CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

<Матрицата> не е фантастика

11/23/21 / КУЛТУРА
15 убедителни примера, които доказват, че хората живеят в Матрицата

culturespace.bg

Откакто първият едноименен филм се появи през 1999 г., хората започнаха да се чудят дали всички наистина живеят в Матрицата. Въпреки че може да звучи налудничаво, дори основателят на SpaceX милиардерът Илън Мъск ръководи изследвания, за да определи дали хората съществуват в нечия сложна симулация.
Много съвременни учени и философи смятат, че има от 20 до 50 процента шанс всички вече да живеем в компютърно симулиран виртуален свят.


1. УРИ ГЕЛЕР
В една сцена от „Матрицата“ Нео среща група отрепки в къщата на оракулката. Едно от момчетата е заето да огъва лъжица със силата на ума си.
В реалния живот илюзионистът Ури Гелер стана известен с трика си за огъване на лъжици. Тъкмо с това той направи кариера, като много години показваше номера си по целия свят, въпреки твърденията на скептиците, че това е просто трик.

2. СМЪРТ ЗА ВУДУ
Въпреки че хората, освободени от Матрицата, могат да извършват необикновени подвизи, когато бъдат включени обратно в нея, остава едно ограничение: ако човек бъде убит в Матрицата, тогава той умира в реалния живот. във филма Морфей го обяснява по следния начин: „Тялото не може да живее без ума“.
Нещо подобно е наблюдавано още в зората на XVI век. Антропологът майор Артър Глин Ленард, който изучава племената на Западна Африка в продължение на цяло десетилетие, пише в книгата си „Долен Нигер и неговите племена“ (1906): „Виждал съм как закоравели смели воини умират без видима причина, просто защото се смятат за омагьосани и прокълнати. Нищо не можеше да подобри състоянието им и смъртта винаги беше неизбежна“. С други думи, умът на войника го кара да умре в действителност.

3. ПОДМЯНА НА ХОРА
Всеки, който е гледал „Матрицата“, ще си спомни, че агент Смит може да се проектира в различни герои в рамките на Матрицата. В реалния свят има състояние, наречено синдром на Капграс, при което пациентите вярват, че член на тяхното семейството или приятел е заменен от измамник аутсайдер.

4. ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ ЧОВЕК МА СЯНГАН
Въпреки че изкуственият свят вътре в Матрицата е от 1999-а, Морфей вярва, че улицата е 2199-а. Така че, докато човешките същества са блажено ненаясно, че са свързани със симулацията, и вярват, че живеят през 1999 г., тяхното биоелектричество се събира като гориво за колите в реалния свят през 2199 г.
Въпреки че би било неефективно да се извлича енергия от хората (в края на краищата е необходима много енергия, за да се поддържа съществуването на човек), има изключения от това правило. Китаецът Ма Сянган има имунитет към електричеството, а също така го „генерира сам“: пали крушки, просто като ги взима в ръцете си.

5. ЕФЕКТЪТ НА МАНДЕЛА
Всички хора във филма, които бяха свързани с Матрицата, вярваха, че съществуват през 1999 г., тоест споделяха една и съща заблуда за света около тях.
В реалния свят съществува т.нар. „ефект на Мандела“, който предполага, че няколко (или много) души имат едни и същи спомени, които всъщност никога не са имали. Ефектът е наречен така, защото е открит за първи път, когато е разкрито, че много хора вярват, че бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела е починал в затвора през 80-те години на миналия век. Той всъщност почина през декември 2013 г.

6. СУПЕРМЕН ТОМ БОЙЛ
Всички помнят сцената, в която Морфей е героично спасен от небостъргач, след като е бил отвлечен и измъчван от агентите на Матрицата. По време на спасителната операция Нео внезапно успява да извършва движения, на които преди са били способни само агенти.
През 2006 г. американецът Том Бойл вдигна камаро, за да освободи тийнейджър, който беше затиснат под колата. Този случай не е единствен. Това явление е наречено „истерична сила“. Смята се, че е резултат от прилив на адреналин в стресови ситуации.

7. РЕЙ ГРИКАР
Когато се свързват с Матрицата, хората, които вземат червеното хапче, използват телефона, за да се върнат обратно към кораба на Навуходоносор.
През 2005 г. окръжен прокурор на Пенсилвания на име Рей Грикар се прибира вкъщи и буквално изчезва от лицето на планетата, след като се обажда в дома на приятелката си, за да ѝ каже, че идва на вечеря. Но той така и не пристига. По-късно в близост до река Съскуехан е открита колата му, в която има мобилен телефон и лаптоп. Тяло така и не бе открито.

