CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Компютърът на древността,

10/30/21 / ИСТОРИЯ
или Още за Механизма на Антикитера

culturespace.bg

Механизмът на Антикитера, открит на морското дъно в началото на миналия век, лежа във витрината на музея половин век, докато Дерек Прайс привлече вниманието ни към него.
Наскоро учени, участвали в проекта „Изследване на антикитерския механизъм“, разказаха нови интересни факти за това необичайно устройство.


1. МЕХАНИЗМЪТ Е ОТКРИТ НА МЯСТОТО НА КОРАБОКРУШЕНИЕ ОТ РИМСКАТА ЕПОХА
Разположен в Егейско море, между континентална Гърция и Крит, остров Антикитера буквално означава „противоположността на Китера“, друг много по-голям остров. Корабът, който днес се смята за римски, потъва край бреговете на острова в средата на I век сл.Хр. На борда са открити огромен брой артефакти.

2. НАМИРАНЕ С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА
През 1900 г. гръцки водолази, които търсят морски гъби на дъното, откриват останки от корабокрушение на дълбочина от почти 60 метра. По това време водолазното оборудване се състои от ленени костюми и медни каски.
Когато първият водолаз излиза на повърхността и разказва, че е видял корабокрушение на морското дъно и много „разлагащи се трупове на коне“ (които по-късно се оказаха бронзови статуи, покрити със слой от морски организми), капитанът предполага, че водолазът е бил отровен с азот по време на престоя си под вода. По-късно проучвателните работи през лятото на 1901 г. един водолаз намира смъртта си, а двама са парализирани от декомпресионна болест.

3. ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КОРАБОКРУШЕНИЕТО
Астрофизикът от Атинския университет Ксенофон Мусас теоретизира през 2006 г., че плавателният съд, на който е открит механизмът, може да се е насочил към Рим като част от триумфалния парад на император Юлий Цезар през I век сл.Хр.
Друга теория гласи, че корабът е превозвал ограбените ценности на римския пълководец Сула от Атина през 87 – 86 г. пр.Хр.
През същия период от време известният римски оратор Марк Тулий Цицерон споменава механичен планетариум, наречен „сферата на Архимед“, който показва как Слънцето, Луната и планетите се движат по отношение на Земята. По-късни изследвания обаче показват, че корабът може да е пътувал до Рим от Турция.
4. ЗНАЧЕНИЕТО НА МЕХАНИЗМА Е НЕИЗВЕСТНО ВЕЧЕ 75 ГОДИНИ
На кораба,наред със скулптури, монети, стъкло и керамика, е открит уникален предмет от бронз и дърво. Тъй като всички останали артефакти изглеждат по-достойни за запазване, механизмът е практически пренебрегван до 1951 г. След още две десетилетия изследвания, през 1974 г. физикът-историк Дерек де Прайс публикува първия доклад за Механизма на Антикитера. Но работата на Прайс остава незавършена, когато той почива през 1983 г. и все още не е ясно как всъщност работи устройството.

5. ЖАК-ИВ КУСТО И РИЧАРД ФАЙНМАН СЕ ВЪЗХИЩАВАТ…
Известният морски изследовател Жак-Ив Кусто и неговият екип се гмурват на дъното на корабокрушението в Антикитера през 1976 г., малко след първоначалната публикация на Прайс. Те намират монети от I век сл.Хр. и няколко по-малки бронзови части от механизма.
Няколко години по-късно физикът Ричард Файнман посещава Националния музей в Атина. Файнман е много разочарован от музея като цяло, но по-късно пише, че Механизмът на Антикитера е „напълно странна, почти невъзможна… машина със зъбни колела, много подобна на съвременния часовников механизъм“.

6. ТОВА Е ПЪРВИЯТ ИЗВЕСТЕН ПРОТОТИП НА КОМПЮТЪР
Много преди изобретяването на цифровата изчислителна машина несъмнено е имало аналогови компютри. Те по същество варират от механични помощни средства до устройства, които могат да предскажат горещи вълни. Механизмът на Антикитера, който е разработен за изчисляване на дати и предсказване на астрономически явления, може да се нарече ранен аналогов компютър.


7. СЪЗДАДЕН ОТ ИЗОБРЕТАТЕЛЯ НА ТРИГОНОМЕТРИЯТА?
Хипарх е известен преди всичко като древен астроном. Роден в днешна Турция през 190 г. пр.Хр., той работи и преподава главно на остров Родос. Хипарх е един от първите мислители, които предполагат, че Земята се върти около Слънцето, но той не смогва да го докаже. Хипарх създава първите тригонометрични таблици, за да се опита да реши някои астрономически въпроси, поради което е известен като бащата на тригонометрията.
Поради тези открития, а и поради това, че Цицерон споменава планетно устройство, построено от Посидоний (който става ръководител на училището на Хипарх в Родос след смъртта му), създаването на Антикитерския механизъм често се приписва на Хипарх. Нови изследвания обаче показват, че поне двама души са създали механизма, така че е възможно да е сътворен в работилница.

