CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Легендарни древни библиотеки

05/19/21 / ИСТОРИЯ
Тайни между книжни корици

culturespace.bg

Още в момента, в който се появяват писмената, хората доверяват цялата си мъдрост на книгите. Те пишат върху глинени плочки, папируси, палмови листа, пергамент. Писатели, учени и философи се стремят да запазят своите мисли, знания и опит за потомците. Затова към създаването на храмове на знанието – библиотеки, винаги се е подхождало с особен трепет. Не би трябвало да е изненадващо, че днес много от тези складове на мъдростта са в списъка на най-добрите световни забележителности. Ето някои впечатляващи факти за най-забележителните библиотеки на Древния свят.
Библиотеките съществуват от незапомнени времена. Благодарение на тях учените откриват полезна информация за много от великите цивилизации на древността. За тези, чиито текстове, книги и документи не са стигнали до нас, науката не знае почти нищо.

1. АШУРБАНИПАЛСКАТА БИБЛИОТЕКА

Най-известната от древните библиотеки в света е основана около VII век пр.Хр. Това е направено за „кралското съзерцание“ на владетеля на Асирия Ашурбанипал. Намирала се е на територията на съвременен Ирак в град Ниневия.
Библиотеката съдържала няколко десетки хиляди клинописни плочки, строго подредени тематично. Повечето от тези плочки съдържали архивни документи, религиозни и научни текстове. Има и литературни произведения, включително легендарната „Приказка за Гилгамеш“. Цар Ашурбанипал много обичал книгите. Разграбвайки териториите, които завладял, владетелят успял да събере невероятно богата библиотека.
Руините на този истински храм на човешката мъдрост са открити от археолозите в средата на XIX век. По-голямата част от съдържанието сега се съхранява в Британския музей в Лондон. Любопитно е, че на някои от книгите и таблетите има заплашителен надпис, че този, който е откраднал тези таблети, то очакват всякакви неприятности. Цар Ашурбанипал се сдобил чрез безчет грабежи с много таблети, но се страхувал ужасно, че същата съдба може да ги сполети. Надпис в един от текстовете предупреждава, че ако някой си науми кражба, боговете ще го „свалят“ и „ще изтрият името му и семето му от земята“.

2. БИБЛИОТЕКАТА НА ПЕРГАМОН


Библиотеката на Пергамон (или Пергам) е създадена по време на династията Аталид през III век пр.Хр. Намира се на територията на съвременна Турция. В онези древни времена това е истинска съкровищница на човешкото знание. Там са били съхранявани около 200 000 свитъка. Библиотеката се помещавала в храмов комплекс, посветен на гръцката богиня на мъдростта Атина. Състоял се от четири стаи. Три стаи са били използвани за съхранение на книги. Другата служила като място за научни дискусии, банкети и срещи.
Древният летописец Плиний Стари пише, че библиотеката в Пергамон в крайна сметка става толкова известна, че започва да се конкурира с Александрийската библиотека. Има легенда, че династията Птолемей е забранила снабдяването на Пергам с папируси. По този начин те се опитват по някакъв начин да забавят развитието на библиотеката в Пергамон. Но това се оказва изгодно за града. По-късно той става водещ център за производство на пергаментова хартия.

3. ВИЛА НА ПАПИРУСИТЕ


Тази библиотека не била най-голямата библиотека в древността. Но това е единственият склад на мъдростта, чиято колекция е оцеляла до днес. Библиотеката съдържа 1800 свитъка. Тя била в древния римски град Херкуланум, във вила, построена от тъста на Юлий Цезар Луций Калпурний.
През 79 г. сл.Хр. настъпила ужасна катастрофа – изригването на спящия вулкан Везувий. Библиотеката се оказва безопасно заровена векове наред под пластове вулканична пепел. Почернените овъглени свитъци бяха преоткрити от археолозите през XVIII век. Съвременните изследователи едва наскоро намериха начин да дешифрират всички тези древни текстове. В момента вече е известно, че библиотеката съдържа няколко текста на епикурейския философ и поет Филодем.
Дълго заровена във вулканична пепел, вилата на папирусите е отворена за обществеността почти 2000 години след изригването на Везувий.

