес: без дървета, суха тундра. Но въпреки относителната негостоприемност, мястото се радвало на богат живот.

Срещата на Лейф Ериксон с бреговете на Америка, илюстрация

Според Службата за национални паркове на САЩ „сухопътният мост е изиграл жизненоважна роля за разпространението на растителния и животинския живот между континентите. Много видове животни – вълнестият мамут, мастодонтът, ядрената котка, арктическата камила, кафявата мечка, лосът, мускоксът и конят (за да назовем само няколко) се преместват от единия континент на другия. Птиците, рибите и морските бозайници установяват миграционни модели, които продължават и до днес“.
А археолозите казват, че хората са ги последвали в безкраен лов за храна, вода и подслон. Оттук те са се разпръснали из цяла Северна и в крайна сметка Централна и Южна Америка.
До 70-те години на XX век тези първи американци са имали научно наименование: народите от културата Кловис. Те са получили името си от древно селище, открито близо до Кловис, Ню Мексико, датирано от преди повече от 11 000 години. Изследването на ДНК показва, че те са преките предци на близо 80 процента от всички местни хора в Америка.
Но изследванията не спират дотук. Днес е широко разпространено мнението, че преди хората от Кловис е имало и други. Както казва Бавая, „те всъщност не са били идентифицирани“. Но останки от тях се намират на места, които са толкова отдалечени едно от друго, колкото американските щати Тексас и Вирджиния, и може да се намерят на юг до Перу и Чили. Затова се наричат „хората от пред-Кловис“. Тези народи и култури са отдавна изчезнали, но все още има следи в генетичния код на почти всички местни американци, и те заслужават правото да бъдат първите американци.
Дали Колумб е бил първият европеец, който е зърнал пищната растителност на зеления рай, какъвто трябва да е била Америка преди векове?
Има доказателства, че европейците са посетили днешна Канада около 500 години преди Колумб да отплава на запад. Това са викингите и доказателства за тяхното присъствие може да се намерят на канадския остров Нюфаундленд на място, наречено l'Anse Aux Meadows. Дори след векове морски подвизи и традиции, около времето на първото хилядолетие може би най-забележителният от всички викинги е Ерик Червеният, който е открил замръзнала зелена пустош и кръщава непознатата земя „Гренландия“. Неговият син Лейф Ериксон иска да продължи традициите на баща си. Той отплава, оставяйки Гренландия след себе си. И открива три различни острови. Първият има познат терен на планини и лед, а вторият – бели пясъчни плажове и обрасли с гори местности. Експертите смятат, че това може да е бил районът на Нюфаундленд. Викингите го кръстили Vineland (или Vinland) и останали там през цялата зима. Учените смятат, че това е селището на викингите L'Anse aux Meadows, открито от изследователите през 1960 г.
Най-значимите археологически разкопки, свързани с произхода на пътуването на Лейф Ериксон, се провеждат през 1960 г., когато археолозите разкриват, че Ериксон е спрял за първи път наистина в Нюфаундленд, Канада, а не на земята, върху която днес са САЩ. Същата година норвежкият изследовател Хелге Ингстад и съпругата му, археологът Ан Стин Ингстад, отиват в Нюфаундленд, за да изследват място, идентифицирано на исландска карта от 70-те години на XVII век като „Promontorium Winlandiae“, близо до малкото рибарско селце L'Anse aux Meadows, в северната част на провинцията. Те са сигурни, че това бележи мястото на древно скандинавско селище. Намирането на селището се оказва абсурдно лесно. Когато семейство Ингстад питат местните жители има ли странни руини в района, са отведени на място, известно като „индианския лагер“. Те веднага разпознават покритите с трева хребети като руини от епохата на викингите – същите като в Исландия и Гренландия.

Паметникът на Лейф Ериксон на Капитолия

Сега l'Anse Aux Meadows е обект на ЮНЕСКО от списъка на световното културно-историческо наследство и се състои от останките на осем сгради, които вероятно са били дървени конструкции, покрити с трева и пръст.
Но въпреки че Ериксон пристига в Канада вместо в САЩ, това не пречи на някои американци да празнуват неговото постижение.
„За разлика от Колумб, викингите може да не са установили постоянно присъствие в Северна Америка за първи път“, отбелязва Time. „Но предвид милионите американци, които имат поне малко викингска кръв, те все още са там – и със значителна сила“.
Днес в САЩ, от 1937 г., се празнува Денят на Колумб – 12 октомври, с прокламация на президента Франк Делано Рузвелт. Но Уисконсин се смята за първия щат на САЩ, признал Деня на Лейф Ериксон – 9 октомври, през 1929 г. Известно време изборът кой изследовател да се чества, е спорен политически въпрос, но в крайна сметка поддръжниците и на двамата решават, че могат да живеят в хармония. Както вицепрезидентът на Асоциацията, създадена за да се определи място на паметник на Лейф Ериксон на територията на Капитолия, казва през 1934 г., „Има достатъчно място за почитане и на двамата смели мъже“. Всъщност, по време на президентството на Франклин Делано Рузвелт Денят на Колумб се превръща във федерален празник през 1937 г. и той публикува изявление през септември 1940 г., в което се предлага американците да почитат Лайф Ериксон на 9 октомври.
Отговорът на въпроса кой наистина е открил Америка е недвусмислен: хората от Кловис, които са пристигнали за първи път преди много хиляди години. Защо в учебниците по история все още мамят учениците, че е Колумб? Защото неговите пътувания и славата, която възниква от тях, правят повече за рекламирането на Новия свят пред потенциални колонисти много по-добре, отколкото някой е можел да го направи по-рано. Колумб може да е бил вдъхновен от приказките за онези, които са минали преди него, но той е вдъхновил много повече хора, които са дошли по-късно. С пътуването си той е направил повече, за да промени възприятията на обикновения човек. В крайна сметка той е бил прав през цялото време. Колумб не пада от ръба на земята и светът се оказва кръгъл. И за това той наистина заслужава своята слава.
П.П. За сведение на тези, които смятат Земята за плоска…
 Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.