CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Магнитните полета на Земята разкриват истината зад библейските битки,

10/30/23 / ИСТОРИЯ
потвърждават находки с исторически разкази от древни надписи и библейски разкази

Йерусалим
culturespace.bg

Библейски разкази за древни военни кампании против царствата на Юдея и Израел бяха потвърдени от археолози в много интересно ново изследване. Чрез записване на геомагнитни полета в 21 слоя археологически руини на 17 различни археологически обекта израелските изследователи са проверили разказите в еврейската Библия за египетските, арамейските, асирийските и вавилонските военни кампании през Х – VI век пр. Хр.
Двадесет учени от различни страни и дисциплини са публикували своите заключения под формата на палеомагнитно изследване в „Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)“. Те се основават на докторската дисертация на Йоав Вакнин, ръководена от проф. Ерез Бен-Йосеф и проф. Одед Липшиц от Института по археология на Тел-Авивския университет и проф. Рон Шаар от Института по науките за земята към Еврейския университет.

Йоав Вакнин измерва на място. Снимка от Шай Халеви, Израелски орган за антики.

„Въз основа на приликата или разликата в интензитета и посоката на магнитното поле може или да потвърдим, или да отхвърлим хипотези, които твърдят, че конкретни обекти са били изгорени по време на една и съща военна кампания. Нещо повече, ние изградихме крива на промяната в интензитета на полето през времето, която може да служи като научен инструмент за датиране, подобно на метода на радиовъглеродното датиране“, обяснява Йоав Вакнин.
Заедно те възстановяват посоката и интензитета на магнитното поле на Земята, записани в изгорели останки. Геофизиците се опитват да разберат механизма на магнитното поле на Земята, като използват археологически находки, които съдържат магнитни минерали. Тези минерали, когато са изгорени или нагрети, записват доказателства за магнитното поле по време на пожара.
Това включва керамични съдове и изсушени на слънце тухли от кал, които съдържат малки феромагнитни частици. Когато частиците се нагреят до много високи температури, като в пещ или огън, те действат като стрелки на компас, подравняват се с магнитното поле на Земята. По този начин те са магнетизирани въз основа на посоката и интензитета на полето в момента, според доклад на „Haaretz“.
Изследователите са използвали колекция от тухли и парчета от кал, съдържащи магнитни минерали, които записват магнитните полета при нагряване или изгаряне. Това е така, защото някои скали и материали съдържат минерали, които реагират на магнитното поле като стрелката на компас. ( Университет в Тел Авив).

Изследователите са използвали колекция от парчета от тухли от кал, съдържащи магнитни минерали, които записват магнитни полета при нагряване или изгаряне. Това е така, защото някои скали и материали съдържат минерали, които реагират на магнитното поле като стрелката на компас. ( Университет в Тел Авив )

„Нашето местоположение тук, в Израел, е уникално благоприятно за археомагнитни изследвания поради изобилието от добре датирани археологически находки. През последното десетилетие реконструирахме магнитни полета, записани от стотици археологически предмети“, обяснява геофизикът Рон Шаар от Еврейския университет.
Учените потвърждават тези находки с исторически повествования от древни надписи и библейски разкази. Например в еврейската Библия се казва, че армията на Хазаел, цар на Арам-Дамаск, е отговорна за унищожаването на няколко града — Тел Рехов, Тел Заит и Хорват Тевет. В допълнение към всичко това е филистинския град Гет, чието унищожение също е отбелязано в еврейската Библия, съобщава „The Daily Mail“. Между другото, изследването помогна да се опровергае преобладаващата представа, че Хазаел е завоевателят, който унищожава Тел Бет-Шеан.
Няколко от тези войни довеждат до изграждането и възстановяването на селища в рамките на век, което е изключително предизвикателство за археолозите да установят кой какво е унищожил и кога. От векове разделянето на библейските факти от измислицата е било огромно предизвикателство както за историците, така и за теолозите, особено по отношение на датирането на обекти в Леванта. За тази цел прилагането на палеомагнитни изследвания към библейската археология е фокусът на изследователите.
„Последните дни на Царство Юдея са широко обсъждани“, казва Бен-Йосеф. „Някои изследователи, разчитайки на археологически доказателства, твърдят, че Юдея не е била напълно унищожена от вавилонците. Докато Йерусалим и граничните градове в подножието на Юдея престават да съществуват, други градове в Негев, южните Юдейски планини и южните Юдейски подножия остават почти незасегнати. Сега магнитните резултати подкрепят тази хипотеза и показват, че вавилонците не са единствените отговорни за крайната гибел на Юдея.
Вакнин вярва, че в бъдеще методът на кривата на промяна в интензитета на полето през времето може да служи като научен инструмент за датиране. По този начин той може да осигури отрицание или подкрепа на резултатите от радиовъглеродния метод за датиране и значително да обогати изводите от дейността в областта на археологията. Палеомагнитните данни са особено полезни за периода 800 – 400 г. пр.Хр., за който радиовъглеродното датиране не позволява датиране с висока разделителна способност.
Проф. Одед Липшиц добавя, че „новият инструмент за датиране е уникален, защото се основава на геомагнитни данни от обекти, чиито точни дати на унищожаване са известни от исторически източници. Чрез комбиниране на точна историческа информация с напреднали, изчерпателни археологически изследвания, успяхме да постигнем точност в хронологията чрез магнитния метод“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.