4. БИБЛИОТЕКИТЕ ВЪВ ФОРУМА НА ТРАЯН


Около 112 г. сл.Хр. император Траян завършва изграждането на огромен многофункционален комплекс в сърцето на Рим. Този форум може да се похвали с площади, пазари и религиозни храмове. Най-важното е, че включва и една от най-известните библиотеки на Римската империя.
Библиотеката се състояла от две части: една за произведения на латински, а другата – за произведения на гръцки. Помещенията ѝ са били разположени от противоположните страни на портика с колоната на Траян. И двете секции на библиотеката били елегантно декорирани с мрамор и гранит. Те включвали големи читални и две ниши с рафтове за книги. Там се съхранявали приблизително 20 000 свитъка. Историците не могат да кажат със сигурност кога прекрасната двойна библиотека на Траян е престанала да съществува.

5. БИБЛИОТЕКАТА НА ЦЕЛЗ
В древен Рим голямо внимание се е отделяло на развитието на науката. На територията на великата империя съществуват повече от две дузини големи библиотеки. Столицата в никакъв случай не е единственото място, където се съхраняват много великолепни литературни произведения. Синът на римския консул Тиберий, Юлий Целз Полеман, построява библиотека за баща си в Ефес през 120 г. сл.Хр.
Богато украсената фасада на сградата е оцеляла до днес. Мраморни стълби и колони, както и четири статуи, които олицетворяват Мъдростта, Добродетелта, Интелигентността и Знанието, изумяват с тънкостта на изпълнението и с невероятната си красота. Интериорът на стаята се състои от правоъгълна зала и ред малки ниши с лавици. Библиотеката съдържа около 12 000 свитъка. Една от интересните характеристики на тази библиотека е… самият Целз: той е погребан вътре в декоративен саркофаг.

6. ИМПЕРАТОРСКАТА БИБЛИОТЕКА НА КОНСТАНТИНОПОЛ
След известно време Западната Римска империя изпада. Империите се преобразуват, но знанията не умират. Класическата гръцка и римска мисъл продължава да процъфтява в Константинопол, столицата на Византийската империя. Императорската библиотека в този град се появява за първи път през IV век сл.Хр. при Константин Велики. Вярно е, че тоя остава относително малка за дълго. През V век колекцията ѝ поразително се увеличава. В нея вече се помещават 120 000 свитъка и кодекси.
Размерът на съдържанието на Императорската библиотека непрекъснато се променя. Той или се увеличава, или намалява през следващите няколко века от своето съществуване. Тази библиотека е преживяла както ужасни пожари, така и времена на упадък. Кръстоносците нанасят съкрушителен удар върху този храм на мисълта през 1204 г. Тяхната армия превзема Константинопол, разрушава го и го ограбва. Книжовниците и учените все пак успяват да запазят много произведения на древногръцката и римската литература. Те безкрайно ги преписват от старите папирусни свитъци върху пергамент.

7. ДОМЪТ НА МЪДРОСТТА
Багдад е столицата на съвременен Ирак. Някога този град е бил един от най-големите световни центрове за наука и култура благодарение на факта, че е имал Дом на мъдростта. Основан е в началото на IX век сл.Хр. по време на управлението на Абасидите. В началото това е просто библиотека, където се съхраняват много гръцки, персийски и индийски ръкописи. Това са научни трудове по философия, математика, медицина, астрономия. Колекцията е невероятно голяма.
Тези трудове на древните учени са послужили като естествен стимул за развитието на науките в Близкия изток. Всички водещи умове от онова време се стичат там. Много книжовници изучават текстовете и ги превеждат на арабски. Сред учените, посетили Дома на мъдростта, са много видни личности. Например великият мислител ал-Кинди (наричан е още „философът на арабите“) и математикът ал-Хваризми (един от бащите на алгебрата).
За съжаление, ерата на научния развой в ислямския свят завършва с опустошителните набези на монголите. Ордите им ограбват Багдад през 1258 г. С най-драгоценното културно и научно наследство на човечеството постъпват абсолютно варварски. Според легендата, в река Тигър били хвърлени толкова книги, че водата в нея почерняла от мастилата им.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
П.П. В този ред своето достойно място заема Александрийската библиотека, за която culturespace.bg публикува статия на 16/09/2020.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.