CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Конференция "България в световната история и цивилизации" ще се проведе във Варна

11/23/18 / ИСТОРИЯ
За първи път във форума ще участва д-р Атанас Орачев от Ахтопол – един от най-добрите изследователи на древната история на Черно море

XXIII национална конференция "България в световната история и цивилизации" ще се проведе на 24-ти и 25-ти ноември в Пленарната зала на Община Варна. Организатор е Сдружение „България-дух и култура“, със съдействието на Община Варна. Подтема на форума тази година е „Паметни събития и личности“. В конференцията участват с нови проучвания над 30 изследователи. В края на съботния ден Стоян Райчевски ще представи своята най-нова книга, посветена на големия идеолог на българското Възраждане – Георги Раковски. Програмата включва широка хронологична и тематична палитра от доклади в областта на археологията, историографията, лингвистиката, етнологията. Сред авторите са Светлозар Попов, д-р Росен Гацин, Славян Стоянов, Християн Обаков, д-р Пламена Рачева от Варна, доц. д-р Веселина Вачкова, Христо Буковски, Цветан Томчев, проф. Борис Атанасов, проф. Добрин Денев, Николай Иванов, д-р Юлия Боева от София, Светлозар Рулински от Русе, Петко Добрев от Силистра, Спас Мавров от Казанлък и др.
За първи път във форума ще участва д-р Атанас Орачев от Ахтопол – един от най-добрите изследователи на древната история на Черно море, създател на „Музея на котвата“ в Ахтопол, ръководител на множество подводни археологически експедиции. Сред новите участници в програмата на конференцията е и Валентин Вътов от Пловдив, автор на изследването „Непознатата история на българите“. Радослав Симеонов от Историческия музей в Добрич ще представи проучвания, свързани с героизма на българската войска в боевете през Първата световна война в Добруджа.
В конференцията ще се включат ученици от Хуманитарната гимназия във Варна, които от години провеждат теренни проучвания на фолклорното наследство в с. Аспарухово, Варненско. Деветокласничките Ася и Симона Андрееви от Разград пък ще покажат компютърната разработка „Хърцойски мотиви“, с която ще демонстрират използването на съвременните технологии в изучаването на фолклора. 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.