CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Къде е гробницата на Клеопатра?

08/16/21 / ИСТОРИЯ
Археолози казват, че никога няма да бъде намерена

culturespace.bg

Намирането на гробницата на Клеопатра би било сред най-големите археологически сензации. Жената, станала легенда. Древните историци възхваляват нейната привлекателност, а не външния ѝ вид. Със сигурност тя е притежавала способността да разпалва страстите в мъжете. Двама могъщи римски мъже са се поддали на съблазънта ѝ: Юлий Цезар, от когото има син, и Марк Антоний, който е бил неин любовник повече от десетилетие и баща на още три нейни деца. Но нейната красота, казва гръцкият историк Плутарх, не е „от вида, който би впечатлил онези, които са я видели; общуването с нея е завладяващо, а външният ѝ вид, заедно с убедителността ѝ в дискусията и характера ѝ, който съпътства всеки контакт, са стимулиращи. Удоволствие е било да слушаш тембъра на гласа ѝ, а езикът ѝ е бил като многострунен инструмент". Такова е въздействието на най-прочутата жена в древността, а и… до наши дни.
Затова и въпросите около местонахождението на гробницата на Клеопатра не дават мира на археолозите, но само се множат с времето. За последен път тя е била видяна в нейния мавзолей, на смъртно легло, с диадема и кралски украси, излегната на това, което Плутарх описва като златен диван. След убийството на Цезар неговият наследник Октавиан воюва с Антоний за контрол над Римската империя повече от десетилетие; след поражението на Антоний и Клеопатра при Актиум, силите на Октавиан навлизат в Александрия през лятото на 30 г. пр.Хр. Тъкмо в мавзолея Антоний, който умира от самонанесените си с меч рани, е доведен на 1 август, за да може да отпие последна глътка вино и да умре в ръцете на Клеопатра. А може би е било в мавзолея, където десетина дена след смъртта на Антоний самата Клеопатра е избягала от унижението на поражението и плена, като се е самоубила на 39 -годишна възраст, както се твърди, с отровата на аспида (вид усойница). Римският историк Дион Касий съобщава, че тялото на Клеопатра е балсамирано, както и тялото на Антоний, а Плутарх отбелязва, че по заповед на Октавиан последната кралица на Египет е погребана до съпруга си, победения римски консул.
Времето минава, а все още нямаме представа къде може да е този „прочут гроб“ (по Шекспир). Александрия и околностите ѝ привличат по-малко внимание от по-древните обекти по Нил, като например пирамидите в Гиза или паметниците в Луксор. И нищо чудно: земетресения, приливни вълни, издигащи се морета, граждански конфликти и безсмислено използване на строителни камъни от рушащите се сгради са унищожили древния квартал, където в продължение на три века са живеели Клеопатра и нейните предци. По-голямата част от славата на древна Александрия сега се намира на около 20 фута под водата.
Загубена повече от 2000 години, гробницата на Клеопатра, последната кралица на Египет, отдавна е източник на интриги сред археолозите и поражда много въпроси сред обществеността. И въпреки че медийните съобщения предполагат, че откритието е близо, шансовете да се намери гробницата на Клеопатра са доста малки, казват експерти.

Марк Антоний, Клеопатра VII

Тя е погребана заедно с Антоний в мавзолей (голяма гробница), твърдят антични писатели. Последните съобщения в медиите внасят оживление сред археологическа общност. На място, наречено „Taposiris Magna“, разположено на около 31 мили (50 километра) западно от Александрия, изследвано през последните 15 години от екип, ръководен от Катлийн Мартинес (родена 1966 г.; доминикански адвокат, археолог и дипломат, най-известна с работата си от 2005 г. насам в търсенето на гробницата на Клеопатра в храма Taposiris Magna в Египет. Тя оглавява египетско-доминиканската мисия в Александрия и в момента е съветник-министър, отговарящ за културните въпроси в посолството на Доминикана в Египет), разкопава обекта, като открива останки, които датират от времето на Клеопатра, две мумии – на мъж и жена, включително и купчина монети, сечени по време на нейното царуване. Но близо дузина учени с опит в изучаването на живота на Клеопатра казват в „Live Science“, че е малко вероятно Клеопатра да е погребана в Тапосирис Магна. Всички те се съгласяват, че шансовете да намерят нейната гробница са малки. Много от учените смятат, че Клеопатра е била погребана в Александрия, вероятно в район, който сега е под вода.

Катлийн Мартинес

През последните две хилядолетия крайбрежната ерозия открива части от Александрия, включително част от двореца на Клеопатра, който сега е под водата. Дори ако гробницата не е под водата, има голяма вероятност да е била разрушена в някакъв момент или да е погребана под последващото застрояване на Александрия, казват учените. Съществува и възможност, да е ограбена в древни времена, добавят други експерти. Днес нито един проект не търси гробницата на Клеопатра под водата, въпреки че в миналото е имало интерес и проекти, които са предполагали, че се намира в подводната част на двореца ѝ.
„Би било забележително, ако {гробницата} можеше да оцелее през хилядолетията на културна промяна и естествена разруха“, казва Робърт Гурвал, почетен професор в катедрата по класика в UCLA, който е правил задълбочени изследвания на историята на Клеопатра. “Дори да не е докосната от човешки ръце, земетресенията и от морската вода, биха я заровили или потопили“, казва Гурвал. – „Нейният дворец със сигурност е под вода. Може би и нейният мавзолей“.

Захи Хавас

„Изобщо няма доказателства, че гробницата на Клеопатра може да се намира в [Taposiris Magna]“, казва Захи Хавас, бившият египетски министър на Държавата за антики, пред „Live Science“. Хавас споделя, че е работил с Мартинес повече от 10 години на мястото и не е намерил доказателства, че Клеопатра и Антоний са били погребани там. „Сега вярвам, че Клеопатра е погребана в гробницата си, която е построила до двореца си, а той е под водата“, казва Хавас. – „Гробът ѝ никога няма да бъде намерен.“ Изминали са повече от 2000 години, откакто кралицата „надхитри всички“, скривайки своето вечно място за покой. Въпреки че триумфиращите римляни ограбват нейното наследство и житейска история, Мартинес казва, че Клеопатра е твърдо решена, че никога няма да намерят нейната гробница. „Тя надхитри император Август и римската армия“, казва Катлийн Мартинес, археологът, който посвети живота си на откриването на древната египетска владетелка. „Тя надхитри много историци и археолози, които я търсят от векове.”

Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.