CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Леонардо: Човекът е модел на света!

05/08/19 / ИЗКУСТВО
Витрувианският човек – познат и непознат!

„Витрувианският човек“(италиански: Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio, в превод: „Пропорциите на човешкото тяло според Витрувий“) е рисунка, изработена от италианския гений Леонардо да Винчи около 1490 г. Рисунката-чертеж се основава на съотношението на идеалните пропорции на човешкото тяло с геометрията, описана от древния римски архитект Витрувий в Книга трета на неговия трактат „De architectura“. В духа на традицията рисунката на Леонардо е наречена в чест на архитекта. Около рисунката има бележки, основани на изследванията на Витрувий(починал 15 г. сл.Хр.). Чертежът, който е направен с мастило върху хартия, изобразява тела на мъж в две позиции;телата са разположени едно върху друго, с разперени ръце и крака и вписани в кръг и квадрат. Рисунката се съхранява в Gallerie dell’Accademia във Венеция под референтен номер 228. Както повечето произведения на хартия тя се представя на обществеността много рядко.

Скицата е открита в една от личните тетрадки на големия майстор на Ренесанса. Проучването е било само за наставническите цели на художника, а когато той завършва чертежа около 1490 г., едва ли е очаквал, че тази скица ще породи възхищение. Днес „Витрувианският човек“ е емблематичен и сред най-известните творби на художника, заедно с „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“.
Като истински ренесансов човек, Леонардо бил не само художник, скулптор и писател, но и изобретател, архитект, инженер, математик и анатом-аматьор.Тази рисунка с перо и мастило е неговото изследване на теориите за човешките пропорции, изложени от Витрувий. В своя трактат De Architectura Витрувий пише: „Защото, ако човек се постави на гърба си, с разперени ръце и крака, и чифт компаси, съсредоточени в пъпа му, пръстите на ръцете и на краката му ще се докоснат до кръга на окръжността, описана тук, и точно както човешкото тяло дава кръгови очертания, така от нея може да се открие и фигура в квадрат“.
В своите математически проучвания Витрувий и Леонардо търсят не само пропорциите на човека, но и човека като висше творение.В една тетрадка от 1492 г.Леонардо размишлява: „От древните хора човекът е бил наричан светът в миниатюра и със сигурност това име е дадено, защото, тъй като човекът е съставен от земя, вода, въздух и огън, тялото му наподобява това на земята“. С други думи, човекът е микрокосмос на Вселената.
Идентичността на модела остава обвита в мистерия, но специалистите по история на изкуството смятат, че образът е свободно интерпретиран от Леонардо. Това произведение не е портрет, колкото и прецизно да е изобразяването на перфектна мъжка фигура,тя е проектирана от математиката, а не от живота.

Особено са важни бележките около рисунката: „Витрувий, архитектът, казва в своята работа по архитектурата, че измерванията на човешкото тяло се намират в Природата по следния начин, 4 пръста правят 1 длан, а 4 длани правят 1 крак / фут/, 6 длани са един лакът, четири лакти (1 лакът=45,72 см) са височината на човека, и тези мерки той използва в сградите си, ако отворите краката си, за да намалите височината си и разтваряте и вдигате ръцете си, докато средните ви пръсти докоснат равнището на върха на главата, трябва да знаете, че центърът на разтегнатите крайници ще бъде в пъпа, а пространството между краката ще бъде равностранен триъгълник, като разперените ръце на човека са равни на височината му“.
На пръв поглед може да се видят само две пози: стоящи крака заедно, протегнати ръце и вдигнати ръце. Но част от гениалността на изображението на Леонардо е, че насложеното тяло позволява изгледи от 16 комбинации от тези протегнати крайници.
Ако искате да видите оригинала, сега му е времето.Изложба, уредена през 2013 г., даде първия шанс от 30 години да се види „Витрувианският човек“, но през 2019 г. галерията пуска тримесечна изложба в чест на 500-годишнината от смъртта на Леонардо.
В грандиозната изложба „Леонардо да Винчи. Човекът е модел на света.” Галерията на Академията във Венеция показва от 17 април до 14 юли 2019 г „Витрувианския човек“ и други шедьоври.
Във всеки друг случай единственият начин да се види сензационната скица на Леонардо е да се поиска специално разрешение за частна сесия на Службата за рисунки и разпечатки.

Източник: mentalfloss.com

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.