CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Квартет „Сигнум“ открива Бароковия модул на „Варненско лято“ с творби от Бах, изпълнени на четири саксофона

09/13/18 / КУЛТУРА
На 17 септември в Аулата на Икономическия университет музикантите, чието въздействие върху публиката често се сравнява с излъчването на „Бийтълс“, ще представят интерпретации отвъд рутината и очакваното

Четирима млади, но много успешни саксофонисти търсят интерпретация на Бах извън рутината, които да импонират на стила, динамиката и маниера на ХХI век в проекта „Бах отвъд времето“. Саксофонен квартет „Сигнум“ открива очакваната и обичана от меломаните част на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ - модулът „Изкуството на Барока и Ренесанса“ на 17 септември от 19 ч. в Аулата на Икономическия университет.

В концерта ще прозвучат новаторски решения на творби на Йохан Себастиан Бах, Стив Райх, Пиацола, Дейвид Масланка.

Формацията е основана през 2006 г. от четирима музиканти, лауреати на международни конкурси, сред които престижните форуми в Лугано и Берлин. В квартет „Сигнум“ влизат Блаж Камперле, Хайрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза – възпитаници на музикалните академии в Кьолн, Виена и Амстердам. За годините на своето съществуване четиримата демонстрират своя смел стил на най-уважаваните музикални форуми в Европа.

Изданието „Hamburger Abendblatt“ сравнява въздействието на саксофонен квартет „Сигнум“ върху публиката с въздействието на „Бийтълс“. В публикацията „Четирима саксофонисти, разтърсващи пространството” се казва: „Четирима музиканти, четирима младежи с вид на „лоши момчета” и с пълното самочувствие на легендарната четворка, подстригани в стил 'mop tops', излизат на сцената, започват да свирят и нажежават въздуха. Реакцията на публиката е същата като на рок концерт… Комбинацията от мъжественост и емоционалност определя музиката на квартета. Свирейки без пултове за ноти, застанали в полукръг, те постоянно контактуват помежду си, следвайки логиката на музиката и впечатлявайки с виртуозност. Те са мобилни в пространството, сменят местата си инстинктивно и спонтанно“.

През 2016 г. „Сигнум“ са отличени с наградата „Най-добър ансамбъл за 2016 година“ на фестивала в Меклембург. Гостуват на високи концертни подиуми в Лондон, Виена, Амстердам, Брюксел, Лисабон, Хамбург, Люксембург.

Сред впечатляващите тематични програми, осъществени от квартета, са изпълнение на произведения за оркестър и саксофонен квартет от Филип Глас и „Ритъмът на Америките“ от Боб Минцър. Амбицирани да формират вкуса на бъдещата публика, музикантите създават образователен семеен проект SIGNUM4kids, представен тази година на сцената на Кьолнската филхармония на фестивала „Хайделбергска пролет“.

Квартетът има записани три компактдиска с творби на Григ, Равел, Барток и Шостакович. 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.