CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Кулата „Уордънклиф“ на Тесла – загадка

04/22/24 / НАУКА
или мечта, изпреварила времето си

culturespace.bg

Никола Тесла създава много изобретения, но най-голямата му мечта била безжичната енергия. След като успешно предава безжично енергия на малки разстояния в своята лаборатория, той е готов да изпита своята „Световна безжична система“. Тесла започва работа по своите кули в Колорадо Спрингс около 1899 – 1900 г. и прави множество тестове, за да докаже и усъвършенства своята хипотеза.
До 1900 г. Тесла вече е смятан за най-изтъкнатия електроинженер на Америка, заслепил света с революционните си изобретения и триумфа си над Томас Едисон в „битката на токовете“.


Тогава той се заема с най-амбициозния си проект до момента: предавателната кула в Уордънклиф. Построено през периода 1901 – 1905 г., съоръжението „Уордънклиф“ се основава на друга от революционните идеи на Тесла.
Тесла планира да използва кулата, за да постигне това, което научната общност досега смята за невъзможно: глобална безжична комуникационна система. Кулата е замислена да е прототип на система, която може да излъчва музика, новини, борсови доклади, защитени военни комуникации, дори факсимилни изображения по целия свят, като използва самата Земя като проводник. Опит да се създаде телекомуникационна инфраструктура, подобна на това, което Интернет ни предлага днес, но напълно безжична. Самият Джей Пи Морган инвестира над 150 000 долара, за да помогне на Тесла да построи кулата „Уордънклиф“ в Ню Йорк. До 1901 г. Тесла живее нашироко и очаква голям успех от проекта си, но на 12 декември 1901 г. Маркони успява да предаде сигнал през Атлантическия океан и завинаги остава записан в историята като баща на модерното радио.
Но Тесла има още по-амбициозна цел в ума си за масивната кула „Уордънклиф“. Той вече е доказал, че високочестотните сигнали може да се предават без кабелни връзки, като се използват неговите собствени трансформатори с „намотката на Тесла“, и това ще се превърне в мания за цял живот: безжичното предаване на енергия.
Мечтата на Тесла е не само да направи революция в телекомуникациите, като създаде система за безжично препредаване на информация, но и жизнеспособен метод за пренос на електрически токове около земното кълбо чрез улавяне на естествената енергия на Земята. Тесла вижда, че светът около нас е пълен с „безплатна“ енергия и е категоричен в намирането на начин да я използва за подобряване на живота на човечеството. Тайните експерименти, проведени от Тесла в неговата лаборатория в Колорадо Спрингс през 1899 г., го убеждават, че е възможно да се предава електричество през горната атмосфера на Земята. „Уордънклиф“ трябвало да бъде прототип на станция за това, което той си представя като мрежа от кули, обхващащи земното кълбо - осъществена мечта за световна безжична мощност.
Голямата визия на Тесла за „Уордънклиф“ надхвърля неговите ресурси и търпението на неговите покровители. Проектът се натъква на финансови затруднения; преди да бъде завършен и през 1917 г., недовършената кула най-накрая е разрушена за скрап, за да се изплатят дълговете на Тесла. Това, което било забележителна лаборатория, пълна с невероятни изобретения, сега се превръща в изпразнено от съдържание доказателство за най-амбициозната му идея.
Днес мястото остава забележителност и дестинация за поклонение на ентусиастите на Тесла по целия свят. Масова кампания успява да спаси обекта през 2013 г. и имотът сега е собственост на Научния център на Тесла в Уордънклиф – организация с нестопанска цел, създадена да възстанови обекта и в крайна сметка да разработи научен и технологичен център и музей. През 2018 г. имотът е вписан в Националния регистър на историческите места. Лабораторията все още може да се види от северната страна на път 25A между кръстовището на Рандол Роуд и пожарната служба в Шоръм, Лонг Айлънд в Ню Йорк.
Никола Тесла не можа да довърши експеримента си, но и влиятелните енергийни гиганти дали биха допуснали това? Световна безплатна енергия – светът щеше да е едно проспериращо и благоденстващо общество. Без огромните разходи за енергия, без фантастичните печалби – една утопия. Но дали наистина е утопия?
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.