CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Мадарският конник и Дарий I Велики

04/21/21 / ИСТОРИЯ
Една хипотеза, която буди интерес

Цветан ДИМИТРОВ

Саша реши да се изфука с новия си кабриолет и ни покани да направим едно кръгче до старите столици. На кръстовището пред село Мадара беше спрял туристически автобус. Пред умаленото копие екскурзоводката разпалено разказваше на чужденците за уникалния паметник от златния фонд на ЮНЕСКО – Мадарския конник като конник тракийски, български и като Св. Георги. На учудените ни физиономии тя уточни, че оригиналът едва се забелязва и затова продължава към Плиска. Но ние трябваше да проверим като неверния Тома.

Величественият паметник беше опасан със скеле, на което реставратори се бореха с неумолимата ерозия.


На скицата от 1926 г. ветровете още не са изтрили следите от величавото ни минало. Конникът държи лък и копие и има колчан със стрели и корона. Вдясно има птица с разперени крила като Ахурамазда. Надписите на хановете Тервел, Крум и Омуртаг са на гръцки и в тях не е посочен създателят на паметника.
Преди години вятърът ни довя в иранската пустиня. Нашият приятел Фахредин спря буса, слезе и се просна на земята пред самотен гигантски саркофаг. „Мадар Кир Пасаргада!“ – отдадоха чест войниците, които бяха на пост пред мавзолея на Кир. Хвърлих 1 стотинка в пясъка и очаквам научна публикация за нея.
Продължихме към Персеполис – с гробниците на персийските царе. В горния десен ъгъл на барелефа на Дарий I Велики забелязахме сред редицата от подчинени народи и траките.
Великият цар Дарий I е имал 3 столици – Суза, Вавилон и Персеполис, и е свързал с канал Червено море с Нил (Суецки канал). Покорявайки траките, Дарий I вероятно е оставил величествени паметници като Мадарския конник и варненския канал за убежище на флота. Той е построил е понтонен мост от кораби на Дунав, за да преследва скитите. Това е по силите само на такъв владетел – да остави мащабен знак на границата на своята империя като предупреждение към непокорните скити.


Дарик (дирхам) е златна монета на цар Дарий I, цар на царете, или шахиншах. Той държи лък и копие. На гърба му има колчан със стрели, а на главата – корона.


Има подобен Мадарския конник релеф в Иран.
Има и втори, пак в Иран.Горе вдясно цар Дарий I промушва противника. Изображенията са на войни с характерната бойна шапка на скити и траки.
Наша експедиция откри третия подобен релеф в Афганистан, който се е намирал в границите на Персийската империя, както и България. Местността също се казва Мадара. Картата е на Персийската империя при Кир и Дарий I (539 – 330 г. пр.Хр.).


Блюдото от времето на Дарий I е с позната ни иконография на конника.
Подобни тракийски блюда и ритони са открити и у нас. Те може би са подарявани от персийските сатрапи на траките – или обратно.
Хипотезата, че Мадарският конник изобразява цар Дарий I е най-вероятна. Можем да предположим, че персийският конник Дарий I е послужил като основа на Българския конник и нашите ханове са избрали това място да отбележат своето завоевание 0- България. Всички завоеватели, като Александър Македонски, а и туристите, едва ли биха пропуснали възможността да го посетят.
Суета сует: можем да кажем първи, че Мадарският конник Дарий I е синтез на културни взаимни прониквания (фюжън).
Дали някой ще каже „аферим“ на персийски или по нашенски, няма значение.
Боже пази Иран и България!
Амин!
Писа с левата рука грешният хаджи Цветанъ. Връбница, лето 2021.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.