CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Леонардо да Винчи не като художник

01/19/24 / ИСТОРИЯ
Открития и изобретения, в които е участвал геният

culturespace.bg

Може да изглежда просто невероятно, но много от съвременните изобретения, които хората активно използват днес, са видели бял свят благодарение на Леонардо да Винчи.
През XV век той полага основите на роботиката и палеонтологията, изобретява хеликоптер, контактни лещи и какво ли не.
1. ПАЛЕОНТОЛОГИЯТА Е НАУКА, СЪЗДАДЕНА ОТ ДА ВИНЧИ
Леонардо може да е бил първият човек, записал откриването на рядка вкаменелост, наречена „палеодиктион“, която прилича на шестоъгълна вкаменена пчелна пита. До днес учените все още се опитват да разберат какво е то. Леонардо описва някои от първите съвременни идеи за палеонтологията още.

2. РОБОТИКА


В края на XV век Леонардо проектира пресмятания за първия хуманоиден робот. Машината има сложна поредица от макари и пружинни механизми, които ѝ позволявали да повдига ръцете си и да ги движи. Да Винчи разработва и няколко механични лъва, които можели да ходят сами, използвайки подобни на часовник механизми, много десетилетия напред от времето си.

3. ПАРАШУТ


Леонардо скицира идеята за първия парашут в полетата на един от бележниците си около 1475 г. Той пише: „Ако на човек се даде гумирана ленена тъкан с дължина и ширина 11 метра, тогава той може да скочи от всякаква височина без никакви наранявания“. През 2000 г. британец изскочи от балон с горещ въздух с парашут, направен по записките на Леонардо, и се приземи успешно.

4. ХЕЛИКОПТЕР
Много преди да бъдат изобретени летящите машини, Леонардо стига до идеята за хеликоптер. През 2013 г. екип от канадски инженери създава хеликоптер с педално задвижване по идея на Леонардо.

5. ТЕЛЕСКОП
Въпреки че Леонардо вероятно никога не е създавал телескопи, той със сигурност е разпознавал потенциала на лещите и огледалата при гледане на небесни тела от земята. Един от бележниците му съдържа инструкции за създаване на нещо, което звучи много като рефлекторен телескоп: „За да се наблюдава природата на планетите, трябва да се направи вдлъбнато огледало на покрива. Изображението, отразено от основата на огледалото, ще покаже повърхността на планетата при голямо увеличение.“

6. КОНТАКТНИ ЛЕЩИ
През 1509 г. Леонардо скицира модел за това как може да се промени оптичната сила на окото. Ако държите лицето си в купа с вода, можете да виждате по-ясно известно време. Той предполага, че лещите, пълни с вода, могат да подобрят зрението. Първите лещи са създадени едва през XIX век.

7. АКВАЛАНГ И ГМУРКАНЕ
Жак Кусто се смята за бащата на гмуркането, но Леонардо мисли за неопренови костюми в още в началото на XVI век. Той предложи плаваща коркова шамандура, която да държи тръстикова тръба над водата, през която въздухът да тече към водолаза. Той също така излезе с кожена чанта, която може да побере въздух за водолаз.

8. ФРОЙДИСТКА ПСИХОЛОГИЯ
През 1916 г. Зигмунд Фройд публикува цяла книга, в която се опитва да анализира Леонардо въз основа на неговата биография. Фройд психоанализира Леонардо, предлагайки обширни обяснения за неговото безмилостно любопитство, артистични умения и публично поведение.

9. ХУДОЖЕСТВЕНА ПЕРСПЕКТИВА
Ренесансовият художник е бил обсебен от оптиката и перспективата. Той разработва художествена техника, която прави по-далечните неща да изглеждат по-размити, и я популяризира в ренесансовата живопис. Леонардо измисля много художествени техники като chiaroscuro – контраста между светлина и сянка,2 и sfumato – смесване на маслени бои, за да замъгли границите между цветовете в една картина.

10. АНАТОМИЯ
В допълнение към всичките си открития относно човешките органи, Леонардо да Винчи е първият човек, който точно описва формата на гръбначния стълб. Той изобразява S-образен гръбнак и сакрум, направени от слети прешлени.

11. СТОМАТОЛОГИЯ
Леонардо е първият човек, който изобразява правилния строеж на зъбите в устната кухина, като описва техния брой и структура на корена.

12. КАРДИОХИРУРГИЯ
Да Винчи е обсебен от изучаването на сърцето. През целия си живот той разрязва десетки човешки сърца, за да разбере как работят. Век преди да открие, че сърцето изпомпва кръв в цялото тяло, Леонардо разбира жизненоважното му значение за кръвоносната система. Той е първият човек, който описва коронарната артериална болест, и първият, който описва сърцето като мускул.

13. АКУШЕРСТВО


Много от рисунките на женската анатомия на Леонардо погрешно предполагат прилики между репродуктивните органи на хората и кравите. Но той е първият, който изобразява позицията на плода в матката на жената и така поставя основата за по-добро разбиране на бременността и раждането.

14. ОПТИЧНА ИЛЮЗИЯ
Тетрадките на Леонардо да Винчи съдържат най-ранните известни примери за анаморфоза, визуален трик, при който едно изображение изглежда изкривено от нормална перспектива, но изглежда нормално от друга (като огледало).

15. ПОПКУЛТУРА
„Витрувианският човек на Леонардо е една от най-разпознаваемите рисунки в света. Този дизайн е използван буквално навсякъде – във филми, в телевизионни предавания, по тениски и т.н.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.