CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Магии и суеверия в Древен Рим

02/24/22 / ИСТОРИЯ
Неизвестни и неочаквани факти

culturespace.bg

Суеверието и магията са очаровали хората от зората на цивилизацията.
Древният Рим не е изключение. Изглежда, че развитието на образованието и науката трябва да освободи човечеството от суеверията, но всъщност те съществуват и днес.
И сега ще се съсредоточим върху влиянието на суеверието и магията върху живота на древното римско общество.

1. МАГИЯ, СУЕВЕРИЕ И МЕДИЦИНА
Някои от медицинските знания в Древен Рим са били тясно свързани с магията и суеверието. Плиний Стари в своите писания споменава няколко съвета за здравето, които днес е трудно дори да се вземат насериозно (веднага си струва да споменем, че никога не трябва да се повтарят у дома, поне не и без лекарско наблюдение). Например някои римски лекари смятали, че пиенето на прясна човешка кръв е ефективно лечение на епилепсия.
Ожулванията и натъртванията били третирани с оборски тор от дива свиня, който се събирал през пролетта и се сушал. За тези цели можело да се използва и пресен оборски тор. Тези, които искали да увеличат или потиснат сексуалното желание, били посъветвани да използват урината на човек, в която се е удавил гущер. Друг лек били изпражненията от охлюви и гълъби, смесени със зехтин и вино. И понякога римляните носели десния тестис на петел, увит в овнешка кожа като амулет.

Марк Аврелий (с покритата глава) жертвоприношение в храма на Юпитер


2. МАГИЯ, СУЕВЕРИЕ И БРЕМЕННОСТ
Бременността в Древен Рим била третирана със значително опасение. И причините за това са повече от очевидни: броят на жените, загинали в резултат на раждане, бил по-голям от броя на мъжете, загинали във войни. В резултат на това „недостигът на жени, подходящи за брак“ винаги е бил проблем в Рим. Ето защо не е изненадващо, че всякакви съвети относно бременността циркулират в Рим.
Плиний Стари дава следния съвет: „Ако вземете камък или друг метателен снаряд, с който са били убити три живи същества (човек, глиган и мечка) с три удара, и го хвърлите върху покрива на къща, в която има бременна жена, тогава тя веднага ще роди… Ако някой иска дете с черни очи, тогава майката трябва да яде земя по време на бременност“.

3. ВЪРКОЛАЦИ
Сред древните римляни има много истории за хора, които могат да се превръщат в животни и други същества. Ето само една от тези истории: „Дойдохме на гробовете и моят приятел отиде да махне надгробната плоча, а аз се възхищавах на звездите и тихо пеех. Тогава, когато погледнах моя спътник, се оказа, че той е свалил всичките си дрехи и ги е сложи отстрани на пътя. Стоях ни жива, ни умряла, без да разбирам какво става. През това време той застана в кръга от дрехите си и изведнъж се превърна във вълк. Не си мисли, че се шегувам, просто няма смисъл да лъжа…“ (Петроний, „Сатирикон“). Римляните вярвали в подобни истории.

4. МАГЬОСНИЧЕСТВО
Още много преди Средновековието магьосничеството е било познато на римляните. В римската литература има известен пасаж, който описва гротескен ритуал, извършен от вещици, които приготвяли любовна отвара, за да омагьосат мъж на име Варус. Подробностите за този ритуал са описани от римския поет Хорас („Еподес“), живял през I век пр.Хр.
Момче с благородно потекло било отвлечено от вещици, които го заровили в земята до брадичката и поставили храна до него, така че да не може да я достигне. Вещиците се надявали, че момчето ще умре от глад и че черният му дроб ще се увеличи в резултат на гладуването. Черният дроб на момчето бил ключова съставка за любовната отвара.

Римски релеф, изобразяващ гадател, разглеждащ черния дроб на бик, след като е бил принесен в жертва, Лувърът.