8. ТЕХНОЛОГИЯТА НА МЕХАНИЗМА Е ТОЛКОВА СЛОЖНА, ЧЕ ПОЧТИ 1500 ГОДИНИ НЕ СЕ Е СЪЗДАЛО НИЩО ПО-СЛОЖНО
Механизмът, който се състои от 37 бронзови зъбни колела в дървен контейнер, сразмерите на кутия за обувки, е доста прогресивен за времето си. С помощта на въртенето на дръжките, зъбните колела се преместват, въртейки поредица от циферблати и пръстени, върху които има надписи и обозначения на гръцките знаци на зодиака и египетските календарни дни. Такива астрономически часовници се появяват в Европа едва през XIV век.

9. МЕХАНИЗМЪТ „ЗАСИЧА“ РАЗЛИЧНИ СЪБИТИЯ И СЕЗОНИ
Механизмът проследява лунния календар, предсказва затъмнения и показва позицията и фазите на Луната. Използва се и за проследяване на сезони и древни фестивали като Олимпийските игри. Благодарение на лунния календар хората са можели да изчислят оптималното време за селските дейности. Изобретателят на механизма на Антикитера е осигурили два циферблата, които се въртят, за да показват лунните и слънчевите затъмнения.

10. МЕХАНИЗМЪТ ИМА „ВГРАДЕНО“ РЪКОВОДСТВО ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ
На бронзов панел в задната част на механизма изобретателят е оставил или инструкции за това как работи устройството, или обяснение за това, което потребителят вижда. Гръцките надписи на койне (най-често срещаната форма на древногръцкия) споменават цикли, циферблати и някои от функциите на механизма. Въпреки че текстът не съдържа конкретни инструкции как да използвате механизма и предлага някои предварителни познания по астрономия, той помага да се опише устройството.
11. НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ И КАК Е ИЗПОЛЗВАН МЕХАНИЗМЪТ
Въпреки че много от функциите на механизма са изяснени, все още не е известно как и къде е бил използван. Учените смятат, че може да е бил в помощ на храм или училище, но може да е принадлежал и на някое богато семейство.

12. ИЗВЕСТНО Е КЪДЕ Е ПРОИЗВЕДЕН МЕХАНИЗМЪТ
Благодарение на използването на койне в многобройни надписи на механизма, е лесно да се предположи, че той е създаден в Гърция, която по това време е географски много обширна. Скорошен анализ на надписите предполага, че двигателят може да проследява поне 42 различни календарни събития.
Въз основа на някои от споменатите дати изследователите изчисляват, че създателят на механизма вероятно е живял на 350 с.ш. В комбинация със споменаването от Цицерон на подобно устройство в школата на Посидоний, това означава, че Механизмът на Антикитера най-вероятно е създаден на остров Родос.

13. УСТРОЙСТВОТО Е БИЛО ИЗПОЛЗВАНО И ЗА ГАДАЕНЕ
Учени от проекта „Изследване на Механизма от Антикитера“, базиран върху 3400 запазени гръцки символа по устройството (въпреки че много хиляди символи все още липсват поради факта, че артефактът е запазен непълен), установиха, че механизмът може да определя затъмненията. Тъй като гърците разглеждат затъмненията като добри или лоши поличби, така те са предсказвали бъдещето.

14 ПЛАНЕТАРНИ ДВИЖЕНИЯ СА ИЗМЕРВОНИ ПРЕДИ 500 ГОДИНИ
Механизмът съдържа указатели към Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн; всички те са ясно видими в небето, както и въртяща се топка, която показва фазите на Луната. Работните детайли, с които са работили тези указатели, са изчезнали, но текстът на предната страна на механизма потвърждава, че движението на планетата е математически много точно моделирано.

15. ВСЪЩНОСТ МОЖЕ ДА ИМА ДВЕ КОРАБОКРУШЕНИЯ В АНТИКИТЕРА
След проучването на Кусто на мястото на корабокрушението в средата на 70-те години на миналия век е извършена много малко работа по отношение на подводните археологически разкопки поради дълбочината, на която лежат останките на кораба. През 2012 г. морски археолози от Океанографския институт „Уудсхоул“ и Борда за подводни антики на гръцкото министерство на културата отново се спуснаха до потъналия кораб, като използваха най-новото оборудване за гмуркане. Те откриха масивни струпвания от амфори и други артефакти. Това означава, че или римският кораб е бил значително по-голям, отколкото се смяташе досега, или друг кораб е потънал наблизо.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.