CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Мария и Йосиф са изпитани чрез чудо.

03/25/23 / КУЛТУРА
Двойката е сгодена, но зачатието на Иисус почти ги разделя… докато божественото не се намесва

"Благовещение" - Фра Анджелико (1395 - 1445)

culturespace.bg

National Geographic изследва забележителни библейски фигури в текущата поредица „Хората в Библията“ , като част от отразяване на историята на Библията и търсенето на свещени текстове.
В Назарет, град в северната област на Галилея, младо момиче на име Мария била сгодена за Йосиф, от дома на Давид. Преди брака им ангел на име Гавриил бил изпратен при Мария и ѝ казал: „Не бой се, Мария, защото ти намери благоволение пред Бога“.
Ангелът продължил: „Ще заченеш в утробата си и ще родиш син, когото ще наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния“ (Лука, 1:30–31). Името „Иисус“ или „Йешуа“, а на арамейски „Йошуа“ или „Осия“, е съкращение от Йехошуа, което означава „yhwh (Яхве, името на Бога на израилтяните) е спасение“ и е често срещано име в древна Юдея и Галилея.

 "Благовещение" ; Ян Ван Ейк (1390 - 1441) – Национален музей, Вашингтон

Мария казала на ангела: „Как може това да бъде, след като съм девица?“. Гавриил отговорил: „Светият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те осени“ (Лука, 1:34–35). И за да докаже своята гледна точка, ангелът добавил, че „вашата роднина Елисавета в напреднала възраст също е заченала син… защото нищо няма да бъде невъзможно за Бога“. След това Мария тръгва да посети братовчедка си Елисавета; когато Елисавета вижда Мария и чува гласа ѝ, тя усеща: „Младенецът в утробата ми заигра от радост“ (Лука, 1:42 – 44).
Евангелието на Матей ни разкрива отношението на Йосиф към историята за Рождество Христово. Къде е живял Йосиф, не е съвсем ясно; Матей загатва, че е живял във Витлеем, докато Йоан заявява, че е произлязъл от Назарет. Когато Йосиф научил, че Мария е бременна, въпреки че не са били женени, той „планирал да я отпрати тихомълком“, защото „не искал да я изложи на публичен позор“. Но преди да успее да отмени сватбата, „ангел Господен“ му се явил насън и казал: „Йосифе, сине Давидов, не бой се да вземеш Мария за своя жена, защото детето, заченато в нея, е от Светия Дух“ (Матей, 1:21).
Докато бременността на Мария напредвала, казва Лука, излиза указ от император Август, че целият свят трябва да бъде регистриран (Лука, 2:1). Целта на такова преброяване не е да се прецени демографският състав на дадена провинция, а да се създаде подробен опис на лицата и тяхното имущество за целите на данъчното облагане. Това било важно, защото римските управители възлагали събирането на данъци на свободни агенти; без преброяване нямало начин те да установят дали тези бирници мамят или не.
Според историка от I век Йосиф Флавий почти всички в Галилея са се занимавали със земеделие, като се има предвид изключителното плодородие на долината Бейт Нетофа. Йосиф Флавий изброява 204 града и села в Галилея, така че общото население трябва да е варирало между 150 000 и 250 000 души. Назарет не е включен в този списък, което предполага, че това е малко селце, което е зависело от пазарите на Сефорис, близката столица, за да продава продукцията си.

Този текст е откъс от специалния брой на „National Geographic“ за 50-те най-влиятелни фигури в Библията, който е адаптиран от „Кой кой е в Библията: Незабравими хора и вечни истории от Битие до Откровение“, публикуван от National Geographic Books.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.