CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Легендарният изгубен град Уцетия е открит и останките му спират дъх

11/21/23 / ИСТОРИЯ
Превантивни археологически изследвания са причина за важното откритие

culturespace.bg

Град Уцетия е известен само от надпис, открит в Ним, друг древен френски град. Името ‘Ucetia’ е посочено на стела заедно с 11 други римски обекта в района. Известно време изследователите приемат, че Уцетия е съвременник на Юзес (Uzes), град на север от Ним. През 2016 г. плановете за изграждане на интернат в Юзес карат археолозите да проверят мястото.

Превантивните археологически разкопки откриват за света изгубения римски град Уцетия.

Страхувайки се, че новите сгради могат да „погребат“ изгубения град завинаги, те започнаха разкопки. И накрая Уцетия беше намерена. Огромни структури бяха открити на площ от 4000 кв. м. Най-старите сгради датират отпреди повече от 2000 години, което е доста преди римляните да завладеят Франция. Интересното е, че в разкопания град признаци на дейност са открити дори от Средновековието (VII век). Мистериозно е, че е временно изоставен между III и IV век. Но най-изненадващата находка е подова мозайка, направена в стил, изобретен около 200 години по-късно, през I век от нашата ера.

През годините хората са попадали на дразнещи любопитството споменавания на изгубения древен римски град Уцетия върху стели в Южна Франция. Но досега е нямало доказателства, че наистина съществува. Въпреки това, когато археолозите са поканени да оценят място за ново училище и столова, те откриват изобилие от доказателства за изгубения град Уцетия извън съвременния град Юзес. И това, което откриват, е просто зашеметяващо.
Екипът от археолози, ръководен от Филип Кейн от Френския национален институт за превантивни археологически изследвания, открива отпечатъци от няколко сгради, една от които има великолепни мозайки от плочки на пода. Не е известно дали тази сграда е обществена или частна, но Кейн обяснява, че наличието на колонада и мозайка в сградата от 250 квадратни метра подсказва обществена цел.
Кейн казва за IBITimes.co.uk: „Преди нашата работа знаехме, че е имало римски град, наречен Уцетия, само защото името му беше споменато на стела в Ним, заедно с 11 други имена на римски градове в района. Това вероятно е бил вторичен град, под властта на Ним. Не са били открити никакви артефакти с изключение на няколко изолирани фрагмента от мозайка. Мозайката е много впечатляваща с размерите си, с мотивите на геометрични фигури и животни и защото е добре запазена“. Той казва, че сложните мозайки са били често срещани сред римляните през I и II век сл.Хр., но тази е изненадваща, защото е много по-стара. Датира от около 200 години по-рано, до II или I век пр.Хр.


Една от мозайките има в единия ъгъл орел – символ на древен Рим и много други режими по света през всички исторически епохи. /      Денис Гликсман от INRAP.

Като цяло обектът е 4000 кв. м. Екипът установява, че хората са живели в Уцетия от около I век пр.Хр. до III или IV век, когато градът е изоставен. Причината хората да напуснат Уцетия е загадка за изследователите, но хора отново са живели там от IV до VII век. Археолозите откриват и няколко руини от Средновековието.
Римското завладяване на района е в края на II век пр.Хр. Изследователите откриват стена и останки от няколко други структури, които датират от времето малко преди римляните да окупират района. Една от тези руини е била стая с пещ за хляб. По0късно стаята е превърната в пространство с долиум – голям керамичен контейнер. Долиите са направени от изпечена глина и са високи до 1,83 м. Хората са ги използвали за съхранение на храна и напитки, включително зърнени храни и вино.


Това е основата на сграда от VII век. / Денис Гликсман от INRAP

Свидетелствата за хората, които за първи път са живели в Уцетия, датират от около II век пр.Хр. От най-голям интерес за INRAP, според Ibitimes.co.uk са мозайките. Те изобразяват традиционни геометрични фигури и медальони, включително шеврони, лъчи и корони. Един от медальоните е украсен с изображения на еленче, патица, орел и бухал.
Възможно е сградата, в която са направени мозайките, да е била фоайе на дом на богаташ. Кейн казва, че мозайките и колонадите може да са имали за цел да впечатлят посетителите.Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.