CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Любимият град на Карл Велики

01/30/19 / ИСТОРИЯ
Аахен – градът на кралете

Димитър ЩЕРЕВ, Аахен, Германия

Само на „две крачки“ от границата на Германия с Белгия и Холандия се намира Аахен - градът на кралете.
През 765 г. градът бива „открит“ и от краля на франките Пипин – бащата на бъдещия Карл Велики.
Самият Карл го избира за своя зимна резиденция и построява тук през 778 г. дворец. С течение на годините Аахен става любимият му град, бива провъзгласен от него за столица на владенията му на север от Алпите и така се превръща в духовен и интелектуален център на империята му и в отправна точка на културното обновление, станало известно като Възраждането на Каролингите.
След като Лудвиг Благочестиви – синът на Карл Велики, приема тук своята корона, от 936 до 1531 г. в Аахен се провеждат коронясванията на почти всички следващи императори (30-има – от Ото І до Фердинанд І).
Градът е най-красивият в т.нар. област Трите граници. Като големина е малко по-голям от Бургас.
Центърът му е изключително очарователен. Особено величествената катедрала. Тя е действаща. Издигната е по заповед на Карл Велики през 786 г. За времето си е била най-голямата на север от Алпите. В нея са короновани 30-има германски крале и 12 кралици. Катедралата е действаща. Туристи не се пускат, когато вътре има служба.
Разходете се из града. Старинните, богато украсени сгради ще ви пленят. Десетки кафененца ще ви привличат. А веднъж седнали на чаша омайна напитка около вас ще се носят всякакви езици - и от изток, и от запад, и от север, и от юг, дори и от България.
Ако останете по-дълго в Аахен задължително трябва да посетите термите. Огромният комплекс с термална вода предлага всякакъв релакс за морното тяло.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.