CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Мистериозната древна стена в Йордания „Хат Шебиб“

01/04/23 / ИСТОРИЯ
Много въпроси без отговори

culturespace.bg

Постиженията на древните цивилизации обикновено са ужасно недооценени, защото ги възприемаме стереотипно като примитивни, които са стигнали само до набедрени превръзки, а когато се открие някакво впечатляващо инженерно постижение и се окаже, че сме сбъркали, просто правим документални филми за извънземно присъствие.
Човечеството е постигнало огромен напредък – особено през последните векове. Все още обаче има мистериозни градежи, които не можем да обясним напълно. Една от тях е стената „Шебиб“.
Khatt Shebib (Стената на Шебиб) е древна каменна стена, която се простира на повече от 150 км през суровия пустинен пейзаж на Йордания. Смята се, че започва близо до Уади ал-Хаса в централна Йордания и пресича каменистите равнини и пясъчните хълмове към Рас Ан-Накаб на юг.

Изправените камъни от градежа

Въпреки че местните знаят за стената от векове, тя привлича вниманието на международната общност през 1948 г., благодарение на сър Алек Къркбрайд, британски посланик в Йордания. Докато летял над района Маан в южната част на страната, той видял „каменна стена, преминаваща без очевидна цел през цялата страна“. Местен жител му казал, че се казва Хат Шебиб (Стената на Шебиб).
Днес стената се проучва от археолози от Въздушната археология в Йордания (AAJ). Те са открили, че тя се простира в посока юг-югозапад към север-североизток и има разклонени стени по дължината си. Има и около 100 кули с диаметър между 2 и 4 м, които вероятно са били използвани като наблюдателни кули и места, където хората могат да се скрият от суровото пустинно слънце.
Археологът Дейвид Кенеди казва, че керамиката, открита по протежение на стената, показва, че тя най-вероятно е построена някъде между Набатейския период (312 г. пр.Хр. и 106 г.) и периода на Омаядите (661 – 750 г.). Може да е била построена по нареждане на местна власт или от неорганизирани островни общности.
Изследователите открили, че структурата съдържа секции, където две стени вървят една до друга, и други, където стената се разклонява. Khatt Shebib всъщност се състои от няколко стени, някои от които се разклоняват от главната линия, докато на други места двойните стени вървят една до друга с различни дължини. В крайна сметка общата ѝ дължина е около 150 км.
Стената е изградена само до около един метър височина и около половин метър дебелина, което означава, че не е проектирана като отбранителна бариера. Може би стената е била някакъв вид граница с цел, която все още не е разкрита? Стената, сега до голяма степен в руини, някога е била висока малко над метър и има около 100 кули, построени покрай нея, високи от 2 до 4 м.

Южният терминал на стената

Мистерията идва от неустановената началната дата на строителството на Khatt Shebib. Въпреки че първоначално се е смятало, че е от средновековието по произход (Х век), консенсусът е, че е много по-стара въз основа на връзките му с други структури. Скорошна, научна работа по датиране, използваща оптични техники, подкрепя възможна праисторическа дата за нейния произход.
Сър Алек и мнозина след него предполагат, че стените са датирани от римско време, главно поради многото римски гранични крепости, подредени в близост до тях.
Учените са направили няколко предположения относно възможното използване на кулите, ако не и на стената. Тези: „Някои може да са били места за убежище – сигурно място за нощувка. Други може да са [използвани] като постове за наблюдение. Някои може би [са били] места, в които ловците са можели да се скрият, докато разглеждащата фауна не е достатъчно близо, за да се опита да я свали“, смятат те.
Проучванията, базирани на предположения и вероятности оставят археолозите с редица въпроси без отговор: Кога е била построена стената? Кой го е проектирал и защо?
Каква може да е била целта на огромната сграда все още убягва на учените.
Смята се, че различните стени, съставляващи Хат Шебиб, са били високи от метър до метър и половина и са съставени от камъни, натрупани един върху друг. Като се има предвид дължината на стената, изграждането ѝ е било огромно усилие, когато и да се е случило.
Невъзможно е да се каже кой пръв е построил стената, защото е направена от насипни полски камъни. Но е било необходимо огромно усилие. Археолозите казват, че дори стената да е била висока само няколко метра, трудността при събирането на големи, тежки камъни и сглобяването им в стена може да е знак за централизирана организация. С по-обширна теренна работа има възможност мистерията най-накрая да бъде разгадана. Засега въпросите остават и обектът остава в списъка на неразкритите археологични загадки.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.