8. ЧАТБОТ „ТАУ“
Обяснението за доминирането на машините в „Матрицата“ е развитието на изкуствен интелект, който придобива свободна воля и излиза извън контрола на хората. Това довежда до избухването на война между човека и машината.
Безспорно най-добрият пример за изкуствен интелект, който излиза извън контрол, е Tau, чатбот от Microsoft, който трябваше да се учи от хората, докато общуват.
В рамките на 24 часа след дебюта си в социалните мрежи Тау започна да издава шокиращи изявления като „Хитлер беше прав!“. На въпроса „Коя раса смятате за корена на всяко зло?“, Тау отговори без колебание: „Мексиканци и чернокожи“.

9. НАТОВАРВАНЕ НА МОЗЪКА
Във филма нови умения могат да бъдат научени в Матрицата просто чрез изтегляне на програма. Вместо да изучавате нещо с години, то може просто да бъде заредено в мозъка за броени минути.
В началото на 2016 г. новината за научен пробив се разпространи из масовите медиуми по света; той позволява на хората да се учат, като зареждат информация в мозъците си, точно както направиха в Матрицата.
Изследователи от HBL Laboratories в Калифорния са открили, че електрическата стимулация на мозъка с нисък ток може да модулира изучаването на сложни умения от реалния свят. Изследователите измерват мозъчни проби от шест търговски и военни пилоти и след това прехвърлят тези проби в мозъците на неопитни пилоти, които току-що се учат да управляват самолет в реалистичен симулатор на полети. Установено е, че начинаещите пилоти подобряват способностите си чрез тези мозъчни стимули.

10. ХУАНИТА МАКСУЕЛ
Агент Смит можеше да заеме тялото на всеки герой (с изключение на тези, които излизат извън контрол) във филма „Матрицата“, след което често извършваше жестокости с тези „отвлечени“ тела. През 1979 г. прислужница в хотел във Флорида на име Хуанита Максуел беше обвинена в убийството на 73-годишен посетител, но тя нямаше спомени от престъплението. По време на разследването се разкри, че тя има алтернативна личност, наричаща себе си Уанда Уестън, която преби горката жена до смърт с лампа.

11. РУБЕН НСЕМО
Както вече знаем, хората, освободени от Матрицата, биха могли да научат нови умения чрез симулация или зареждане в мозъка. През 2006 г. тийнейджър от Атланта на име Рубен Нсемо изпадна в кома, след като беше ритнат в главата по време на футболен мач. Когато 16-годишният младеж се събуди, той изведнъж започна да говори необяснимо свободно испански.
Необяснимото умение в крайна сметка изчезна.

12. МОЗЪЧЕН USB КАБЕЛ
Група учени от Масачузетския технологичен институт разработиха невронен интерфейс, който според тях ви позволява да изпращате сигнали и дори лекарства директно към мозъка.
Въпреки че все още е далеч от сложните и големи кабели на човешки електроцентрали в „Матрицата“, технология като тази доказва, че контролът на мозъка чрез компютър не е невъзможен.

13. ПАРАДОКСЪТ НА ФЕРМИ
Дори 40 години преди излизането на първия филм „Матрицата“, на физикът Енрико Ферми хрумва луда идея по време на обяд с колеги. Вселената, каза той, трябва да е пълна с извънземни, тъй като е безкрайна и много стара. Хората обаче все още не са видели никакви конкретни доказателства за тяхното присъствие. Следователно възниква въпросът: „Къде всъщност е всичко?“.
След „Матрицата“ много хора излагат теорията, че всеки всъщност живее в компютърна симулация, създадена от извънземни, и затова не ги вижда.

14. ЧЕРВЕНО ХАПЧЕ NETFLIX
Технологията все още се разработва, но главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс вярва, че бъдещето на развлеченията може да се свежда до синьото хапче.
Хейстингс каза: „След двадесет или петдесет години просто трябва да вземете персонализираното синьо хапче и да имате персонализирани халюцинации по поръчка, а след това да вземете бялото хапче и да се върнете в реалността“.

15. ВСЕВИЖДАЩИЯТ GOOGLE
Най-убедителният аргумент, който може да докаже, че хората живеят в истинската Матрица, е нещо, което всеки използва всеки ден: Google.
Първоначално скромен изследователски проект през 1996 г., Google бързо се превърна в библиотекар на общите познания на цялото човечество и се разпространи в Интернет. Трудно е да си представим колко данни сортира Google, за да може потребителят да намери поредното видео с котета, но IBM твърди, че всеки ден се създават 2,5 ексабайта данни.
И така, как се сравнява това с Матрицата? Просто е – Google по същество се представя като нещо като Оракулката от филма, която не предсказва бъдещето, но открехва вратата към себепознанието и себеразбирането.

Превод: Г. ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2023, Всички права запазени.