5. ТЪЛКУВАНЕ НА СЪНИЩА
Подобно на почти всички други култури, някои римляни твърдо вярвали, че сънищата може да предсказват бъдещето. През II век сл.Хр. Артемидор Далдис написва произведение, наречено „Тълкуването на сънищата“, в пет тома. Някои от начините, по които той тълкува значението на сънищата, са доста конкретни и любопитни: „Да сънуваш ряпа, рутабага или тикви, предвещава разочарование в надежди, тъй като тези зеленчуци, при цялата си масивност, нямат хранителна стойност. Те може да означават операция или нараняване от хладно оръжие, тъй като тези зеленчуци се нарязват. Ако сънувате, че ядете книга, това означава добър доход за учителите, а за останалите означава внезапна смърт“.

6. ПРЕДСКАЗАНИЯ ПО ВЪТРЕШНОСТИТЕ НА ЖИВОТНИТЕ
Древните римски документи записват стотици методи за гадаене. Изкуството да се принасят в жертва животни и да се чете бъдещето от вътрешността им се практикува не само в Древен Рим, но и в много други култури. Това магическо изкуство е било известно на римляните като харуспиция, а хората, обучени в това изкуство, са били известни като харуспици.
Цицерон („За пророчествата“) заявява, че Ханибал, известният картагенски пълководец, който предизвиква Рим по време на Втората Пуническа война, е бил експерт в тази техника.


Жертвоприношение в Древен Рим

7. АСТРОЛОГИЯ
Опитът да се предскажат събития въз основа на положението на небесните тела също е широко практикуван в Древен Рим. Няколко римски императори, включително Тиберий, Домициан и Адриан, вярвали в гаданията и астрологията и дори самите били обучени в това. Дион Касий („Римска история“) пише, че Тиберий е имал свой личен астролог, с когото се е консултирал, преди да вземе каквото и да е важно решение.

8. ЩИТ НА МАРС
Римляните вярвали, че бог Юпитер лично е предал щита на бог Марс на Нума Помпилий (легендарният втори владетел на Рим). Тази реликва била известна като „Анцил“. Вярвало се, че ако свещеният щит Анцил бъде повреден по някакъв начин, тогава жителите на Рим също ще страдат от това. С други думи, просперитетът на Рим зависи от целостта на Анцил.
Затова било решено храмът на Марс да е най-безопасното място за съхраняване на тази реликва. Нимфата Егерия посъветвала господарят на Рим да създаде 11 еднакви копия на щита, за да обърка потенциалните крадци. Салиите, жречески съвет, състоящ се от 12 жреци на бог Марс и 12 жреци на бог Куирин, били отговорни за охраната на щита.

9. КРАЛЯТ НА ГОРИЧКАТА
Шокиращият ритуал се вършел в горичката на богинята Диана в Арисия, южно от Рим по Апиевия път (пътя, свързващ Рим с Капуа), на брега на езерото Неми. В горичката на Диана имало свещеник, известен като Рекс Неморенсис. Тези, които са заемали този пост, винаги били избягали роби, които ставали свещеници, като убиват предишния пазач на горичката. Затова Рекс Неморенсис винаги носи меч със себе си, чакайки следващия, който ще го предизвика.

10. ВЪОБРАЖАЕМИ ЖИВОТНИ
В произведенията на древните римски писатели често се описват няколко въображаеми животни, повечето – екзотични. Плиний („Естествена история“) описва получовек-полукон, наречен хипоцентавър (хипокентавър). Освен това той твърди, че лично е видял един от тези зверове, изпратен от Египет до император Клавдий в контейнер, пълен с мед.
Елиан също описва някои специфични видове еднороги магарета и коне, открити в Индия. Съдовете за пиене, направени от рога на това животно, имали уникално свойство: ако в тях се излее отрова, тогава тя губи силата си. Елиан („За животните“) съобщава за съществуването на амфисбаена – змия с глави в двата края на тялото.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.