CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Мисия и музика,

10/16/19 / ИЗКУСТВО
или (по-точно) Може ли музиката да е мисия? Първа част

culturespace.bg
Уилям Джоузеф Шварц III, по-известен само като Уилям Джоузеф, е американски пианист и звукозаписен артист от Фийникс, Аризона. Издал е три студийни албума: Within (2004), Beyond (2008) и Be Still (2012).
На 8 години Джоузеф печели пълна стипендия за музика, предоставена от Момчешките и момичешкитеклубове на Америка(Boys & Girls Clubs of America: BGCA), което му позволява да учи пиано с руската пианистка Стела Саперщайн.
Той е първият учител, нает от Piano Warehouse във Фийникс, Аризона, и преподава за компанията Arizona Music Lessons, по-късно преименувана на Музикална академия в Аризона, за която все още има кратки учебни периоди.
През 2003 г. Джоузеф се изявява на благотворително събитие в родния си град и свири за Дейвид Фостър. Той е впечатлен и те започват да си сътрудничат. В крайна сметка пишат няколко песни заедно, които ще се появят на основния дебют на Джоузеф в 2004 г. До този момент той е записал 143 Records на Foster, с етикета на Reprise Records и Warner Bros. Records. В „Бохемска рапсодия“ Уилям Джоузеф и музикалната група „Simply Three“ изпълняват кавърите на „Queen”.
Уилям Джоузеф е член на Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни. Как разбира той своя морал и морала на света откриваме в страниците на книгата „Right on Key“ отДаниъл Най Пултър, посветени на Уилям Джоузеф.

Докато е на пианото,Уилям Джоузеф гледа с превъзходство другите, но веднага се доказва с музика. Представете си, че ви предлагат изява в най-горещото телевизионно предаване в страната, в праймтайма. Милиони хора ще видят лицето ви и ще чуят името ви. Тази поява може да ви катапултира до световната слава. А сега си представете, че го отхвърляте. За пианиста Уилям Джоузеф това не е въображаем тест. Шоуто щеше да му даде възможност да свири своята музика за огромна публика. За съжаление, това шоу също промотира безнравственост, измама и други неща,с които Уилям не иска да се свързва името му. Какво да направи?
„Аз буквално се разкъсвах“, казва Уилям. „Знаех кое е правилното, изборът пред мен беше:богатство и слава или правота.“ Това не е първият път, когато Уилям се изправя пред такъв избор.Само няколко години по-рано, когато е на 18 и музикалната му кариера започва, се открива възможността за две години да служи в мисия. За Уилямотстояването на правдата играе по-голяма роля в живот му от музиката - и това говори нещо.
Обучен като класически пианист, Уилям показва невероятен талант като изпълнител и композитор още в началото на пътя си.Той не идва от дом на музиканти, но неговите родители разпознават интереса му към пианото още на четиригодишна възраст и оттогава нататък музиката става негово убежище, творчески изход и почти постоянен спътник.Той започва да се изявява публично на 12 години и на 18 е вече добре известен с таланта си в родния си град. Точно тогава Уилям се сблъсква с първия си голям избор между правилно и грешно.
„Занимавах се много с музика в гимназията и винаги съм си мислил, че мисията не е за мен – казва Уилям. Тогава е помолен да свири на пиано на първото причастие на братовчед му. Той казва, че по онова време не е чувствал Духа на Христос силно в живота си и ходи на Църква от уважение към родителите си. Но! „Бях там и си спомням, че видях една двойка и те просто сияеха. Не можех да спра да ги гледам, те бяха толкова щастливи."
Уилям чува, че двойката обсъжда как са се врекли в храма предния ден. Той казва: „Просто бях впечатлен от това колко щастливи и праведни изглеждаха. Мислех за себе си: „Искам това; искам да се оженя за праведно момиче в храма".
Но Уилям има съмнения дали тази цел е възможна.„Помислих си:„Как мога да го направя? Достоен би бил само един завърнал се мисионер.“ И точно тогава си помислих, нещо ме удари, направо ме порази. Изведнъж музиката нямаше значение; моята кариера нямаше значение; нищо нямаше значение. Знаех със сигурност, че това трябва да направя. Аз трябва да отида на мисия и бих бил благословен, ако го направя“.
Уилям казва, че е познал промяната, когато чул музиката, която дотогава го привличала. „След тази среща, след това невероятно духовно преживяване, влязох в колата си, а аз имах там само рок музика. Музиката ми се стори толкова разрушителна, толкова силна и просто грозна и грешна. Това беше преживяването, което промени живота ми.“
След като получава одобрение от Мисията в Пърт, Австралия, Уилям се изправя пред друга дилема – не само трябва да се откаже от музикалната си кариера, но и разбира, че много малко каква да е музика е позволена на неговата мисия. Две години без музика изглеждат нещо невъзможно за Уилям, който от 15 години не е прекарвал и ден без нея. Но неговата клетва в Евангелието е твърда и той се доверява на мъдростта на Господ, който го изпраща в тази мисия. За щастие, председателят на мисията на Уилям разпознава специалния му талант. И така на мисията си Уилям има възможност както за писане, така и за изпълнение на музика. Той казва: „Но на първо място бях мисионер, а на второ – музикант“. Той участва активно в акциите на мисията. Уилям никога не съжалява за този избор: да приеме повикването за служене на мисията. Когато се връща у дома, възобновява музикалната си кариера оттам, където е прекъснал.
Превод: Мария ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.