CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Кратка почивка“

06/18/24 / ИЗКУСТВО
в Галерия „Видима“

Сава ХРИСТОВИзвестният художник наивист от Кюстендил Владимир Шунев ще представи своето творчество за първи път в Севлиево. Владимир Шунев е самобитен и самоук автор, с инженерно образование, но с душа на художник. Доказват го десетките му изложби, множество награди, обичта на публиката и неизчерпаемото му желание да рисува.
Владимир Шунев твори в своята област вече от 40 години и е един от ярките представители на наивистичното изкуство в България. Неговите творби се открояват и разпознават както по своята техника, така и по своето съдържание. В творчество му преобладават идилични пасторални пейзажи, вдъхновени най-вече от богатата и разнообразна природа на България, с нейните характерни географски особености. Авторът успява по много красив и ненатрапчив начин да насели тези пейзажи с живот, да ги одухотвори и да ни въведе в едно паралелно на нашето време безвремие. В картините му човешкото присъствие е в хармония с околната среда, където взаимовръзката им се основава на взаимопомощ, уважение и благодарност. Владимир Шунев изобразява една действителност, изчистена от негативност, характерна за детските приказки и фантазии – действителност, за която забравяме, че е възможна, когато започнем да се самоприпознаваме като възрастни. Художникът успява да ни зареди с положителна енергия, с ентусиазъм, с надежда; съзнанието ни сякаш се опитва да избяга от реалността, да се потопи в картините му и поне за миг да се отдаде на безгрижие, и на „Кратка почивка“.

"Привечер"

"Русенски мотив 1"

Владимир Шунев е роден в гр. Дупница. След своето дипломиране той живее и работи в Кюстендил от 1987 г. От 1990 г. е художник на свободна практика, а от 1992 г. е член на Съюза на българските художници. Председател е на Представителството на СБХ за Кюстендилска област и на Групата на кюстендилските художници. Носител е на няколко национални и на една международна награда за живопис. Негови картини са притежание на Софийската градска художествена галерия, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, в единствения по рода си в България Салон на наивистичното изкуство в Белоградчик, а също – в публични и частни колекции в множество български градове и десетки страни по цялото земно кълбо. Това ще бъде неговата 51-ва самостоятелна изложба.
Заповядайте за среща с художника Владимир Шунев и неговата топла, лъчезарна и зареждаща живопис на 25 юни, вторник, от 18:00 ч. в галерия „Видима“.
Вход свободен.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.